Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Cannelloni ze szparagami zapiekane pod beszamelem

Cześć ! Uzależniłam się ostatnio od szparagów. Kupuję je niemal codziennie 🙂 Sezon na nie trwa tak krótko, że staram się nimi teraz nacieszyć. A Wy lubicie ? Dziś w wersji zapiekanej pod beszamelem jako 'nadzienie’ do cannellonni. Palce lizać !

DSC_0254

Składniki (2 porcje):
4 arkusze makaronu lasagne
Sól, pieprz
16 zielonych szparagów
starty ser grana padano

Beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
300 ml gorącego mleka
biały pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Wykonanie:
W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Włóż arkusze lasagne, każdy oddzielnie, uważając by się nie skleiły. Gotuj 5 minut, następnie ułóż pojedynczą warstwą na kuchennym ręczniku.
Szparagi przepłucz pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu.
Sos: W garnku, na średnim ogniu roztop masło Wymieszaj z mąką i smaż około 2 minut, cały czas mieszając trzepaczką. Stopniowo dolewaj mleko, energicznie mieszając trzepaczką. Doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu, aż beszamel uzyska pożądaną gęstość (u mnie około 2 minut). Dopraw solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Piekarnik rozgrzej do 180 C. Weź arkusz lasagne, umieść w nim 4 szparagi i zwiń. Powtórz z resztą. Szparagi umieść w naczyniu do pieczenia, polej beszamelem i posyp tartym grana padano. Piecz 20 minut. Po upieczeniu – posyp dodatkową porcją grana padano.

 

6 lipca 2016 Kategoria: Drugie dania, Makarony, Sezonowo, Wege komentarze 3

Komentarze

  1. zjedz_mnie napisał

    6 lipca 2016 o 13:03

    O której je serwujesz, bo takie apetycznie, że nie sposób przejść obojętnie:)

    Odpowiedz
  2. Angie napisał

    7 lipca 2016 o 19:21

    Dla mnie wszystkie dania z dodatkiem szparagów są cudne, więc wpraszam się na obiad;)

    Odpowiedz
  3. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    9 lipca 2016 o 12:38

    za szparagami akurat średnio przepadam, ale za to chętnie kupuję bób z którym ostatnio szaleję 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl