Cześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na błyskawiczne ciasto dwukolorowe mojej mamy. To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem. Gdy byłam dzieckiem, mama często mi je piekła. Jest bardzo proste w wykonaniu. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
4 jajka
1 i 1/2 szklanki cukru
2 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki oleju Rzepakowego z Wielkopolski
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
Wykonanie:
Jajka wbij do miski, ubij z cukrem na gładką masę. Dodawaj stopniowo po trochu mąki, oleju i wody na przemian. Masa musi mieć pęcherzyki. Na końcu dodaj proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia się składników. Ciasto podziel na 2 części. Jedną – jasną odstaw. Do drugiej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wlej jasne ciasto. Następnie wlej ciemne. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 c około 45 minut lub do suchego patyczka.
Cukry Proste napisał
Uwielbiam takie ciasta, kojarzą mi się z wakacjami pod palmami – często podają takie na śniadaniach:)
Magdalena Brud napisał
O proszę prosty przepis i jakie ładne ciasto, Strasznie dużo cukru…spróbuję z jedną szklanką 😉
Moja pasja smaku napisał
Można zmniejszyć ilość. Dziękuję i pozdrawiam ciepło 🙂
Magda napisał
Niestety wyszedł mi zakalec.. co mi się prawie nigdy nie zdarza:( jajka w temperaturze pokojowej, mąka przesiana, zrobione dokładnie jak w przepisie. Szkoda
Ol napisał
Próbuj nadal!! Nie poddawaj się.