Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Ciasto dyniowe z korzenną nutą i orzechami laskowymi. Najlepsze !

Witajcie Kochani 🙂 !
Za co kochacie jesień ? Ja za sezon dyniowy ! Kocham dynię pod każdą postacią – w formie zup, przetworów, dodatku do makaronów. Dziś po raz pierwszy postanowiłam upiec ciasto z dodatkiem dyni. Jak wyszło ? Genialnie, więc musicie sami spróbować 🙂 !
Miłego dnia !




Składniki:
1 szklanka dyni startej na tarce o drobnych oczkach
2 szklanki mąki
2 jajka
3/4 brązowego cukru
3/4 szklanki oleju
100 g posiekanych orzechów laskowych
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonych goździków
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
szczypta soli

Wykonanie:
Przygotuj 2 miski. W jednej wymieszaj ze sobą: mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, ziele angielskie i orzechy. W drugiej zmiksuj ze sobą (do połączenia się składników): dynię, jajka, cukier i olej. Do powstałej masy dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy i wyrównaj. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 C z termoobiegiem przez około 1 godzinę. Po 40 minutach możesz zacząć sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Proste, prawda 🙂 ?!

Smacznego !

8 października 2014 Kategoria: Ciasta i tarty komentarze 23

Komentarze

  1. Konczi i Szpileczka napisał

    8 października 2014 o 07:19

    Mniam pyszności!! Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!

    Odpowiedz
  2. W kuchni Uli napisał

    8 października 2014 o 08:11

    dobrze wygląda!

    Odpowiedz
  3. RedHead napisał

    8 października 2014 o 09:18

    Już po samym opisie ślinka cieknie 🙂

    Odpowiedz
  4. Natalie napisał

    8 października 2014 o 13:39

    Ale raj <3

    Odpowiedz
  5. Magdalena Kuchaja napisał

    8 października 2014 o 14:55

    wygląda tak, że jakbym miała je u siebie to zjadłabym chyba pół na raz! 🙂

    Odpowiedz
  6. Hania napisał

    8 października 2014 o 15:02

    musiało fajnie chrupać 🙂

    Odpowiedz
  7. Olga Pi napisał

    8 października 2014 o 16:27

    No nareszcie coś słodkiego;) Mniaaam!

    Odpowiedz
  8. Ciążowe Zachcianki napisał

    8 października 2014 o 19:17

    Ciasto wygląda na rozpływające się w ustach:)

    Odpowiedz
  9. Karolina napisał

    8 października 2014 o 20:51

    Wygląda znakomicie aż ciężko sobie takiego odmówić 🙂

    Odpowiedz
  10. Salvador Dali napisał

    9 października 2014 o 05:43

    prezentuje się nieziemsko, w smaku zatem musi powalać!
    Dla mnie boomba 🙂

    Odpowiedz
  11. Asia W napisał

    9 października 2014 o 06:10

    takie słodycze uwielbiam, zwłaszcza jesienno – zimową porą 🙂

    Odpowiedz
  12. Monika napisał

    9 października 2014 o 06:32

    Ja nie kocham jesieni, ale takie ciasto to miłość od pierwszego wejrzenia:))

    Odpowiedz
  13. Gosia Szulc napisał

    9 października 2014 o 11:36

    Paulinko, ciasto wygląda przecudownie 🙂 idealne na tę porę roku… ja co najmniej jeszcze ze dwa dyniowe muszę upiec, pyszności 🙂

    Odpowiedz
  14. La Lolla napisał

    9 października 2014 o 19:43

    grubooo!
    wygląda fantastycznie, do tego mleko, herbata….albo nic! zeŻarłabym połowę jak nic:p

    Odpowiedz
  15. gin napisał

    9 października 2014 o 22:46

    Mmm, wygląda fantastycznie 🙂 Spróbowałabym z rozkoszą 🙂

    Odpowiedz
  16. Karolina Smyk napisał

    10 października 2014 o 21:29

    też u mnie ciągle dynia króluje, i też dzisiaj piekłam słodkości z dynią heheh
    pysznie Paulinka!!!
    pozdrawiam!

    Odpowiedz
  17. Justyna Gonczaronek napisał

    11 października 2014 o 17:05

    wygląda wspaniale, zjadłabym kawałek:):):)

    Odpowiedz
  18. BasJula napisał

    12 października 2014 o 06:57

    nie ma jesieni bez ciasta dyniowego 🙂 Wspaniale wygląda

    Odpowiedz
  19. Sosna napisał

    12 października 2014 o 08:44

    Brzmi rewelacyjnie 😀

    Odpowiedz
  20. Magda C. napisał

    13 października 2014 o 20:12

    Cudowne ciasto, z boskim kolorem 🙂

    Odpowiedz
  21. codojedzenia napisał

    17 października 2014 o 07:24

    Pycha ! Dodaj do przepisu miesiąca. W październiku zbieramy przepisy z dynią.

    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  22. Astrea napisał

    13 października 2015 o 12:10

    Ha, dokładnie taki przepis mi potrzebny! Doskonałe wykorzystanie wszystkich resztek, dla których właśnie szukałam zastosowania. Mam nadzieję, że wyjdzie równie smakowicie jak na zdjęciu 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      22 października 2015 o 10:43

      Hej, i jak Twoje ciasto ? Mam nadzieję, że udane 🙂 ?

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl