Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Chleb cukiniowo-orzechowy


Cześć ! Dziś na blogu obiecany przepis na chleb cukiniowo-orzechowy. Jakiś czas temu miałam przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych z marką Hotpoint z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Jeden z teamów przygotowywał ten chleb z przepisu licencjonowanej dietetyk – Joanny Banad.
Chleb okazał się przepyszny. Smakuje jak ciasto. Musicie go spróbować 🙂 ! Zmieniłam trochę proporcje. Z podanego przepisu otrzymacie 2 chleby. Swoje piekłam w blachach – keksówkach – jedna o wymiarach 20 cm x 12,5 cm, druga – 30 cm x 12 cm.
Ps. Chlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu !

dsc_0287

Składniki:
3 jajka
1/2 kg cukru
150 ml oleju
3 cukinie (moje ważyły łącznie niewiele ponad 1 kg)
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
750 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
100 g orzechów włoskich – posiekanych
1 łyżeczka soli

Wykonanie:
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach (wraz ze skórką). W jednej misce wymieszaj olej, jajka, cukier oraz ekstrakt waniliowy. Dodaj startą cukinię, wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i sól. Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie je wymieszaj.
Keksówki wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do nich ciasto. Piecz w 180 C przez około godzinę – do suchego patyczka. Ps. Ciasto jest wilgotne w środku. Podawaj na ciepło lub zimno.

dsc_0293

23 listopada 2016 Kategoria: Chleb, Ciasta i tarty, Śniadania, Wege, Zdrowo komentarzy 13

Komentarze

  1. Amber napisał

    23 listopada 2016 o 06:54

    Bardzo apetyczny!
    Sięgam po kromeczkę…

    Odpowiedz
  2. Łukasz napisał

    23 listopada 2016 o 08:45

    Brzmi bardzo smakowicie! 😀

    Odpowiedz
  3. Cukry Proste napisał

    23 listopada 2016 o 16:31

    Ciekawy pomysł:)

    Odpowiedz
  4. Mada napisał

    23 listopada 2016 o 19:52

    bardzo lubię chleby z dodatkami warzyw:) robiłam już z marchewką ale na cukinię by nie wpadła! obecnie rozmiłowałam się w robieniu „surowych chlebków” czyli suszonych w suszarce zamiast pieczenia- i na pewno do następnego dodam cukinię:)

    Odpowiedz
  5. Natala napisał

    24 listopada 2016 o 09:27

    Łooo! A to co za cudo! Świetny pomysł! 🙂

    Odpowiedz
  6. opakowania jednorazowe napisał

    24 listopada 2016 o 12:50

    Chętnie wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
  7. mlodakk napisał

    25 listopada 2016 o 13:41

    Wygląda przepięknie jestem bardzo ciekawa jego smaku

    Odpowiedz
  8. laNika napisał

    27 listopada 2016 o 18:25

    Super! Lubię takie chlebki z dodatkami, a z cukinią jeszcze nie jadłam. Jestem bardzo ciekawa jego smaku 🙂

    Odpowiedz
  9. VEGANation napisał

    11 grudnia 2016 o 16:42

    Bardzo ciekawy przepis 😉

    Odpowiedz
  10. Teresa napisał

    4 lutego 2017 o 06:08

    1/2 kg cukru?? To strasznie dużo

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      5 lutego 2017 o 09:32

      Można dać mniej. Z podanego wyjdą 2 chleby. (U mnie keksówki o wymiarach 20 cm x 12,5 cm, druga – 30 cm x 12 cm).

      Odpowiedz
  11. Kat napisał

    21 lipca 2019 o 21:41

    Czy można cukier zastąpić erytrolem np lub ewentualnie miodem? No 0.5kg cukru to bardzo duzo, nawet na dwie blaszki. I jaką mąkę użyć? Moze byc orkiszowa?

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      22 lipca 2019 o 07:25

      Ja używam mąki pszennej. Nie eksperymentowałam z innymi.
      Co do słodzika – spróbowałabym zamienić właśnie na erytrol lub miód.
      To niby chlebek ale smakuje jak ciasto. Uwielbiam!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Sklep z alkoholem Gniezno - Ekstrakt z wanilii
  • mecooks - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Tofu słodko-pikantne
  • Paulina - Tofu słodko-pikantne
  • Kolonie dla dzieci 2022 - Tiramisu. Najlepsze!
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl