Niedzielnym wieczorem zaczęłam się zastanawiać – jakby tu osłodzić poniedziałkowy poranek mojej koleżance z pracy. Ten dzień jest zawsze ciężki, a miły gest potrafi poprawić humor na resztę dnia.
Pomyślałam – biała czekolada z żurawiną i orzechami laskowymi – TO JEST TO 🙂 !
Taka przyjemność nie wymaga dużo pracochłonności a efekt końcowy jest wspaniały.
Naturalnie – możecie dodać swoje ulubione składniki na przykład: suszone truskawki i pistacje. Takie zestawienie również brzmi zachęcająco 🙂
Z podanych składników wyszły mi 4 czekolady w kokilkach o średnicy 11,5 cm.
Składniki:
300 g białej czekolady
około pół szklanki orzechów laskowych (a tak naprawdę – według uznania)
około pół szklanki żurawiny suszonej (ilość – według uznania)
Przygotowanie:
1. Wyłóż kokilki folią spożywczą.
2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj do niej orzechy i żurawinę (około 2/3 składników). Dokładnie wymieszaj.
3. Masę wlej do kokilek. Rozsyp na wierzchu pozostałą część (około 1/3) orzechów i żurawiny.
4. Gdy czekolada przestygnie, wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Prawda, że proste ? Spróbuj sam/-a 🙂
Karolina napisał
Wygląda smakowicie, chyba sama spróbuję 🙂
Pozdrawiam 🙂