Cześć. Dziś podzielę się z Wami przepisem na chlebek bananowy. Znacie go może? Próbowaliście? Jest genialny!
Ale uwaga! Bardzo szybko znika. 😉
Jeśli macie w domu przejrzałe banany, koniecznie wykorzystajcie je do upieczenia tego chlebka.
Chlebek upiekłam w keksówce o wymiarach 21 x 11,5 cm. Do odmierzania składników służyła mi szklanka o pojemności 250 ml.
Składniki:
4 przejrzałe banany (+ 1 do dekoracji)
1 jajko
1/3 z 200 g kostki masła
1/2 szklanki cukru (Można zastąpić innym słodzikiem np. miodem)
1,5 szklanki mąki
1 łyżka domowego ekstraktu z wanilii (lub 1 łyżeczka innego ekstraktu)
1/2 łyżki sody oczyszczonej
szczypta soli
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 170 c.
Na patelni roztop masło. 4 banany obierz ze skórki, umieść w dużej misce i rozgnieć widelcem. Banany wymieszaj z roztopionym masłem. Do miski dodaj także cukier, ekstrakt z wanilii oraz delikatnie roztrzepane jajko, wymieszaj. Do miski z bananami przesiej mąkę i sodę oczyszczoną, dodaj szczyptę soli i całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i wyrównaj. Jeśli masz dodatkowego – piątego – banana do dekoracji, obierz go, pokrój dowolnie i ułóż na wierzchu ciasta.
Piecz około 50 – 60 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź w formie. Ciesz się pysznym chlebkiem.
Smacznego!
Avrea napisał
piekę go bardzo często , uwielbiamy ..a ja ostatnio dodałam orzechy pychota sprubój
Moja pasja smaku napisał
Muszę spróbować z orzechami, na pewno jest pyszny! A ja zastanawiam się jeszcze nad dodatkiem posiekanej gorzkiej czekolady, też może być ciekawy w smaku. Co o tym myślisz?
Kobieta po 30 napisał
wygląda super, muszę wypróbować w wersji bez glutenu 🙂 ciekawe czy wyjdzie 🙂
Delektujemy napisał
Piękne zdjęcia takie minimalistyczne. Dzięki za przepis. ; )
Ania napisał
Jutro wypróbuję!😊
Moja pasja smaku napisał
Cudownie! Koniecznie daj znać jak Ci smakował 🙂
Marlena napisał
Wypiekaniem chleba zaraziła mnie moja siostra, która robi to codziennie. Chleb zawsze wychodzi przepyszny. Ja niestety nie mam obecnie czasu w tygodniu, ale staram się nadrobić w weekendy. Próbuję różnych przepisów i poszukuję najciekawszych smaków. Chlebka bananowego jeszcze nie próbowałam, ale mam go w planie na sobotę 🙂
Moja pasja smaku napisał
Chlebek bananowy robi się naprawdę błyskawicznie. Tylko jest pewien minus – znika równie błyskawicznie bo jest pyszny! 🙂
Pozdrawiam ciepło!