Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Banoffee pie z czekoladą

Czy są tu jacyś fani ciast bez pieczenia ?? Ja je uwielbiam ! Banoffee pie jest chyba moim ulubionym. Uwaga – ciasto jest bardzo słodkie ! Ale takie właśnie lubię najbardziej 🙂
Nie lubię gotowych kupnych mas kajmakowych. Często są twarde jak kamień i mają grudki. Masę kajmakową najlepiej przygotować samemu w domu. Wystarczy, że przez 2 godziny będziecie gotować puszkę mleka skondensowanego – słodzonego. Co ważne –  puszka musi być cały czas zanurzona w wodzie. Puszkę otwieramy po schłodzeniu.
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, by pozostało w lodówce na całą noc. Uwaga – bitą śmietanę przygotowujemy przed podaniem !

 

 
Składniki:
250 g ciastek markiz bez nadzienia
1/3 miękkiego masła
1 puszka (ok 400 g) kajmaku z puszki
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
400 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki
1,5 łyżki cukru pudru
3 banany
kakao do oprószenia
 
Wykonanie:
Ciasteczka zblenduj wraz z masłem na piasek. Jeśli nie masz blendera – użyj tłuczka do mięsa. Ciasteczka włóż do woreczka i pokrusz je uderzając tłuczkiem. Następnie wymieszaj dokładnie z masłem.
Masę ciasteczkową wyłóż na dno i boki tortownicy o średnicy ok 20 – 22 cm. Ciasteczka mocno ugnieć. Włóż do lodówki.
Obie czekolady połam na mniejsze kawałki. Wrzuć do garna i podgrzewaj co całkowitego rozpuszczenia się. Czekoladę zmiksuj wraz z masą kajmakową i wyłóż na ciasteczkowy spód. Włóż na całą noc do lodówki ( wystarczy 5 godzin).
Kremówkę ubij, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Banany pokrój w plasterki. 2 banany wmieszaj w bitą śmietanę, jednego zostaw do dekoracji.
Bitą śmietanę wyłóż na ciasto, udekoruj bananem, oprósz kakao.
 
Smacznego 🙂 !

 

29 sierpnia 2014 Kategoria: Ciasta i tarty, Desery komentarze 23

Komentarze

  1. BasJula napisał

    29 sierpnia 2014 o 07:25

    Boskie banoffee 🙂 aż ślinka cieknie 🙂

    Odpowiedz
  2. Lena napisał

    29 sierpnia 2014 o 07:33

    Pyszności w jednym cieście 🙂

    Odpowiedz
  3. bielinka napisał

    29 sierpnia 2014 o 08:00

    Od dawna kusi mnie to ciacho i jakoś ciągle mnie „omija” przyjemność zrobienia, czas skusić się i zrobić je w jakiś jesienny wieczór 🙂

    Odpowiedz
  4. Marcelina napisał

    29 sierpnia 2014 o 08:39

    dobrze, że nie jestem gdzieś w pobliżu tego ciasta, zjadłabym chyba całe 😉

    Odpowiedz
  5. wedelka napisał

    29 sierpnia 2014 o 08:41

    Niemiłosiernie słodkie..ale ma w sobie coś takiego, że nie sposób się od niego oderwać 🙂

    Odpowiedz
  6. Kolizje smakow napisał

    29 sierpnia 2014 o 08:56

    Wygląda przepysznie 🙂 z chęcią bym zajadała go 🙂

    Odpowiedz
  7. Ciążowe Zachcianki napisał

    29 sierpnia 2014 o 09:32

    Ja też lubię ciasta bez pieczenia:) Twoje wygląda imponująco.

    Odpowiedz
  8. Asia W napisał

    29 sierpnia 2014 o 14:16

    Bardzo ładna prezentacja 🙂 grzechu warte …….

    Odpowiedz
  9. Gosia Szulc napisał

    29 sierpnia 2014 o 14:19

    Paulinko, ciasto cudowne! Gdyby nie te kalorie… 😀 No i futrzak jest, like!

    Odpowiedz
  10. La Lolla napisał

    29 sierpnia 2014 o 18:24

    jestem w niebie?:D:D:D:D:D ciasto bez pieczenia:D:D ojk<3

    Odpowiedz
  11. Ola R. napisał

    29 sierpnia 2014 o 18:28

    Kocham Banofee! 😀 Fakt, jest megaa słodkie, ale mi to nie przeszkadza 😀 Ja przetestowałam wiele mas kajmakowych różnych firm i w wielu były grudki i też strasznie mnie to denerwowało. Ale znalazłam bardzo dobrą masę kajmakową, bez grudek, o idealnie gładkiej konsystencji, i jestem jej wierna od dłuższego czasu 😉 Firmy nie podam, żeby nie było, że robię reklamę 😛

    Odpowiedz
  12. Marzena napisał

    29 sierpnia 2014 o 22:14

    Z masą kajmakową są najlepsze ciacha:-)) Wygląda obłędnie:-)

    Odpowiedz
  13. Sosna napisał

    30 sierpnia 2014 o 08:17

    Świetnie wygląda i myślę, że nie mógłbym się oderwać^^

    Odpowiedz
  14. Anulla napisał

    30 sierpnia 2014 o 15:29

    idealne ciacho dla mojego A. bo dla mnie jest za słodkie.

    Odpowiedz
  15. AZgotuj! napisał

    30 sierpnia 2014 o 17:04

    Uwielbiam bez pieczenia , ale dla mnie ma tez wartość edukacyjną:)

    Odpowiedz
  16. Hania napisał

    30 sierpnia 2014 o 20:43

    i moje również ulubione 🙂

    Odpowiedz
  17. Kiedy Zjemy napisał

    30 sierpnia 2014 o 21:25

    Kooooocham tego typu ciasta bez piekarnika! Moje ulubione to 3bit. To dodaję do zakładek, na pewno wypróbuję!

    Odpowiedz
  18. Justyna Gonczaronek napisał

    31 sierpnia 2014 o 11:42

    Nigdy nie jadłam :/ wstyd…wygląda cudownie!!!!!!!!

    Odpowiedz
  19. Kasia napisał

    31 sierpnia 2014 o 14:00

    Dzika rozpusta, cudo! 🙂

    Odpowiedz
  20. Nieidealna Perfekcjonistka napisał

    31 sierpnia 2014 o 20:57

    ja, ja! 🙂 pychota 🙂
    piesek jaki zainteresowany :))

    Odpowiedz
  21. kuchcikOla napisał

    1 września 2014 o 18:34

    Uwielbiam ten deser, nigdy mi się nie znudzi 🙂

    Odpowiedz
  22. Kaś napisał

    1 września 2014 o 19:19

    pyszności cudowności! <3

    Odpowiedz
  23. Magda C. napisał

    5 września 2014 o 20:19

    Aż ślinka cieknie! Pycha! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl