Naszła mnie ochota na coś słodkiego. Zamarzyła mi się rolada z jabłkami. Dziś robiłam ją po raz pierwszy więc sposób przygotowania biszkoptowego ciasta na roladę podpatrzyłam u Doroty z MojeWypieki.com 🙂 Lubicie takie rolady ?
Składniki na biszkopt:
3 duże jajka
50 g cukru
40 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dodatkowo: 16 g cukru waniliowego (1 saszetka)
Składniki na nadzienie:
4 jabłka
1 galaretka – u mnie cytrynowa
szczypta cynamonu
opcjonalnie : 1 – 2 łyżki cukru w przypadku kwaśnych jabłek
Wykonanie:
Białka oddziel od żółtek. Białka wraz z dodatkiem szczypty soli, ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując. Zacznij dodawać żółtka – jedno po drugim, dalej ubijając.
Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszaj ze sobą. Zacznij je dodawać stopniowo do ubitej masy, mieszając delikatnie szpatułką.
Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż masę, wyrównaj ją. Piecz w 180 C przez około 12 minut.
Naszykuj lniany kuchenny ręcznik i obsyp go cukrem waniliowym. Gotowy biszkopt (papierem do pieczenia do góry) połóż na ściereczce. Delikatnie zdejmij papier do pieczenia. Biszkopt zwiń wraz z ręcznikiem kuchennym wzdłuż dłuższego boku tworząc roladę. Odstaw do ostudzenia.
Jabłka umyj, osusz i obierz ze skórki, następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Przełóż je do rondelka i gotuj do momentu aż zmiękną. Jeśli masz kwaśne jabłka – dodaj cukier.
Do gorących jabłek dodaj galaretkę, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 3 – 4 minuty.
Na ciasto wyłóż masę z jabłek i równomiernie ją rozprowadź.
Zwiń w roladę i owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Smacznego :)!
Justyna Żak napisał
świetna rolada:)
W kuchni Uli napisał
b fajna!
Ciążowe Zachcianki napisał
U mnie wszyscy w rodzinie uwielbiają rolady:) Muszę w weekend zrobić.
aniumek napisał
Mmmmmm wyglada tak pysznie…. a ja jestem taka glodna… 😀
Natalie napisał
Aż ślinka cieknie 😀
Magda C. napisał
Wspaniała rolada 🙂
Marzena Szkodzińska napisał
Pyszna roladka 🙂
Marta Urbańska napisał
u mnie najbardziej by poszła z bitą śmietaną, ale z jabłkami musi być smaczniejsza! 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
Doskonale wygląda, lubię ciasta z taką ilością nadzienia 🙂
Anulla napisał
ta rolada jest genialna 🙂
Łukasz Majchrowski napisał
Ojej! Jaka pyszna! 😀
Kaś napisał
będę go zjadł! 😀