2 składniki + minimum wysiłku = domowe lody bananowe. Trudno mi było uwierzyć, że to się uda. A jednak 🙂 ! Domowe lody, bez dodatku jajek, śmietany, mleka i cukru.
Polecam użycie dojrzałych bananów – są dużo słodsze.
Podany przepis można dowolnie modyfikować. Ja do bananów dodałam masło orzechowe, ale uważam, że nutella też by się świetnie sprawdziła. Można dodać orzechy, migdały, rodzynki, a nawet odrobinę rumu. I to jest fajne – zmieniając 1 składnik, możemy wyczarować wiele fajnych propozycji domowych lodów.
Składniki:
4 dojrzałe banany
1 łyżka masła orzechowego
Wykonanie:
1. Banany obierz i pokrój na cienkie plasterki. Przełóż do plastikowego pojemnika i włóż do zamrażalnika na 2 – 3 godziny.
2. Po upływie 2 – 3 godzin, banany wyjmij z zamrażalnika i zblenduj. Gdy otrzymasz kremową konsystencję – dodaj masło orzechowe i zblenduj ponownie do połączenia się składników.
3. Pojemnik wstaw ponownie do zamrażalnika na kilka godzin – do momentu aż lody stwardnieją.
Natalie napisał
Robiłam ! Są prze genialne 😉
KasiaWeganka napisał
urocze te groszki iserduszka 🙂
banan i masło orzechowe to super połaczenie
Marta Uz napisał
robiłam podobne 🙂 są pyszne 🙂 i jakie śliczne serduszka 🙂
Justyna Żak napisał
świetny pomysł, wyglądają bardzo smacznie:)
kuchcikOla napisał
ale je fajnie podałaś! 🙂
Gosia Szulc napisał
prześliczne 🙂
Kasia napisał
Nie próbowałam jeszcze takich lodów, ale jak się zrobi cieplej to je zrobię 🙂
Małgorzata K napisał
o raju! zjadłabym! byle dużo ;)))
Magda C. napisał
O rany! Pyszota! Uwielbiam lody, a takie domowe… cudo 🙂
Małgorzata Kuchnia napisał
Świetna sprawa zwłaszcza dla dzieciaków, chętnie skorzystam z przepisu, dziękuję 🙂
Karolina napisał
Pycha:) ale bym takie zjadła 🙂
Poezja Smaku napisał
Ale pomysłowe! 🙂
Monika napisał
Rzeczywiście minimum wysiłku:)
Ciachomania napisał
Śliczne zdjęcia! Świetny i nieskomplikowany przepis na domowe lody 🙂
mysza75 napisał
Fajne i proste lody do zrobienia. I zdrowe do tego 🙂
Justyna Gonczaronek napisał
uwielbiam lody bananowe!!!!:)
Myszka napisał
super ! Proste i pewnie pyszne !
Kaś napisał
też robię bananowe. polecam w połączeniu z owocami typu jeżyny czy maliny, pyszne 🙂
judik napisał
Czuję, że zjadłabym podwójną porcyjkę tych lodów! 🙂
La Lolla napisał
oj, Pela, Pela….no piękne zdjęcia, to raz…a dwa, nie lubię Cię za te lody;p;p;p
Anna napisał
Ale tu pysznie u Ciebie! 🙂 Takie lody zjadłabym ze smakiem 🙂
małaimama napisał
Wyglądają smakowicie!
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
Myślę, że takie lody bardzo by mi smakowały 🙂
Ola napisał
fajny pomysł, trudny do uwierzenia, aż muszę wypróbować!:)
Sosna napisał
Nie za zimno na lody? 😀 Musiały być pyszne 🙂
SmakUla napisał
Wow! Muszę koniecznie wypróbować latem 🙂
Wyglądają rewelacyjnie 😀
Weronika napisał
Z chęcią zjadłabym takie 🙂
made by guzik napisał
wyglądają bosssko <3 na pewno zrobię 😉
kulinarne-smaki napisał
Coś dla mnie, koniecznie muszę spróbować 🙂
Nieidealna Perfekcjonistka napisał
ślicznie podane 🙂