Cześć ! Dziś na blogu obiecany przepis na chleb cukiniowo-orzechowy. Jakiś czas temu miałam przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych z marką Hotpoint z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Jeden z teamów przygotowywał ten chleb z przepisu licencjonowanej dietetyk – Joanny Banad.
Chleb okazał się przepyszny. Smakuje jak ciasto. Musicie go spróbować 🙂 ! Zmieniłam trochę proporcje. Z podanego przepisu otrzymacie 2 chleby. Swoje piekłam w blachach – keksówkach – jedna o wymiarach 20 cm x 12,5 cm, druga – 30 cm x 12 cm.
Ps. Chlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu !
Składniki:
3 jajka
1/2 kg cukru
150 ml oleju
3 cukinie (moje ważyły łącznie niewiele ponad 1 kg)
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
750 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
100 g orzechów włoskich – posiekanych
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach (wraz ze skórką). W jednej misce wymieszaj olej, jajka, cukier oraz ekstrakt waniliowy. Dodaj startą cukinię, wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i sól. Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie je wymieszaj.
Keksówki wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do nich ciasto. Piecz w 180 C przez około godzinę – do suchego patyczka. Ps. Ciasto jest wilgotne w środku. Podawaj na ciepło lub zimno.
Amber napisał
Bardzo apetyczny!
Sięgam po kromeczkę…
Łukasz napisał
Brzmi bardzo smakowicie! 😀
Cukry Proste napisał
Ciekawy pomysł:)
Mada napisał
bardzo lubię chleby z dodatkami warzyw:) robiłam już z marchewką ale na cukinię by nie wpadła! obecnie rozmiłowałam się w robieniu „surowych chlebków” czyli suszonych w suszarce zamiast pieczenia- i na pewno do następnego dodam cukinię:)
Natala napisał
Łooo! A to co za cudo! Świetny pomysł! 🙂
opakowania jednorazowe napisał
Chętnie wypróbuję 🙂
mlodakk napisał
Wygląda przepięknie jestem bardzo ciekawa jego smaku
laNika napisał
Super! Lubię takie chlebki z dodatkami, a z cukinią jeszcze nie jadłam. Jestem bardzo ciekawa jego smaku 🙂
VEGANation napisał
Bardzo ciekawy przepis 😉
Teresa napisał
1/2 kg cukru?? To strasznie dużo
Moja pasja smaku napisał
Można dać mniej. Z podanego wyjdą 2 chleby. (U mnie keksówki o wymiarach 20 cm x 12,5 cm, druga – 30 cm x 12 cm).
Kat napisał
Czy można cukier zastąpić erytrolem np lub ewentualnie miodem? No 0.5kg cukru to bardzo duzo, nawet na dwie blaszki. I jaką mąkę użyć? Moze byc orkiszowa?
Moja pasja smaku napisał
Ja używam mąki pszennej. Nie eksperymentowałam z innymi.
Co do słodzika – spróbowałabym zamienić właśnie na erytrol lub miód.
To niby chlebek ale smakuje jak ciasto. Uwielbiam!