Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Chlebek bananowy

Cześć. Dziś podzielę się z Wami przepisem na chlebek bananowy. Znacie go może? Próbowaliście? Jest genialny!
Ale uwaga! Bardzo szybko znika. 😉
Jeśli macie w domu przejrzałe banany, koniecznie wykorzystajcie je do upieczenia tego chlebka.
Chlebek upiekłam w keksówce o wymiarach 21 x 11,5 cm. Do odmierzania składników służyła mi szklanka o pojemności 250 ml.

Składniki:
4 przejrzałe banany (+ 1 do dekoracji)
1 jajko
1/3 z 200 g kostki masła
1/2 szklanki cukru (Można zastąpić innym słodzikiem np. miodem)
1,5 szklanki mąki
1 łyżka domowego ekstraktu z wanilii (lub 1 łyżeczka innego ekstraktu)
1/2 łyżki sody oczyszczonej
szczypta soli

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 170 c.
Na patelni roztop masło. 4 banany obierz ze skórki, umieść w dużej misce i rozgnieć widelcem. Banany wymieszaj z roztopionym masłem. Do miski dodaj także cukier, ekstrakt z wanilii oraz delikatnie roztrzepane jajko, wymieszaj. Do miski z bananami przesiej mąkę i sodę oczyszczoną, dodaj szczyptę soli i całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i wyrównaj. Jeśli masz dodatkowego – piątego – banana do dekoracji, obierz go, pokrój dowolnie i ułóż na wierzchu ciasta.
Piecz około 50 – 60 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź w formie. Ciesz się pysznym chlebkiem.

Smacznego!

13 listopada 2018 Kategoria: Chleb, Ciasta i tarty, Śniadania, Wege komentarzy 8

Komentarze

  1. Avrea napisał

    13 listopada 2018 o 09:56

    piekę go bardzo często , uwielbiamy ..a ja ostatnio dodałam orzechy pychota sprubój

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      13 listopada 2018 o 21:06

      Muszę spróbować z orzechami, na pewno jest pyszny! A ja zastanawiam się jeszcze nad dodatkiem posiekanej gorzkiej czekolady, też może być ciekawy w smaku. Co o tym myślisz?

      Odpowiedz
  2. Kobieta po 30 napisał

    28 listopada 2018 o 13:37

    wygląda super, muszę wypróbować w wersji bez glutenu 🙂 ciekawe czy wyjdzie 🙂

    Odpowiedz
  3. Delektujemy napisał

    12 grudnia 2018 o 13:15

    Piękne zdjęcia takie minimalistyczne. Dzięki za przepis. ; )

    Odpowiedz
  4. Ania napisał

    6 kwietnia 2020 o 17:53

    Jutro wypróbuję!😊

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      7 kwietnia 2020 o 13:20

      Cudownie! Koniecznie daj znać jak Ci smakował 🙂

      Odpowiedz
  5. Marlena napisał

    26 listopada 2020 o 21:04

    Wypiekaniem chleba zaraziła mnie moja siostra, która robi to codziennie. Chleb zawsze wychodzi przepyszny. Ja niestety nie mam obecnie czasu w tygodniu, ale staram się nadrobić w weekendy. Próbuję różnych przepisów i poszukuję najciekawszych smaków. Chlebka bananowego jeszcze nie próbowałam, ale mam go w planie na sobotę 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      29 listopada 2020 o 15:28

      Chlebek bananowy robi się naprawdę błyskawicznie. Tylko jest pewien minus – znika równie błyskawicznie bo jest pyszny! 🙂
      Pozdrawiam ciepło!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl