Curry ma w sobie coś, co uszczęśliwia. To danie z tych, które mogłabym jeść codziennie. Gdy za oknem szaro i deszczowo, zaszywam się pod kocem z miseczką tego dania. Dziś wersja z kurczakiem, mlekiem kokosowym, świeżym imbirem i bazylią. Foodporn jednym słowem 😉 Danie podawaj z ryżem, kuskusem lub makaronem.
Składniki (2 porcje):
2 piersi z kurczaka
ryż
2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
4 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
3 ząbki czosnku – drobno posiekanego
kawałek imbiru (wielkości kciuka)
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1,5 łyżeczki cukru
1 garść świeżych liści bazylii
Wykonanie:
Kurczaka umyj, oczyść i pokrój na małe kawałki. Czosnek drobno posiekaj. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Imbir pokrój w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj pastę curry i smaż przez chwilę. Dodaj mięso, zwiększ ogień, obsmaż z każdej strony. Wymieszaj dokładnie, by mięso było całkowicie pokryte pastą curry.
Kawałki kurczaka wyjmij z patelni, przełóż na talerz, odstaw. Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż imbir, kurkumę oraz czosnek, mieszając. Dodaj mleko kokosowe i cukier. Całość gotuj około 5 minut. Po tym czasie dodaj do sosu mięso. Gotuj do momentu aż mięso zmięknie. Gdy kurczak będzie gotowy, dodaj liście bazylii.
Ryż wyłóż na talerze, dodaj kurczaka wraz z sosem.
Smacznego 🙂 !
Chętnie bym zjadła taki obiad, kurczak wygląda smakowicie 🙂 najlepsza wersja to chyba ta z ryżem.
U Ciebie zawsze pysznie i aromatycznie 🙂
O tak! Też mogłabym jeść kurczaka curry codziennie 🙂 wygląda pysznie
Pamiętam jak jadłam mięso taki kurczak bardzo mi smakował
a ja jeszcze nigdy nie jadłam curry z mleczkiem 🙁
wygląda bosko!
Ale pięknie wygląda, niemalże czuję ten zapach. 😀
Bardzo lubię takiego kurczaka, jest pyszny 🙂
Na curry zawsze mam ochotę, przepysznie wygląda! 🙂
Bardzo lubię tak właśnie przygotowanego kurczaka,a z ryżem jest chyba najsmaczniejszy 🙂
Oj, zjadłabym – lubię curry.
Pyszny kurczak w tej wersji, na stale zagoscil w naszym domowym menu 🙂
<3
Czy zamiast pasty może być przyprawa curry?
Jeśli nie masz pasty, możesz użyć ulubionych ostrych przypraw – ja np dałabym mix cynamonu, mielonej kolendry, kurkumy, mielonego kuminu, chili. Możesz użyć także przyprawy curry. Ja zawsze smażę przyprawy przez chwilę, co wydobywa ich aromat jak np w tym przepisie https://www.mojapasjasmaku.pl/curry-z-ciecierzyca-i-szpinakiem/
Pozdrawiam ciepło 🙂
Ps. Daj znać jak smakowało z curry 🙂
Witam, dziś zrobiłam to danie. Jest cudownie pyszne i rozpływa się w ustach. Gratuluje przepisu. Na pewno kurczak curry zrobiony wedle powyższego przepisu zagości na dobre w moim menu. Pozdrawiam
Witam, dziś zrobiłam to danie. Jest cudownie pyszne i rozpływa się w ustach. Gratuluje przepisu. Na pewno kurczak curry zrobiony wedle powyższego przepisu zagości na dobre w moim menu. Pozdrawiam
Dzień dobry, bardzo dziękuję za pozostawienie komentarza. Cieszę się, że danie smakowało. Muszę przyznać, że ja też je uwielbiam ale długo go nie jadłam. Dziękuję za przypomnienie – w ten weekend na pewno zrobię! 🙂
Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam ciepło! 🙂