Czy są tu jacyś fani ciast bez pieczenia ?? Ja je uwielbiam ! Banoffee pie jest chyba moim ulubionym. Uwaga – ciasto jest bardzo słodkie ! Ale takie właśnie lubię najbardziej 🙂
Nie lubię gotowych kupnych mas kajmakowych. Często są twarde jak kamień i mają grudki. Masę kajmakową najlepiej przygotować samemu w domu. Wystarczy, że przez 2 godziny będziecie gotować puszkę mleka skondensowanego – słodzonego. Co ważne – puszka musi być cały czas zanurzona w wodzie. Puszkę otwieramy po schłodzeniu.
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, by pozostało w lodówce na całą noc. Uwaga – bitą śmietanę przygotowujemy przed podaniem !
Składniki:
250 g ciastek markiz bez nadzienia
1/3 miękkiego masła
1 puszka (ok 400 g) kajmaku z puszki
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
400 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki
1,5 łyżki cukru pudru
3 banany
kakao do oprószenia
Wykonanie:
Ciasteczka zblenduj wraz z masłem na piasek. Jeśli nie masz blendera – użyj tłuczka do mięsa. Ciasteczka włóż do woreczka i pokrusz je uderzając tłuczkiem. Następnie wymieszaj dokładnie z masłem.
Masę ciasteczkową wyłóż na dno i boki tortownicy o średnicy ok 20 – 22 cm. Ciasteczka mocno ugnieć. Włóż do lodówki.
Obie czekolady połam na mniejsze kawałki. Wrzuć do garna i podgrzewaj co całkowitego rozpuszczenia się. Czekoladę zmiksuj wraz z masą kajmakową i wyłóż na ciasteczkowy spód. Włóż na całą noc do lodówki ( wystarczy 5 godzin).
Kremówkę ubij, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Banany pokrój w plasterki. 2 banany wmieszaj w bitą śmietanę, jednego zostaw do dekoracji.
Bitą śmietanę wyłóż na ciasto, udekoruj bananem, oprósz kakao.
BasJula napisał
Boskie banoffee 🙂 aż ślinka cieknie 🙂
Lena napisał
Pyszności w jednym cieście 🙂
bielinka napisał
Od dawna kusi mnie to ciacho i jakoś ciągle mnie „omija” przyjemność zrobienia, czas skusić się i zrobić je w jakiś jesienny wieczór 🙂
Marcelina napisał
dobrze, że nie jestem gdzieś w pobliżu tego ciasta, zjadłabym chyba całe 😉
wedelka napisał
Niemiłosiernie słodkie..ale ma w sobie coś takiego, że nie sposób się od niego oderwać 🙂
Kolizje smakow napisał
Wygląda przepysznie 🙂 z chęcią bym zajadała go 🙂
Ciążowe Zachcianki napisał
Ja też lubię ciasta bez pieczenia:) Twoje wygląda imponująco.
Asia W napisał
Bardzo ładna prezentacja 🙂 grzechu warte …….
Gosia Szulc napisał
Paulinko, ciasto cudowne! Gdyby nie te kalorie… 😀 No i futrzak jest, like!
La Lolla napisał
jestem w niebie?:D:D:D:D:D ciasto bez pieczenia:D:D ojk<3
Ola R. napisał
Kocham Banofee! 😀 Fakt, jest megaa słodkie, ale mi to nie przeszkadza 😀 Ja przetestowałam wiele mas kajmakowych różnych firm i w wielu były grudki i też strasznie mnie to denerwowało. Ale znalazłam bardzo dobrą masę kajmakową, bez grudek, o idealnie gładkiej konsystencji, i jestem jej wierna od dłuższego czasu 😉 Firmy nie podam, żeby nie było, że robię reklamę 😛
Marzena napisał
Z masą kajmakową są najlepsze ciacha:-)) Wygląda obłędnie:-)
Sosna napisał
Świetnie wygląda i myślę, że nie mógłbym się oderwać^^
Anulla napisał
idealne ciacho dla mojego A. bo dla mnie jest za słodkie.
AZgotuj! napisał
Uwielbiam bez pieczenia , ale dla mnie ma tez wartość edukacyjną:)
Hania napisał
i moje również ulubione 🙂
Kiedy Zjemy napisał
Kooooocham tego typu ciasta bez piekarnika! Moje ulubione to 3bit. To dodaję do zakładek, na pewno wypróbuję!
Justyna Gonczaronek napisał
Nigdy nie jadłam :/ wstyd…wygląda cudownie!!!!!!!!
Kasia napisał
Dzika rozpusta, cudo! 🙂
Nieidealna Perfekcjonistka napisał
ja, ja! 🙂 pychota 🙂
piesek jaki zainteresowany :))
kuchcikOla napisał
Uwielbiam ten deser, nigdy mi się nie znudzi 🙂
Kaś napisał
pyszności cudowności! <3
Magda C. napisał
Aż ślinka cieknie! Pycha! 🙂