Hej ! Jeśli należycie do grona osób, które lubi 'coś’ pochrupać siedząc przed tv mam zdrowe rozwiązanie. Dużo zdrowsze niż chipsy ze sklepu. Próbowaliście kiedyś chipsów z jarmużu ? Są naprawdę pyszne 🙂 !
Jarmuż posiada właściwości antynowotworowe i zapobiega chorobom serca. Zawiera całą masę białka, błonnika, witamin, soli mineralnych a także – sulforafan – silny przeciwutleniacz. Warto go włączyć do codziennej diety.
Składniki:
2 duże garście liści jarmużu
sól himalajska
świeżo zmielony pieprz
cynamon
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Liście jarmużu umyj i osusz. Oderwij twarde, grube włókna biegnące przez liście. Jarmuż umieść w misce, dodaj 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz i cynamon (ilość według uznania – ja dałam po dużej szczypcie).
Całość dokładnie wymieszaj. Jarmuż ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej zostawić małe odstępy, by liście na siebie nie nachodziły. Piecz w temperaturze 150 C przez koło 5 – 7 minut. Wiele zależy od piekarnika. Jarmuż musi być chrupiący.
Smacznego chrupania 🙂 !
Magda C. napisał
Czekają w kolejce do zrobienia 😀
Łycha smaków napisał
Wyglądają super 🙂
Agnieszka Wieczorek napisał
Chipsów z jarmużu to jeszcze nie jadłam, choć jarmuż bardzo lubię 🙂
cookiemonster napisał
Oooo to naprawdę muszę spróbować! Często robiłam koktajle z jarmużu ale takich chipsów jeszcze nie jadłam a wyglądają i na pewno smakują super 🙂
Tysia napisał
Zdrowe, domowe, bardzo lubię!