Cześć! Dziś chciałabym podzielić się z Wami 5 najlepszymi przepisami na śledzie. Gwarantuję, że przypadną Wam do gustu. Ja je uwielbiam!
Śledzie z suszonymi śliwkami
Składniki:
3 filety śledziowe a la matjas
2 duże cebule
150 g suszonych śliwek
1 łyżka z zalewy z suszonych pomidorów
sól i świeżo zmielony pieprz
olej roślinny – dobrej jakości
Wykonanie:
Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa to kilka godzin – w zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia.
Śledzie pokrój na równe dzwonki, a cebulę – w drobną kostkę. Śliwki pokrój w paseczki.
W dużej misce wymieszaj ze sobą śledzie, cebulę i suszone śliwki. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą. Śledzie przełóż do słoika i zalej olejem tak, by były przykryte. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc !
Śledzie z suszonymi pomidorami
Składniki:
3 – 4 filety śledziowe a la matjas
2 średnie czerwone cebule
5 – 6 dużych suszonych pomidorów
1 łyżka z zalewy z suszonych pomidorów
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
świeżo zmielony pieprz
olej roślinny – dobrej jakości
Wykonanie:
Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa to kilka godzin – w zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia.
Śledzie pokrój na równe dzwonki, a cebulę – w drobną kostkę. Pomidorki pokrój w paseczki.
W dużej misce wymieszaj ze sobą śledzie, cebulę, suszone pomidory, łyżkę z zalewy z suszonych pomidorów, liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Śledzie przełóż do słoika i zalej olejem tak, by były przykryte. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc !
Śledzie w oleju z cebulką
Składniki:4 filety śledziowe a la matjas4 średnie cebuleolej roślinny – dobrej jakościpieprz+ dodatkowo: duży słoik
Wykonanie:
1. Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa to kilka godzin – w zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia.2. Śledzie pokrój na równe dzwonki, a cebulę – w drobną kostkę.3. W słoiku układaj na przemian śledzie i cebulę. Dopraw pieprzem i zalej olejem, tak by śledzie były przykryte. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc !
Śledzie z żurawiną
Składniki:4 filety śledziowe a la matjas3 łyżki suszonej żurawiny1 mała czerwona bądź biała cebulaolej roślinny – dobrej jakościpieprz1 goździk1 ziarno ziela angielskiego1 liść laurowy
Wykonanie:
1. Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa to kilka godzin – w zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia.2. Śledzie pokrój na równe dzwonki, a cebulę – w drobną kostkę.3. Żurawinę zalej gorącą wodą i zostaw na kilka minut.4. W słoiku układaj na przemian śledzie, żurawinę, cebulę, dodaj przyprawy. Zalej olejem, tak by śledzie były przykryte. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc !Ś
Śledzie w śmietanie z ananasem
Składniki:
4 filety śledziowe a la matjas
3 średnie cebule
1 puszka ananasa
duża śmietana 18% (400 g)
pieprz, opcjonalnie – sól
+ dodatkowo: duży słoik
Wykonanie:
1. Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa to kilka godzin – w zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia.
2. Śledzie, cebulę i ananasa pokrój w kosteczkę. Z puszki ananasa zostały mi 2 plastry. Ale to Ty zadecyduj czy wolisz dodać wszystkie plastry czy może mniej. Wymieszaj wszystko ze sobą.
3. Śledzie, cebulę i ananasa przełóż do słoika, dopraw pieprzem (i solą). Całość zalej śmietaną, wymieszaj. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc !
LanaDeLrey napisał
Wersja z suszonymi pomidorami skradła moje serce i kubki smakowe – rewelacja!
Moja pasja smaku napisał
Bardzo dziękuję! Ps. To również moja ulubiona wersja! Pozdrawiam ciepło 🙂
Gotujemy i jemy napisał
Dla mnie mistrzostwo to śledzie marynowane w oliwie i soku z cytryny. Bardzo proste, ale przez to przepyszne.