Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Curry z kurczaka z groszkiem cukrowym i cukinią

Cześć! Tym wpisem chciałabym zapoczątkować serię przepisów z pomysłami na rodzinne obiady. Co Wy na to? Mam kilka pomysłów, z którymi chciałabym się z Wami podzielić. Gwarantuję, że dania będą pyszne i zasmakują całej rodzinie. 🙂
Dziś zapraszam Was na curry z kurczaka z groszkiem cukrowym i cukinią to moja pierwsza propozycja w ramach tego cyklu. Smak mleczka kokosowego i kurkumy Kamis super podbija smak dania. Moja rodzina kocha do danie. Koniecznie go spróbujcie!
Przyznam Wam się do czegoś. Uzależniłam się od kurkumy. Ostatnio spożywam jej dużo. Dodaję ją do różnych dań i koktajli. Używam nawet kosmetyków z jej dodatkiem. 🙂 Na szczęście Kamis wprowadził kurkumę w dużym opakowaniu, która wystarczy na dłużej!

Składniki (2 porcje)
2 piersi z kurczaka
kurkuma Kamis w dużym opakowaniu
200 g groszku cukrowego
1 średnia mała cukinia
2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
3 ząbki czosnku – drobno posiekanego
2 łyżeczki cukru
1 garść świeżych liści kolendry
ryż

Wykonanie:
Kurczaka umyj, oczyść i pokrój na małe kawałki.  Czosnek drobno posiekaj. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Groszek cukrowy umyj i odetnij końcówki strąków. Cukinie pokrój na mniejsze kawałki.
Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj pastę curry i smaż przez chwilę. Dodaj mięso, zwiększ ogień, obsmaż z każdej strony. Wymieszaj dokładnie, by mięso było całkowicie pokryte pastą curry.
Kawałki kurczaka wyjmij z patelni, przełóż na talerz, odstaw. Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż kurkumę oraz czosnek, mieszając. Dodaj mleko kokosowe i cukier. Całość gotuj około 5 minut. Po tym czasie dodaj do sosu mięso. Gotuj do momentu aż mięso zmięknie. Dodaj cukinię i groszek cukrowy, gotuj 3 -4 minuty do momentu aż warzywa będą al dent i zachowają ładny kolor.
Ryż wyłóż na talerze, dodaj kurczaka wraz z cukinią i groszkiem cukrowym. Posyp kolendrą.

Smacznego !

6 lipca 2018 Kategoria: Bezglutenowe, Drugie dania, Rodzinne obiady, Ryż, Zdrowo komentarze 2

Komentarze

  1. codojedzenia napisał

    8 lipca 2018 o 20:23

    Bardzo lubię curry! Zapach aromatycznych przypraw wprawia mnie w błogi stan!

    Odpowiedz
  2. Dietetyk Na Walizkach napisał

    25 marca 2019 o 11:57

    Wygląda bardzo kolorowo i apetycznie! Wielki plus za dodatek kurkumy, która posiada masę cennych właściwości.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 128 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 66 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (39)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (9)
  • Ciasta i tarty (42)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (32)
  • Desery (69)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (176)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (24)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (2)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (92)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (18)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (12)
  • Ryby (15)
  • Ryż (39)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (100)
  • Śniadania (79)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (4)
  • Warsztaty (24)
  • Wege (133)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (75)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (110)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • wodawfirmie o Tarta z kremem śmietankowym i figami. Warsztaty #kulinarniemocni
  • Lovi o Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku o Śledzie z żurawiną
  • Paulina Ż o Śledzie z żurawiną
  • Moja pasja smaku o Bataty faszerowane ciecierzycą i szpinakiem
!Linia
Polecam
blogi kulinarne

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl

Chcesz ciasteczko :) ? Więcej info