Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Bataty faszerowane ciecierzycą i szpinakiem

Cześć! Muszę Wam się do czegoś przyznać. Ostatnio zakochałam się w faszerowanych batatach. Mogłabym je jeść codziennie! Fajne jest to, że dowolnie można modyfikować nadzienie.
Dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na moje ukochane nadzienie – ciecierzyca podsmażona z ostrą i słodką papryką oraz szpinak z dużą ilością czosnku. Do tego sos na bazie kwaśnej śmietany z kolendrą. Ale to było dobre!
Z podanych składników otrzymacie od 2 do 4 porcji. 1 batat = 1 porcja.

Składniki (2 porcje):
2 bataty

2 duże garście szpinaku
2-3 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 plaska łyżka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu do smażenia)
sól, świeżo zmielony pieprz

1 puszka ciecierzycy
słodka i ostra papryka mielona
(jeśli posiadasz w domu wędzoną paprykę, to możesz ją również dodać)
1 plaska łyżka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu do smażenia)

Sos:
3 czubate łyżki kwaśniej śmietany
1 łyżka posiekanych liści kolendry
sok z cytryny
sól, świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 220 C góra – dół.
Bataty dokładnie umyj i osusz. Nakłuj je widelcem. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 40 – 50 minut (do momentu aż bataty zmiękną).

Ciecierzyca.
Ciecierzycę odsącz na sitku. Osusz papierem kuchennym. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego. Dodaj ciecierzycę, smaż do momentu aż zrobi się złocista. Dopraw mielonymi paprykami: ostrą, słodką (i wędzona jeśli posiadasz). Wymieszaj i smaż jeszcze chwilę.

Sos.
W miseczce wymieszaj śmietanę z posiekanymi liśćmi kolendry, dopraw świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Szpinak.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Dodaj cebulę, smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj szpinak, dopraw go solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smaż do momentu aż 'zwiędnie’.

Gdy bataty trochę przestygną, wydrąż z nich środek. Nadziej je szpinakiem, ciecierzycą. Całość polej sosem i posyp świeżą kolendrą.

Ps. Miąższu używam do sałatek lub zjadam odrazu podczas przygotowywania faszerowanych batatów.

17 stycznia 2019 Kategoria: Bezglutenowe, Drugie dania, Przekąski, Rodzinne obiady, Wege, Zdrowo komentarzy 7

Komentarze

  1. Kobieta po 30 napisał

    22 lutego 2019 o 12:37

    O fajne. Muszę wypróbować ten przepis 🙂

    Odpowiedz
  2. Ervi napisał

    18 maja 2019 o 12:21

    Dzi.ękuję za ten przepis szukałam 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      19 maja 2019 o 10:59

      Super! Bardzo się cieszę 🙂

      Odpowiedz
  3. Sysia napisał

    29 października 2019 o 17:07

    Do tej pory jakoś obojętnie przechodziłam obok batatów, ale po Twoim przepisie – całkowicie zmieniłam zdanie. Przepyszne danie, które na stałe zagości w moim menu.

    Nie wiem czemu wcześniej miałam takie obiekcje wobec tych słodziutkich ziemniaków, ale jakoś nigdy nie było mi z nimi po drodze. Być może to jakaś uraz po niezbyt udanych frytkach z batatów. Teraz jednak wiem, że na pewno wrócę do batatów i będę eksperymentować.

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      1 listopada 2019 o 16:39

      O wow! Pięknie dziękuję Ci za ten komentarz! Nawet nie wiesz jak się cieszę, że bataty w takiej wersji Ci zasmakowały! Życzę udanych eksperymentów 🙂

      Odpowiedz
  4. DomologiaStosowana napisał

    27 marca 2020 o 10:52

    Przepis idealny na postny piątek. Zaserwuje go dzisiaj na obiad. Kocham ziemniaki pod każdą postacią, a bataty w szczególności!

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      28 marca 2020 o 17:23

      Dziękuję za komentarz! Ja też kocham ziemniaki, nawet bez żadmnych dodatków. A pieczone to już w ogóle! Miłość! 😀

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl