Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Błyskawiczne ciasto dwukolorowe

Cześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na błyskawiczne ciasto dwukolorowe mojej mamy. To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem. Gdy byłam dzieckiem, mama często mi je piekła. Jest bardzo proste w wykonaniu. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki:
4 jajka
1 i 1/2 szklanki cukru
2 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki oleju Rzepakowego z Wielkopolski
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao

Wykonanie:
Jajka wbij do miski, ubij z cukrem na gładką masę. Dodawaj stopniowo po trochu mąki, oleju i wody na przemian. Masa musi mieć pęcherzyki. Na końcu dodaj proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia się składników. Ciasto podziel na 2 części. Jedną – jasną odstaw. Do drugiej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wlej jasne ciasto. Następnie wlej ciemne. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 c około 45 minut lub do suchego patyczka.

20 grudnia 2017 Kategoria: Boże Narodzenie, Ciasta i tarty, Wege komentarzy 5

Komentarze

  1. Cukry Proste napisał

    20 grudnia 2017 o 11:06

    Uwielbiam takie ciasta, kojarzą mi się z wakacjami pod palmami – często podają takie na śniadaniach:)

    Odpowiedz
  2. Magdalena Brud napisał

    21 grudnia 2017 o 18:10

    O proszę prosty przepis i jakie ładne ciasto, Strasznie dużo cukru…spróbuję z jedną szklanką 😉

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      21 grudnia 2017 o 19:10

      Można zmniejszyć ilość. Dziękuję i pozdrawiam ciepło 🙂

      Odpowiedz
  3. Magda napisał

    18 lutego 2020 o 12:35

    Niestety wyszedł mi zakalec.. co mi się prawie nigdy nie zdarza:( jajka w temperaturze pokojowej, mąka przesiana, zrobione dokładnie jak w przepisie. Szkoda

    Odpowiedz
  4. Ol napisał

    21 października 2020 o 01:02

    Próbuj nadal!! Nie poddawaj się.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl