Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Ciasto marchewkowe – najlepsze !

Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na najlepsze ciasto marchewkowe 🙂 ! To nie jest mój autorski przepis – pochodzi ze strony Moje Wypieki. Pozmieniałam trochę proporcje bo krem był za słodki. 
Przepis odkryłam ponad rok temu i od tego czasu nie szukam już innego. Dla mnie to przepis na idealne i najsmaczniejsze ciasto marchewkowe 🙂 !
Zachęcam do wypróbowania 🙂



Składniki na ciasto:
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich (ja użyłam słonecznikowego)
2 jajka
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki

Składniki na krem: 
od 250 do 375 g serka philadelphia (u mnie dostępne są tylko opakowania po 125 g więc zwykle kupuję 2 lub 3)
6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii

Ciasto – wykonanie:

1. W misce połącz ze sobą suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i  sól.
2. W drugim naczyniu roztrzep jajka i wymieszaj z olejem. Dodaj do suchych składników wraz z marchewką, ananasem i orzechami, dokładnie wymieszaj.
3. Piekarnik rozgrzej do 175 C.
4. Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj. Piecz około 40 – 45 minut do 'suchego patyczka’. 

Po upieczeniu – poczekaj aż ciasto ostygnie i wtedy zabierz się za krem.

Krem – wykonanie:
1. Wszystkie składniki wrzuć do miski i zmiksuj na gładką masę. Gotowe 🙂

Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż – tak by powstały 2 blaty. Połową kremu przełóż ciasto, drugą połowę rozsmaruj na wierchu.
Delikatnie oprósz cynamonem, ciasto możesz także ozdobić orzechami włoskimi.

Smacznego 🙂


15 października 2013 Kategoria: Ciasta i tarty komentarzy 28

Komentarze

  1. whiness napisał

    15 października 2013 o 13:58

    Najbardziej kusi mnie ten krem <3

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      15 października 2013 o 14:19

      Jest na tyle pyszny, że zawsze robię go więcej by było co podjeść 😛

      Odpowiedz
    • Agata napisał

      26 maja 2014 o 19:32

      Też zrobiłabym więcej takiego kremu :))

      Odpowiedz
  2. Małgorzata K napisał

    15 października 2013 o 14:04

    to musi smakować niebiańsko 🙂

    Odpowiedz
  3. Marta napisał

    15 października 2013 o 14:09

    robiłam marchewkowe nie raz , ale nigdy jeszcze kremem nie przekładałam 🙂 muszę wypróbować !

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      15 października 2013 o 14:20

      Zachęcam do spróbowania 🙂 !

      Odpowiedz
  4. Kasia napisał

    15 października 2013 o 14:23

    Wygląda przeapetycznie, rzeczywiście ten krem kusi 🙂
    To ja porywam kawałek :))

    Odpowiedz
  5. Magda Karolina napisał

    15 października 2013 o 14:34

    Cisto wygląda super , a z dośwadczenia wiem że krem w cieście marchewkowym dodaje kopa 🙂 Bardzo chętnie wypróbuje twoj przepis 🙂

    Odpowiedz
  6. W kuchni Uli napisał

    15 października 2013 o 15:09

    wygląda superkowo pysznie mmm

    Odpowiedz
  7. Karmel napisał

    15 października 2013 o 15:29

    świetne ciasto, krem jest kuszący:))

    Odpowiedz
  8. Kam cia napisał

    15 października 2013 o 15:45

    o tak… zdecydowanie się zgadzam że najlepsze… ! I tylko z serkiem na wierzchu – polecam też mascarpone 🙂

    Odpowiedz
  9. Anonymous napisał

    15 października 2013 o 15:47

    Wiedziałam kiedy przyjść.Bardzo lubię ciacho marchewkowe.Monika Szlązak

    Odpowiedz
  10. AandJ napisał

    15 października 2013 o 16:48

    Ojej, ojej, ojej! Zrobię to ciasto, na pewno 😀

    Odpowiedz
  11. Cathy napisał

    15 października 2013 o 17:25

    Połączenie ciasta marchewkowego i tego kremu – idealnie trafiłaś w moje smaki! 🙂

    Odpowiedz
  12. wedelka napisał

    15 października 2013 o 19:55

    Jest na mojej liście do zrobienia. Robiłam już kilka różnych ciast marchewkowych, kremem również je przekładałam, więc wiem mniej więcej czego się spodziewać. Intrygują mnie tutaj te ananasy 🙂

    Odpowiedz
  13. mycupoftea napisał

    15 października 2013 o 21:58

    ciasto marchewkowe jest wciąż na liście do zrobienia, ale ostatnio tyle piekę że chyba muszę trochę przystopować 😉 a tak poważnie – Twoje ciasto wygląda świetnie! mój przepis się troszkę różni, pewnie niedługo upiekę 🙂

    Odpowiedz
  14. Magda C. napisał

    16 października 2013 o 08:06

    Ciasto marchewkowe… wstyd się przyznać, ale nigdy robiłam. Muszę koniecznie wypróbować 🙂

    Odpowiedz
  15. kruszyna napisał

    16 października 2013 o 21:00

    Ale fajnie wygląda, w ogóle ciacha marchewkowe z kremem pięknie się prezentują, a do tego jakie są pyszne 😀

    Odpowiedz
  16. Ivka napisał

    17 października 2013 o 10:53

    Piekłam to ciasto- faktycznie jest genialne 🙂

    Odpowiedz
  17. eM Ka napisał

    20 października 2013 o 22:32

    wygląda bardzo smakowicie, ciasto marchewkowe nadal przede mną:)

    Odpowiedz
  18. Anna napisał

    24 października 2013 o 10:51

    Mnóstwo dobrego słyszałam o cieście marchewkowym, a jeszcze go ani nie jadłam ani nie piekłam, chyba czas zrobić 🙂 przepis już fajny znalazłam, dzięki 🙂

    Odpowiedz
  19. Monika W napisał

    26 października 2013 o 17:30

    Ciasto marchewkowe bo wielka pokusa dla mnie, kocham, kocham i jeszcze raz kocham 🙂 a Te goździki w przepisie mnie intrygują na pewno jest obłędnie dobre to ciacho 🙂

    Odpowiedz
  20. Mery napisał

    27 października 2013 o 13:41

    Robiłam kiedyś to ciasto 🙂 Jest idealne- tak jak piszesz! 🙂

    Odpowiedz
  21. Zafascy Nowane napisał

    28 października 2013 o 09:33

    Wygląda bosko, jeszcze nie robiłam ciasta marchewkowego 😉

    Odpowiedz
  22. zakateksmaku napisał

    31 października 2013 o 20:24

    Idealne!

    Odpowiedz
  23. Barbarella napisał

    1 listopada 2013 o 21:17

    Będę piekła to ciasto, jeszcze w tym miesiącu 🙂 Już dawno nie robiłam marchewkowego, a jestem ciekawa tego przepisu.

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      1 listopada 2013 o 21:37

      Zachęcam 🙂 ! Daj znać jak wyszło 🙂

      Odpowiedz
  24. Martha napisał

    17 maja 2014 o 16:32

    Wspaniale wygląda ciasto! 🙂
    U mnie marchewkowe jeszcze przede mną, ale koniecznie nadrobię!
    Świetny przepis!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl