Cześć ! Czuję wiosnę w powietrzu. Jest już tuż tuż. Zimę żegnam ukochaną potrawą – curry z zielonymi warzywami – z kalafiorem romanesco i szpinakiem. Kto się skusi na miseczkę 🙂 ?
Składniki (4 małe porcje):
1 mały kalafior – u mnie romanesco
1 średnia czerwona cebula
1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego
1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g)
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
250 g szpinaku (świeże liście)
2 – 3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
szczypta chili
sól i świeżo zmielony pieprz
3 cm kawałek imbiru
garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry
+ dodatkowo do podania: ryż
amanda-butikzprzepisami napisał
Miałaś fajny obiad 🙂 Proste składniki, pyszne danie! 🙂
Magda C. napisał
Smaczne połączenie, dla mnie bez szpinaku 😉
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
mniam! 🙂 uwielbiam takie warzywne curry 🙂
Amber napisał
Piękne i pyszne curry!
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
No przecież, ze ja 😀 Pyszne danie :))
4foodsecrets napisał
Wygląda przepysznie i jestem przekonana, że równie pysznie smakuje 🙂
AZgotuj napisał
Uśmiecham się bo i u mnie curry często ostatnio. Lubię odkrywać z kimś ochotę na ten sam smak:)
Monika napisał
Pysznie 🙂
http://monikawkuchnifika.blogspot.com/
Sosna napisał
Jest cudnie! 🙂