Witajcie Kochani 🙂 !
Za co kochacie jesień ? Ja za sezon dyniowy ! Kocham dynię pod każdą postacią – w formie zup, przetworów, dodatku do makaronów. Dziś po raz pierwszy postanowiłam upiec ciasto z dodatkiem dyni. Jak wyszło ? Genialnie, więc musicie sami spróbować 🙂 !
Miłego dnia !
Za co kochacie jesień ? Ja za sezon dyniowy ! Kocham dynię pod każdą postacią – w formie zup, przetworów, dodatku do makaronów. Dziś po raz pierwszy postanowiłam upiec ciasto z dodatkiem dyni. Jak wyszło ? Genialnie, więc musicie sami spróbować 🙂 !
Miłego dnia !
Składniki:
1 szklanka dyni startej na tarce o drobnych oczkach
2 szklanki mąki
2 jajka
3/4 brązowego cukru
3/4 szklanki oleju
100 g posiekanych orzechów laskowych
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonych goździków
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
szczypta soli
Wykonanie:
Przygotuj 2 miski. W jednej wymieszaj ze sobą: mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, ziele angielskie i orzechy. W drugiej zmiksuj ze sobą (do połączenia się składników): dynię, jajka, cukier i olej. Do powstałej masy dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy i wyrównaj. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 C z termoobiegiem przez około 1 godzinę. Po 40 minutach możesz zacząć sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Proste, prawda 🙂 ?!
Smacznego !
Konczi i Szpileczka napisał
Mniam pyszności!! Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!
W kuchni Uli napisał
dobrze wygląda!
RedHead napisał
Już po samym opisie ślinka cieknie 🙂
Natalie napisał
Ale raj <3
Magdalena Kuchaja napisał
wygląda tak, że jakbym miała je u siebie to zjadłabym chyba pół na raz! 🙂
Hania napisał
musiało fajnie chrupać 🙂
Olga Pi napisał
No nareszcie coś słodkiego;) Mniaaam!
Ciążowe Zachcianki napisał
Ciasto wygląda na rozpływające się w ustach:)
Karolina napisał
Wygląda znakomicie aż ciężko sobie takiego odmówić 🙂
Salvador Dali napisał
prezentuje się nieziemsko, w smaku zatem musi powalać!
Dla mnie boomba 🙂
Asia W napisał
takie słodycze uwielbiam, zwłaszcza jesienno – zimową porą 🙂
Monika napisał
Ja nie kocham jesieni, ale takie ciasto to miłość od pierwszego wejrzenia:))
Gosia Szulc napisał
Paulinko, ciasto wygląda przecudownie 🙂 idealne na tę porę roku… ja co najmniej jeszcze ze dwa dyniowe muszę upiec, pyszności 🙂
La Lolla napisał
grubooo!
wygląda fantastycznie, do tego mleko, herbata….albo nic! zeŻarłabym połowę jak nic:p
gin napisał
Mmm, wygląda fantastycznie 🙂 Spróbowałabym z rozkoszą 🙂
Karolina Smyk napisał
też u mnie ciągle dynia króluje, i też dzisiaj piekłam słodkości z dynią heheh
pysznie Paulinka!!!
pozdrawiam!
Justyna Gonczaronek napisał
wygląda wspaniale, zjadłabym kawałek:):):)
BasJula napisał
nie ma jesieni bez ciasta dyniowego 🙂 Wspaniale wygląda
Sosna napisał
Brzmi rewelacyjnie 😀
Magda C. napisał
Cudowne ciasto, z boskim kolorem 🙂
codojedzenia napisał
Pycha ! Dodaj do przepisu miesiąca. W październiku zbieramy przepisy z dynią.
Pozdrawiam serdecznie
Astrea napisał
Ha, dokładnie taki przepis mi potrzebny! Doskonałe wykorzystanie wszystkich resztek, dla których właśnie szukałam zastosowania. Mam nadzieję, że wyjdzie równie smakowicie jak na zdjęciu 🙂
Moja pasja smaku napisał
Hej, i jak Twoje ciasto ? Mam nadzieję, że udane 🙂 ?