Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Curry z kalafiorem romanesco i szpinakiem

Cześć ! Czuję wiosnę w powietrzu. Jest już tuż tuż. Zimę żegnam ukochaną potrawą – curry z zielonymi warzywami – z kalafiorem romanesco i szpinakiem. Kto się skusi na miseczkę 🙂 ?

DSC_1170

Składniki (4 małe porcje):
1 mały kalafior – u mnie romanesco
1 średnia czerwona cebula
1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego
1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g)
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
250 g szpinaku (świeże liście)
2 – 3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
szczypta chili
sól i świeżo zmielony pieprz
3 cm kawałek imbiru
garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry
+ dodatkowo do podania: ryż

Wykonanie:
Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Szpinak przepłucz pod wodą i osusz. Kalafiora opłucz i podziel na różyczki. Pomidory wraz z zalewą zmiksuj na gładką masę.
Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę – do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek i imbir, smaż 1 – 2 minuty ciągle mieszając.
Dodaj cynamon, kolendrę, kurkumę, kumin i chili, smaż przez minutę, nie przerywając mieszania.
Następnie dodaj zblendowane pomidory. Całość gotuj około 5 minut. Dodaj mleko kokosowe, gotuj około 10 minut – aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami. Około 10 – 15 minut przed końcem gotowania – dodaj kalafiora. 5 minut przed końcem gotowania Dodaj szpinak i gotuj do momentu aż liście ‚zwiędną’
Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem. Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką lub kolendrą.
DSC_1015
DSC_1178

17 marca 2016 Kategoria: Drugie dania, Ryż, Sezonowo, Wege komentarzy 9

Komentarze

  1. amanda-butikzprzepisami napisał

    17 marca 2016 o 14:09

    Miałaś fajny obiad 🙂 Proste składniki, pyszne danie! 🙂

    Odpowiedz
  2. Magda C. napisał

    19 marca 2016 o 17:15

    Smaczne połączenie, dla mnie bez szpinaku 😉

    Odpowiedz
  3. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    20 marca 2016 o 11:49

    mniam! 🙂 uwielbiam takie warzywne curry 🙂

    Odpowiedz
  4. Amber napisał

    20 marca 2016 o 16:22

    Piękne i pyszne curry!

    Odpowiedz
  5. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    20 marca 2016 o 20:10

    No przecież, ze ja 😀 Pyszne danie :))

    Odpowiedz
  6. 4foodsecrets napisał

    21 marca 2016 o 14:18

    Wygląda przepysznie i jestem przekonana, że równie pysznie smakuje 🙂

    Odpowiedz
  7. AZgotuj napisał

    15 kwietnia 2016 o 20:13

    Uśmiecham się bo i u mnie curry często ostatnio. Lubię odkrywać z kimś ochotę na ten sam smak:)

    Odpowiedz
  8. Monika napisał

    27 kwietnia 2016 o 12:55

    Pysznie 🙂
    http://monikawkuchnifika.blogspot.com/

    Odpowiedz
  9. Sosna napisał

    27 kwietnia 2016 o 13:18

    Jest cudnie! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl