Cześć !
Dziś mam dla Was wegańską propozycję – curry z soczewicą i białą fasolą. Kocham to danie ! Nie znoszę go jednak fotografować. Nie oszukujmy się – curry nie jest zbyt fotogeniczne 🙂 Mam jednak nadzieję, że skusicie się i wypróbujecie przepis. Gwarantuję, że się nie zawiedziecie i pokochacie to danie całym sercem 🙂 !
Składniki(2 duże porcje)
1 średnia żółta cebula
1 łyżka oleju roślinnego
1 puszka (400 g) pomidorów całych, bez skórki
1 puszka ugotowanej soczewicy (masa netto ok 250 g)
1 puszka ugotowanej białej fasoli (masa netto ok 250 g)
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
2 – 3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru (można użyć świeżego)*
szczypta chili
sól i pieprz
garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry
+ dodatkowo: ryż
Wykonanie:
Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj, (jeśli używasz świeżego imbiru: obierz go ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach.)*
Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę – do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek ( i świeży imbir) smaż 1 – 2 minuty ciągle mieszając.
Dodaj cynamon, kolendrę, kurkumę, kumin, mielony imbir i chili, smaż przez minutę, nie przerywając mieszania.
Następnie dodaj pomidory wraz zalewą (rozgnieć je na patelni). Całość gotuj 5 minut. Dodaj mleko kokosowe i gotuj około 10 minut – aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami. Dodaj ugotowaną soczewicę i białą fasolę, gotuj kolejne 10 minut.
Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem. Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką lub kolendrą.
Smacznego !
Smakowicie to wygląda 🙂 Musi też pięknie pachnieć dzięki przyprawom 🙂
Ojjj tak ! Bardzo aromatyczne danie 🙂 Najbardziej kocham zapach cynamonu w całym domu <3
Uwielbiamy takie potrawy a danie wygląda bardzo apetycznie 🙂
Bardzo smaczne i syte danie 🙂
Wygląda bardzo dobrze i całkiem fotogenicznie! I na pewno było pyszne. Kocham strączkowe i kokosowe mleko 🙂
<3
Świetnie to wygląda.
Uwielbiam dania tego rodzaju, a Twoje wygląda przepysznie 🙂
Pyszne curry!
Pozdrawiam i gratulacje za zmaiany na blogu.
Dziękuję 😀 !
Jak z ryżem to już lubię 😉
świetne danie!
Takie curry to coś całkiem nowego dla mnie, dlatego z ogromną chęcią bym spróbowała 😀
Od razu zrobiłam się głodna:)
Bardzo mnie to cieszy i o to mi chodziło 😀 !
Są takie dania, które na castingu wypadają słabo, jednak smak rekompensuje wygląd i myślę, że u Ciebie jest tak samo 🙂
Tak jest właśnie z tym daniem 😀 <3 Cieszę się, że to rozumiesz 🙂 !
O przestań ,wyszło bardzo fotogenicznie i jak smakowicie, ślinka leci na sam widok 🙂
Jak na tak mało fotogeniczne danie, jak gulasz – wyszło Ci przepiękne. Top Model jedzenia <3 Wygląda mega smakowicie!
Wygląda baaaardzo apetycznie 🙂
Wygląda cudownie i tak bardzo pysznie ! Aż ślinka leci 🙂
Smakowicie wygląda 🙂 Soczewica jakoś u mnie nie gości często…
U mnie też ale staram się ją przemycać do takich dań jak curry 🙂
Mam ochotę na taki obiad, bardzo apetycznie 🙂
O, jak smacznie.
Pięknie udało Ci się uchwycić to danie, wygląda bardzo smakowicie 🙂
smaczny sposób na curry 🙂 podoba mi sie połączenie smakowe 🙂 pozdrawiam!
Mmm pychota, dla mnie wege idealne 🙂
jak dla mnie wygląda smakowicie 🙂
ulala.. ależ danie.. zjadłabym, z wielką chęcia! 🙂
Sycące i bardzo ciekawe danie 🙂 Na obiad idealne.
Uwielbiam 🙂 Szybka, smacznie i aromatycznie 😀
Chciałabym, żeby moje dania tak cudnie wyglądały :)) Pycha!
Pyszny przepis 🙂
Połączenie moich ulubionych smaków! Trafiłaś w 10, ostatnio szukam inspiracji na dania wegetariańskie i curry 😉
pyszne danie 😉 takie lubię