Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Botwinka z dodatkiem białej fasoli

Botwinka to jedna z moich ulubionych zup. Ostatnimi czasy jadam ją codziennie ! Botwinka to zupa z młodych liści buraków, jest pyszna i zdrowa. Ja do swojej dodaję białej fasoli.
Kto ją jeszcze uwielbia poza mną ?? 🙂
 
 
 
Składniki:
2 pęczki botwiny (buraczki + liście)
5 ziemniaków
2 litry bulionu warzywnego
200 g białej fasoli
2 – 2,5 łyżki octu
cukier, sól
do zagęszczenia: 1 łyżeczka mąki wymieszana z odrobiną wody
dodatki: jajko ugotowane na twardo, kromka pieczywa
śmietana 18% – łyżka na porcję
 
Wykonanie:
Przygotuj 3 garnki.
Fasolę mocz całą noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości, odsącz. Odstaw.
Botwinkę umyj dokładnie – zwłaszcza liście. Buraczki pokrój w kostkę, liście drobno posiekaj, następnie dodaj do bulionu. Gotuj do momentu aż zmiękną – około godziny.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, ugotuj do miękkości w oddzielnym garnku, odsącz, odstaw.
Gdy botwinka zmięknie – dodaj do niej ziemniaki i fasolę. Dopraw solą, cukrem i octem. Zagęść mąką z wodą i gotuj jeszcze przez kilka minut.
Zupę wyłóż na talerze wraz z łyżką śmietany i jajkiem ugotowanym na twardo.
 
Smacznego 🙂 !
 
 

28 maja 2014 Kategoria: Sezonowo, Zupy komentarzy 18

Komentarze

  1. Marta U napisał

    28 maja 2014 o 11:26

    jedna z lepszych zup wiosennych 🙂 śliczne zdjęcia Paulinka! 🙂

    Odpowiedz
  2. Justyna Żak napisał

    28 maja 2014 o 13:08

    świetny obiad, takie lubię:)

    Odpowiedz
  3. Ivka napisał

    28 maja 2014 o 13:19

    Wspaniała i ma piękny kolor!

    Odpowiedz
  4. Magda C. napisał

    28 maja 2014 o 13:20

    Mniam, uwielbiam ją 🙂

    Odpowiedz
  5. wenus-lifestyle napisał

    28 maja 2014 o 14:01

    Mniam, pyszności <3
    Jak ujędrnić ciało w 2 tygodnie – zapraszam! 🙂

    Odpowiedz
  6. La Lolla napisał

    28 maja 2014 o 15:27

    o widzisz, a właśnie szukałam przepisu na nią, nie żebym nie znała, ale są różne….a ten mi pasuje, oprócz fasoli, bo mi się nie chce bawić ;DDDD

    Odpowiedz
  7. Kasia napisał

    28 maja 2014 o 16:13

    Ja też kocham botwinkę! 🙂 I jeszcze młodą kapustę, pasjami 🙂

    Odpowiedz
  8. Back Taste napisał

    28 maja 2014 o 18:54

    oj jadło by się taką zupkę:)

    Odpowiedz
  9. Justyna Gonczaronek napisał

    28 maja 2014 o 21:54

    wspaniała botwinka!!! :))) uwielbiam w sezonie < 3

    Odpowiedz
  10. Marcelina napisał

    29 maja 2014 o 02:34

    O ja, ja! Dziś tak z siostrą rozmawiałyśmy o niej, jak Nam się tęskni za wersją od mamy, a mama daleko i chyba same musimy ugotować 🙂

    Odpowiedz
  11. JustInka napisał

    29 maja 2014 o 10:21

    Oj na pewno smaczne 🙂 Latem zamiast barszczu ukraińskiego robimy właśnie takie coś z botwiną.

    Odpowiedz
  12. Marzena napisał

    29 maja 2014 o 12:23

    Fajna odmiana z dodatkiem fasolki:-)

    Odpowiedz
  13. Karmel napisał

    29 maja 2014 o 13:53

    pyszna! chętnie bym zjadła:)

    Odpowiedz
  14. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    29 maja 2014 o 15:35

    Moja mama ją uwielbia! 🙂

    Odpowiedz
  15. mojamalakuchnia napisał

    29 maja 2014 o 19:09

    i ja uwielbiam botwinkę i też obowiązkowo dodaję fasolę : )

    Odpowiedz
  16. Kaś napisał

    30 maja 2014 o 11:29

    kiedyś nie lubiła, dziś nie mogę się doczekać, kiedy będzie na obiad 🙂

    Odpowiedz
  17. Anonymous napisał

    30 maja 2014 o 19:32

    I am sure this paragraph has touched all the internet viewers, its really really good article on building up new web site.

    Also visit my web blog androgel therapy

    Odpowiedz
  18. Alina Waliczek napisał

    30 maja 2014 o 19:51

    o rany ale ma piękny kolor, mimo że już późna pora chętnie bym zjadła taką zupkę

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl