Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – bez wyrabiania

Cześć ! Ciasto drożdżowe z rabarbarem to klasyk. Jadł je każdy z nas. W internecie znajdziecie całą masę podobnych przepisów. Uwielbiam to ciasto za jego puszystość – ładnie wyrasta. Poza tym można dodać ulubione sezonowe owoce. Trzeci – ogromny – plus: ciasta nie trzeba wyrabiać 🙂
Spód zainspirowany przepisem znalezionym na mojewypieki.com.

DSC_0822

Składniki (forma 24 x 24):
1/2 kg mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 duże jajka – w temperaturze pokojowej
250 ml letniego mleka
odrobina soli
1/2 szklanki roztopionego masła (przestudzonego)
50 g świeżych drożdży
3 łodygi rabarbaru – pokrojone na 1,5 cm kawałki
+ dodatkowo cukier puder

Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
100 g zimnego masła

Wykonanie:
Do dużej miski wsyp mąkę, zrób w niej dołek i wkrusz drożdże. Zasyp je cukrem i zalej mlekiem. Miskę przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw na około pół godziny – do czterdziestu minut.
Po tym czasie dodaj sól, roztrzepane widelcem jajka i masło. Zmiksuj do połączenia się składników. Ponownie ciasto przykryj ręcznikiem i odstaw na godzinę – do półtorej.
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj, na ciasto wyłóż rabarbar i posyp kruszonką*. Przykryj ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
Ciasto włóż do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę 175 C (bez termoobiegu) i piecz 40 – 50 minut do suchego patyczka. Piekarnik wyłącz, zostaw w nim ciasto do przestudzenia. Następnie oprósz cukrem pudrem. Smacznego !

*Kruszonka: Do miski dodaj mąkę, cukier i masło pokrojone w kawałki. Zagniataj palcami formując kruszonkę.

31 maja 2016 Kategoria: Ciasta i tarty, Sezonowo komentarzy 8

Komentarze

  1. ewa napisał

    31 maja 2016 o 09:16

    najlepsze !

    Odpowiedz
  2. Cukry Proste napisał

    31 maja 2016 o 09:21

    Na pewno trudno mu się oprzeć;)

    Odpowiedz
  3. Angie napisał

    31 maja 2016 o 11:02

    Biorę bez pytania<3

    Odpowiedz
  4. amanda-butikzprzepisami napisał

    31 maja 2016 o 12:40

    Ładnie sfotografowane – wiosennie! 🙂

    Odpowiedz
  5. kukuleczki napisał

    31 maja 2016 o 13:56

    Ale narobiłaś ochoty. uwielbiam, to ciasto!

    Odpowiedz
  6. Agnieszka Wieczorek napisał

    1 czerwca 2016 o 15:49

    Nie próbowałam jeszcze robić z takiego przepisu bez wyrabiania , ale ciasto wygląda wyśmienicie! No i ten rabarbar i ta kruszonka 🙂 Mniam, mniam <3

    Odpowiedz
  7. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    1 czerwca 2016 o 17:43

    duża oszczędność czasu jak bez wyrabiania 🙂 ciacho dla leniwych 🙂

    Odpowiedz
  8. Emma napisał

    22 maja 2022 o 12:50

    Sorry, ale pozostanę w opozycji do klakierów. Ciasto, jak najbardziej się wyrabia. Miksowanie to nic innego jak wyrabianie. Poza tym autorka przepisu internetowego, jak większość pseudo autorów takich przepisów nie ma pojęcia o wykonaniu rozczynu do ciasta drożdżowego. Właśnie dla hecy taki robię i co? Ano zonk! Niestety w 30- 40 minut nie ma szansy na to, żeby rozczyn z mąką w środku wyrósł. Rozczyn robi się wkruszając drożdże do ciepłego mleka z odrobina cukru, wtedy rozczyn w oka mgnieniu puchnie i nie trzeba tyle czasu czekać. Droga na skróty nie opłaci się. I tak trzeba bardzo długo oczejieać na kolejne etapy wykonania ciasta. Więc żaden ekstra trik nie został tu zastosowany.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl