Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

5 najlepszych przepisów na śledzie

Cześć! Dziś chciałabym podzielić się z Wami 5 najlepszymi przepisami na śledzie. Gwarantuję, że przypadną Wam do gustu. Ja je uwielbiam!

Śledzie z suszonymi śliwkami

Składniki:
3  filety śledziowe a la matjas
2 duże cebule
150 g suszonych śliwek
1 łyżka z zalewy z suszonych pomidorów
sól i świeżo zmielony pieprz
olej roślinny – dobrej jakości

Wykonanie:
Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa to kilka godzin – w zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia.
Śledzie pokrój na równe dzwonki, a cebulę – w drobną kostkę. Śliwki pokrój w paseczki.
W dużej misce wymieszaj ze sobą śledzie, cebulę i suszone śliwki. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą. Śledzie przełóż do słoika i zalej olejem tak, by były przykryte. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc !

Śledzie z suszonymi pomidorami

Składniki:
3 – 4 filety śledziowe a la matjas
2 średnie czerwone cebule
5 – 6 dużych suszonych pomidorów
1 łyżka z zalewy z suszonych pomidorów
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
świeżo zmielony pieprz
olej roślinny – dobrej jakości

Wykonanie:
Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa to kilka godzin – w zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia.
Śledzie pokrój na równe dzwonki, a cebulę – w drobną kostkę. Pomidorki pokrój w paseczki.
W dużej misce wymieszaj ze sobą śledzie, cebulę, suszone pomidory, łyżkę z zalewy z suszonych pomidorów, liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Śledzie przełóż do słoika i zalej olejem tak, by  były przykryte. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc !

Śledzie w oleju z cebulką

Składniki:4 filety śledziowe a la matjas4 średnie cebuleolej roślinny – dobrej jakościpieprz+ dodatkowo: duży słoik

Wykonanie:
1. Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa to kilka godzin – w zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia.2. Śledzie pokrój na równe dzwonki, a cebulę – w drobną kostkę.3. W słoiku układaj na przemian śledzie i cebulę. Dopraw pieprzem i zalej olejem, tak by śledzie były przykryte. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc !

Śledzie z żurawiną

Składniki:4 filety śledziowe a la matjas3 łyżki suszonej żurawiny1 mała czerwona bądź biała cebulaolej roślinny – dobrej jakościpieprz1 goździk1 ziarno ziela angielskiego1 liść laurowy

Wykonanie:
1. Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa to kilka godzin – w zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia.2. Śledzie pokrój na równe dzwonki, a cebulę – w drobną kostkę.3. Żurawinę zalej gorącą wodą i zostaw na kilka minut.4. W słoiku układaj na przemian śledzie, żurawinę, cebulę, dodaj przyprawy. Zalej olejem, tak by śledzie były przykryte. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc !Ś

Śledzie w śmietanie z ananasem

Składniki:
4 filety śledziowe a la matjas
3 średnie cebule
1 puszka ananasa
duża śmietana 18% (400 g)
pieprz, opcjonalnie – sól
+ dodatkowo: duży słoik

Wykonanie:
1. Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa to kilka godzin – w zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia.
2. Śledzie, cebulę i ananasa pokrój w kosteczkę. Z puszki ananasa zostały mi 2 plastry. Ale to Ty zadecyduj czy wolisz dodać wszystkie plastry czy może mniej. Wymieszaj wszystko ze sobą.
3. Śledzie, cebulę i ananasa przełóż do słoika, dopraw pieprzem (i solą). Całość zalej śmietaną, wymieszaj. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc !


21 grudnia 2018 Kategoria: Bezglutenowe, Boże Narodzenie, Przekąski, Ryby, Wielkanoc komentarze 3

Komentarze

  1. LanaDeLrey napisał

    10 kwietnia 2020 o 11:10

    Wersja z suszonymi pomidorami skradła moje serce i kubki smakowe – rewelacja!

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      10 kwietnia 2020 o 13:16

      Bardzo dziękuję! Ps. To również moja ulubiona wersja! Pozdrawiam ciepło 🙂

      Odpowiedz
  2. Gotujemy i jemy napisał

    15 lutego 2022 o 18:22

    Dla mnie mistrzostwo to śledzie marynowane w oliwie i soku z cytryny. Bardzo proste, ale przez to przepyszne.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl