Curry ma w sobie coś, co uszczęśliwia. To danie z tych, które mogłabym jeść codziennie. Gdy za oknem szaro i deszczowo, zaszywam się pod kocem z miseczką tego dania. Dziś wersja z kurczakiem, mlekiem kokosowym, świeżym imbirem i bazylią. Foodporn jednym słowem 😉 Danie podawaj z ryżem, kuskusem lub makaronem.
Składniki (2 porcje):
2 piersi z kurczaka
ryż
2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
4 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
3 ząbki czosnku – drobno posiekanego
kawałek imbiru (wielkości kciuka)
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1,5 łyżeczki cukru
1 garść świeżych liści bazylii
Wykonanie:
Kurczaka umyj, oczyść i pokrój na małe kawałki. Czosnek drobno posiekaj. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Imbir pokrój w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj pastę curry i smaż przez chwilę. Dodaj mięso, zwiększ ogień, obsmaż z każdej strony. Wymieszaj dokładnie, by mięso było całkowicie pokryte pastą curry.
Kawałki kurczaka wyjmij z patelni, przełóż na talerz, odstaw. Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż imbir, kurkumę oraz czosnek, mieszając. Dodaj mleko kokosowe i cukier. Całość gotuj około 5 minut. Po tym czasie dodaj do sosu mięso. Gotuj do momentu aż mięso zmięknie. Gdy kurczak będzie gotowy, dodaj liście bazylii.
Ryż wyłóż na talerze, dodaj kurczaka wraz z sosem.
Smacznego 🙂 !
Werczita napisał
Chętnie bym zjadła taki obiad, kurczak wygląda smakowicie 🙂 najlepsza wersja to chyba ta z ryżem.
Łucja napisał
U Ciebie zawsze pysznie i aromatycznie 🙂
laNika napisał
O tak! Też mogłabym jeść kurczaka curry codziennie 🙂 wygląda pysznie
Łycha smaków napisał
Pamiętam jak jadłam mięso taki kurczak bardzo mi smakował
Salvador Dali napisał
a ja jeszcze nigdy nie jadłam curry z mleczkiem 🙁
wygląda bosko!
Natalia napisał
Ale pięknie wygląda, niemalże czuję ten zapach. 😀
Magda C. napisał
Bardzo lubię takiego kurczaka, jest pyszny 🙂
marcelina napisał
Na curry zawsze mam ochotę, przepysznie wygląda! 🙂
Renata - Mój dzień napisał
Bardzo lubię tak właśnie przygotowanego kurczaka,a z ryżem jest chyba najsmaczniejszy 🙂
Aneta napisał
Oj, zjadłabym – lubię curry.
basiarw napisał
Pyszny kurczak w tej wersji, na stale zagoscil w naszym domowym menu 🙂
Moja pasja smaku napisał
<3
agaj70 napisał
Czy zamiast pasty może być przyprawa curry?
Moja pasja smaku napisał
Jeśli nie masz pasty, możesz użyć ulubionych ostrych przypraw – ja np dałabym mix cynamonu, mielonej kolendry, kurkumy, mielonego kuminu, chili. Możesz użyć także przyprawy curry. Ja zawsze smażę przyprawy przez chwilę, co wydobywa ich aromat jak np w tym przepisie https://www.mojapasjasmaku.pl/curry-z-ciecierzyca-i-szpinakiem/
Pozdrawiam ciepło 🙂
Ps. Daj znać jak smakowało z curry 🙂
Audia5 napisał
Witam, dziś zrobiłam to danie. Jest cudownie pyszne i rozpływa się w ustach. Gratuluje przepisu. Na pewno kurczak curry zrobiony wedle powyższego przepisu zagości na dobre w moim menu. Pozdrawiam
Audia5 napisał
Witam, dziś zrobiłam to danie. Jest cudownie pyszne i rozpływa się w ustach. Gratuluje przepisu. Na pewno kurczak curry zrobiony wedle powyższego przepisu zagości na dobre w moim menu. Pozdrawiam
Moja pasja smaku napisał
Dzień dobry, bardzo dziękuję za pozostawienie komentarza. Cieszę się, że danie smakowało. Muszę przyznać, że ja też je uwielbiam ale długo go nie jadłam. Dziękuję za przypomnienie – w ten weekend na pewno zrobię! 🙂
Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam ciepło! 🙂