Cześć !
Przyszła wiosna, pojawiła się botwina, wreszcie można z nią eksperymentować ! O curry z jej dodatkiem, śniłam od dawna ! Danie wegańskie, pyszne i niezwykle aromatyczne. Jadłabym codziennie 😉 ! A Wy ??
Składniki (2 duże porcje):
1/2 pęczka botwiny
1 średnia żółta cebula
1 łyżka oleju roślinnego
1 puszka (400 g) pomidorów całych, bez skórki
1 puszka ciecierzycy
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
2 – 3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
szczypta chili
sól i pieprz
2 – 3 cm kawałek imbiru (lub 2/3 łyżeczki mielonego)
garść posiekanej kolendry
+ dodatkowo: ryż
Wykonanie:
Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj, imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Botwinkę umyj, łodygi pokrój na 1 – 2 cm kawałki, liście – pokrój drobno. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę – do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek i imbir, smaż 1 – 2 minuty ciągle mieszając.
Dodaj cynamon, kolendrę, kurkumę, kumin i chili, smaż przez minutę, nie przerywając mieszania.
Następnie dodaj pomidory wraz zalewą. Całość gotuj około 5 minut. Dodaj mleko kokosowe, botwinę oraz ciecierzycę i gotuj około 10 – 15 minut – aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami.
Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą.
Magda C. napisał
Mmm smakowicie wygląda to curry 🙂
foodmania napisał
dla mnie danie genialne!
Angie napisał
Biorę bez zastanowienia<3
marcelina napisał
Zdecydowanie jadłabym codziennie, pysznie podane i jak wygląda! Ślinka leci aż na klawiaturę ;))
Joanna - symfoniasmakowa.blogspot.com napisał
Cieciorkę bardzo lubię i pewnie w towarzystwie z botwiną było pysznie 🙂 Pięknie podane.
Urszula napisał
smaczny zestaw 🙂
Szpilka napisał
ooo ja Cię! genialnie wygląda… tak wykwintnie i smacznie tylko, że mi się wcale nie wydaje takie łatwe do roboty jak mówisz, a nie mam zbytnio czasu i ochoty na studiach gotować, mogę tylko popatrzeć rozmarzona na zdjęcie 😉
pilichola napisał
Chętnie bym spróbowała – nigdy nie jadłam curry…
Vela napisał
Wygląda przepysznie, jestem pod wrażeniem! Fajnie, że wegańskie bo nie jem mięsa. 🙂
Grażyna napisał
Uwielbiam takie smaki 🙂