Cześć! Dziś mam dla Was inspirację na szybkie śniadanie. Taka porcja daje kopa do działania. Biała fasolka ze świeżą kolendrą i natką pietruszki na toście z chałki na pewno przypadnie Wam do gustu. 🙂
Składniki: (2 porcje):
2 kromki chałki
1 puszka białej fasoli
oliwa z oliwek, masło
kawałek cytryny
1 mała szalotka – pokrojona w drobną kostkę
2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane
1 – 2 łyżki posiekanych liści kolendry
1 – 2 łyżki posiekanych liści natki pietruszki
sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Przygotuj tosty: Na patelni rozgrzej po łyżce oliwy z oliwek i masła. Dodaj kromki chałki i obsmaż je na złoty kolor z obu stron. W razie potrzeby – podczas smażenia – dodaj odrobinę masła.
Fasolka: Na patelni rozgrzej po 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż szalotkę do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj odsączoną fasolę. Smaż 2 -3 minuty następnie dopraw ją solą, pieprzem, świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny (około 2 łyżek), dodaj kolendrę i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli fasolka będzie sucha, dodaj łyżkę oliwy z oliwek.
Fasolkę wyłóż na tosty, posyp liśćmi kolendry i natki pietruszki. Smacznego!
Bardzo ciekawe połączenie! Podoba mi się. Przepis koniecznie do wypróbowania 🙂
Też mnie zaciekawił, przepis zapisany oczywiście do wypróbowania.