Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Curry z botwiną i ciecierzycą

Cześć !
Przyszła wiosna, pojawiła się botwina, wreszcie można z nią eksperymentować ! O curry z jej dodatkiem, śniłam od dawna ! Danie wegańskie, pyszne i niezwykle aromatyczne. Jadłabym codziennie 😉 ! A Wy ??

11111111 (2)

Składniki (2  duże porcje):
1/2 pęczka botwiny
1 średnia żółta cebula
1 łyżka oleju roślinnego
1 puszka (400 g) pomidorów całych, bez skórki
1 puszka ciecierzycy
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
2 – 3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
szczypta chili
sól i pieprz
2 – 3 cm kawałek imbiru (lub 2/3 łyżeczki mielonego)
garść posiekanej kolendry
+ dodatkowo: ryż

Wykonanie:
Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj, imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Botwinkę umyj, łodygi pokrój na 1 – 2 cm kawałki, liście – pokrój drobno. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę – do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek i imbir, smaż 1 – 2 minuty ciągle mieszając.
Dodaj cynamon, kolendrę, kurkumę, kumin i chili, smaż przez minutę, nie przerywając mieszania.
Następnie dodaj pomidory wraz zalewą. Całość gotuj około 5 minut. Dodaj mleko kokosowe, botwinę oraz ciecierzycę i gotuj około 10 – 15 minut – aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami.
Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem. Przed podaniem posyp posiekaną  kolendrą.

4 maja 2015 Kategoria: Bezglutenowe, Drugie dania, Ryż, Sezonowo, Wege, Zdrowo komentarzy 10

Komentarze

  1. Magda C. napisał

    4 maja 2015 o 11:20

    Mmm smakowicie wygląda to curry 🙂

    Odpowiedz
  2. foodmania napisał

    4 maja 2015 o 16:46

    dla mnie danie genialne!

    Odpowiedz
  3. Angie napisał

    4 maja 2015 o 19:11

    Biorę bez zastanowienia<3

    Odpowiedz
  4. marcelina napisał

    8 maja 2015 o 10:31

    Zdecydowanie jadłabym codziennie, pysznie podane i jak wygląda! Ślinka leci aż na klawiaturę ;))

    Odpowiedz
  5. Joanna - symfoniasmakowa.blogspot.com napisał

    8 maja 2015 o 15:49

    Cieciorkę bardzo lubię i pewnie w towarzystwie z botwiną było pysznie 🙂 Pięknie podane.

    Odpowiedz
  6. Urszula napisał

    8 maja 2015 o 19:26

    smaczny zestaw 🙂

    Odpowiedz
  7. Szpilka napisał

    9 maja 2015 o 05:02

    ooo ja Cię! genialnie wygląda… tak wykwintnie i smacznie tylko, że mi się wcale nie wydaje takie łatwe do roboty jak mówisz, a nie mam zbytnio czasu i ochoty na studiach gotować, mogę tylko popatrzeć rozmarzona na zdjęcie 😉

    Odpowiedz
  8. pilichola napisał

    9 maja 2015 o 14:23

    Chętnie bym spróbowała – nigdy nie jadłam curry…

    Odpowiedz
  9. Vela napisał

    10 maja 2015 o 11:38

    Wygląda przepysznie, jestem pod wrażeniem! Fajnie, że wegańskie bo nie jem mięsa. 🙂

    Odpowiedz
  10. Grażyna napisał

    13 maja 2015 o 18:02

    Uwielbiam takie smaki 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl