Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na najlepsze ciasto marchewkowe 🙂 ! To nie jest mój autorski przepis – pochodzi ze strony Moje Wypieki. Pozmieniałam trochę proporcje bo krem był za słodki.
Przepis odkryłam ponad rok temu i od tego czasu nie szukam już innego. Dla mnie to przepis na idealne i najsmaczniejsze ciasto marchewkowe 🙂 !
Przepis odkryłam ponad rok temu i od tego czasu nie szukam już innego. Dla mnie to przepis na idealne i najsmaczniejsze ciasto marchewkowe 🙂 !
Składniki na ciasto:
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich (ja użyłam słonecznikowego)
2 jajka
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
Składniki na krem:
od 250 do 375 g serka philadelphia (u mnie dostępne są tylko opakowania po 125 g więc zwykle kupuję 2 lub 3)
od 250 do 375 g serka philadelphia (u mnie dostępne są tylko opakowania po 125 g więc zwykle kupuję 2 lub 3)
6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Ciasto – wykonanie:
1. W misce połącz ze sobą suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i sól.
2. W drugim naczyniu roztrzep jajka i wymieszaj z olejem. Dodaj do suchych składników wraz z marchewką, ananasem i orzechami, dokładnie wymieszaj.
3. Piekarnik rozgrzej do 175 C.
4. Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj. Piecz około 40 – 45 minut do 'suchego patyczka’.
Po upieczeniu – poczekaj aż ciasto ostygnie i wtedy zabierz się za krem.
Krem – wykonanie:
1. Wszystkie składniki wrzuć do miski i zmiksuj na gładką masę. Gotowe 🙂
Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż – tak by powstały 2 blaty. Połową kremu przełóż ciasto, drugą połowę rozsmaruj na wierchu.
Delikatnie oprósz cynamonem, ciasto możesz także ozdobić orzechami włoskimi.
Smacznego 🙂
Ciasto – wykonanie:
1. W misce połącz ze sobą suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i sól.
2. W drugim naczyniu roztrzep jajka i wymieszaj z olejem. Dodaj do suchych składników wraz z marchewką, ananasem i orzechami, dokładnie wymieszaj.
3. Piekarnik rozgrzej do 175 C.
4. Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj. Piecz około 40 – 45 minut do 'suchego patyczka’.
Po upieczeniu – poczekaj aż ciasto ostygnie i wtedy zabierz się za krem.
Krem – wykonanie:
1. Wszystkie składniki wrzuć do miski i zmiksuj na gładką masę. Gotowe 🙂
Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż – tak by powstały 2 blaty. Połową kremu przełóż ciasto, drugą połowę rozsmaruj na wierchu.
Delikatnie oprósz cynamonem, ciasto możesz także ozdobić orzechami włoskimi.
Smacznego 🙂
Najbardziej kusi mnie ten krem <3
Jest na tyle pyszny, że zawsze robię go więcej by było co podjeść 😛
Też zrobiłabym więcej takiego kremu :))
to musi smakować niebiańsko 🙂
robiłam marchewkowe nie raz , ale nigdy jeszcze kremem nie przekładałam 🙂 muszę wypróbować !
Zachęcam do spróbowania 🙂 !
Wygląda przeapetycznie, rzeczywiście ten krem kusi 🙂
To ja porywam kawałek :))
Cisto wygląda super , a z dośwadczenia wiem że krem w cieście marchewkowym dodaje kopa 🙂 Bardzo chętnie wypróbuje twoj przepis 🙂
wygląda superkowo pysznie mmm
świetne ciasto, krem jest kuszący:))
o tak… zdecydowanie się zgadzam że najlepsze… ! I tylko z serkiem na wierzchu – polecam też mascarpone 🙂
Wiedziałam kiedy przyjść.Bardzo lubię ciacho marchewkowe.Monika Szlązak
Ojej, ojej, ojej! Zrobię to ciasto, na pewno 😀
Połączenie ciasta marchewkowego i tego kremu – idealnie trafiłaś w moje smaki! 🙂
Jest na mojej liście do zrobienia. Robiłam już kilka różnych ciast marchewkowych, kremem również je przekładałam, więc wiem mniej więcej czego się spodziewać. Intrygują mnie tutaj te ananasy 🙂
ciasto marchewkowe jest wciąż na liście do zrobienia, ale ostatnio tyle piekę że chyba muszę trochę przystopować 😉 a tak poważnie – Twoje ciasto wygląda świetnie! mój przepis się troszkę różni, pewnie niedługo upiekę 🙂
Ciasto marchewkowe… wstyd się przyznać, ale nigdy robiłam. Muszę koniecznie wypróbować 🙂
Ale fajnie wygląda, w ogóle ciacha marchewkowe z kremem pięknie się prezentują, a do tego jakie są pyszne 😀
Piekłam to ciasto- faktycznie jest genialne 🙂
wygląda bardzo smakowicie, ciasto marchewkowe nadal przede mną:)
Mnóstwo dobrego słyszałam o cieście marchewkowym, a jeszcze go ani nie jadłam ani nie piekłam, chyba czas zrobić 🙂 przepis już fajny znalazłam, dzięki 🙂
Ciasto marchewkowe bo wielka pokusa dla mnie, kocham, kocham i jeszcze raz kocham 🙂 a Te goździki w przepisie mnie intrygują na pewno jest obłędnie dobre to ciacho 🙂
Robiłam kiedyś to ciasto 🙂 Jest idealne- tak jak piszesz! 🙂
Wygląda bosko, jeszcze nie robiłam ciasta marchewkowego 😉
Idealne!
Będę piekła to ciasto, jeszcze w tym miesiącu 🙂 Już dawno nie robiłam marchewkowego, a jestem ciekawa tego przepisu.
Zachęcam 🙂 ! Daj znać jak wyszło 🙂
Wspaniale wygląda ciasto! 🙂
U mnie marchewkowe jeszcze przede mną, ale koniecznie nadrobię!
Świetny przepis!