Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Biała kasza gryczana z krewetkami, szpinakiem i sosem sojowym

Cześć ! Wydawać by się mogło, że kasza i krewetki do siebie nie pasują. To nieprawda ! W towarzystwie szpinaku, tworzą pyszne danie. Musicie spróbować 🙂 !

2 (1)

Składniki (2 porcje):
1 saszetka (100 g) białej kaszy gryczanej
16 – 20 krewetek
2 – 3 duże garście liści świeżego szpinaku
1 średnia czerwona cebula
2 – 3 ząbki czosnku
sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru
1 łyżka sosu sojowego
1/2 pęczka natki pietruszki
olej kokosowy do smażenia (lub inny olej roślinny)

Wykonanie:
Kaszę gotuj przez 15 minut w lekko osolonej wodzie, następnie ją odcedź.
Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego (czarna żyłka)), opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Szpinak przepłucz pod wodą, osusz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Pietruszkę posiekaj.
Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj krewetki. Smaż je po 1,5 minuty z każdej strony, w połowie dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw je solą, pieprzem, cukrem i sosem sojowym. Gdy krewetki będą gotowe – dodaj szpinak, posiekaną natkę pietruszki, całość wymieszaj i smaż 2 minuty (aż szpinak 'zwiędnie’). Następnie dodaj kaszę, dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze.

Smacznego !

1

2 (2)

21 grudnia 2015 Kategoria: Drugie dania, Kasza, Owoce morza komentarzy 13

Komentarze

  1. Ola in the kitchen napisał

    21 grudnia 2015 o 09:54

    Świetne połączenie, całość wygląda bardzo apetycznie!

    Odpowiedz
  2. Ania napisał

    21 grudnia 2015 o 13:49

    moje smaki! 🙂 ale bym zjadła taki obiadek 🙂

    Odpowiedz
  3. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    23 grudnia 2015 o 23:49

    Zdrowych, radosnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      26 grudnia 2015 o 13:14

      :*

      Odpowiedz
  4. Szpilka napisał

    26 grudnia 2015 o 15:14

    aj ale bym pojadła kocham gryczaną i krewetki również… to coś dla mnie 😀

    Odpowiedz
  5. judik napisał

    27 grudnia 2015 o 09:18

    Super połączenie! 🙂

    Odpowiedz
  6. Moje Bistro napisał

    27 grudnia 2015 o 18:52

    Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam! Robię jutro na obiad. Po świątecznym obżarstwie jest to idealne, lekkie danie.

    Odpowiedz
  7. kulinarna148 napisał

    27 grudnia 2015 o 19:03

    Super pomysł.
    Krewetki smakują mi, jednak na co dzień ich nie jadam.

    Odpowiedz
  8. ChocoMonster napisał

    27 grudnia 2015 o 19:53

    Ostatnio próbowałam gryczanej w azjatyckiej aranżacji i była spoko, więc pewnie Twój przepis też by mi przypasował 🙂

    Odpowiedz
  9. Piotr napisał

    27 grudnia 2015 o 20:19

    Wpraszam się na taką kaszę! <3

    Odpowiedz
  10. z majeczką w kuchni napisał

    28 grudnia 2015 o 15:37

    Wystarczy tylko lubić 😉 Wtedy wszystko do siebie pasuje

    Odpowiedz
  11. Magda C. napisał

    29 grudnia 2015 o 07:44

    Mmm jakie ciekawe połaczenie 🙂 Szalejesz ze smakami!

    Odpowiedz
  12. Nadia napisał

    29 grudnia 2015 o 12:49

    Pysznie wygląda, chętnie wypróbuję przepis 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl