Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Curry z zielonych warzyw

Cześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na curry z zielonych warzyw. Curry to danie, które można przygotwać błyskawicznie i z pewnością zasmakuje całej rodzinie. W przepisie można użyć ulubionych warzyw, dzisiaj padło na zielone – paprykę, kalarepę, cukinię, kapustę bok choy (pak choi) oraz brokuła. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Z pewnością zagości w Waszym codziennym menu. 

Składniki:
1 cebula – pokrojona w drobną kostkę
2 łyżki oleju
1 mała zielona papryka – pokrojona w grubą kotkę
1 kalarepa – obrana, pokrojona w cząstki
1 cukinia – pokrojona w plastry
1 kapusta bok choy (pak choi) – pokrojona na około 2 cm kawałki
1 mały brokuł – podzielony na różyczki
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki Curry Kamis
1/2 łyżeczki chili Kamis
1 limonka, świeża natka pietruszki lub kolendra
Do podania: ryż

Wykonanie:
Na dużej patelni podsmaż cebulę, następnie dodaj paprykę i kalarepę, całość smaż około 5 minut.
Dodaj pozostałe warzywa, mleko kokosowe oraz przyprawy, duś wszystko bez przykrycia około 15 minut.
Na koniec dodaj sok z cytryny. Curry wyłóż na talerze, posyp natką pietruszki, podawaj z ryżem i ćwiartką limonki. Przed zjedzeniem skrop limonką. 
Smacznego! 

Przepis pochodzi z warsztatów, które odbyły w ramach projektu “Kulinarnie Mocni”. Dodałam od siebie limonkę i natkę pietruszki.
Przy okazji chciałabym napisać kilka słów o wyżej wymienionym projekcie.

„Kulinarnie Mocni” to wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności i firmy McCormick, która jest właścicielem marki Kamis. Projekt ma zachęcać do gotowania smacznych i zdrowych potraw z prostych składników z wykorzystaniem ziół i przypraw. Organizatorzy „Kulinarnie Mocnych” chcą pokazać, że z prostych składników i przypraw można wyczarować smaczne i zdrowe dania oraz że gotowanie to świetna zabawa i doskonały sposób na wspólne spędzanie czasu.

Projekt obejmuje warsztaty dla trenerów kulinarnych z Banków Żywności, które prowadzi Maciej Wawryniuk – Szef Kuchni marki Kamis. W tym roku wyjątkowo będą one miały formę online. Wiedzę zdobytą na szkoleniu trenerzy wykorzystują podczas warsztatów dla odbiorców pomocy żywnościowej. Program jest realizowany od 2015 roku. Dotychczas przeprowadzono 1 500 warsztatów, w których wzięło udział ponad 22 000 osób.

29 września ruszyła 6. edycja programu, wtedy też odbyły się pierwsze warsztaty online. 

Więcej o programie “Kulinarnie mocni” znajdziesz tu.

8 listopada 2020 Kategoria: Drugie dania, Rodzinne obiady, Ryż, Warsztaty, Wege, Wpisy, Zdrowo komentarze 4

Komentarze

  1. JMC napisał

    8 grudnia 2020 o 19:47

    To danie zaskoczyło moją rodzinę 🙂 niechętnie próbowali bezmięsnych potraw, przez co zawsze szukałam przepisów z mięsem. Jednak zaciekawił mnie ten przepis i postanowiłam wypróbować. Nie sądziłam, że moi bliscy zechcą spróbować, więc im przygotowałam coś innego. byłam bardzo zaskoczony, bo nie tylko spróbowali, ale również prosili o dokładki 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      9 grudnia 2020 o 16:15

      Bardzo miło przeczytać taki komentarz! Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

      Odpowiedz
  2. Marcela napisał

    4 stycznia 2021 o 17:07

    W moim menu już zagościło 🙂 uwielbiam dania z ryżem. W połączeniu z warzywami smakuje wyśmienicie. Zielone warzywa to mieszanka różnych smaków, które tworzą ciekawą kompozycję. Jedyny minus to składniki, które nie zawsze znajdziemy w swoim domu. Jednak mimo to bardzo chętnie je przygotowuję, bo to danie smakuje nawet mojemu synowi, który nie przepada za warzywami:-)

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      7 stycznia 2021 o 16:49

      Nawet nie wiesz jak miło było przeczytać komentarz od Ciebie. Dziękuję za przemiłe słowa. Jesteś kolejną osobą, która potwierdza, że to danie smakuje nawet dzieciom, które nie lubią warzyw. Naprawdę bardzo mi miło! Pozdrawiam ciepło 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 134 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 70 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (39)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (182)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (25)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (97)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (15)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (100)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku o Tort z bitą śmietaną i owocami
  • Aneta o Tort z bitą śmietaną i owocami
  • Moja pasja smaku o Omlet ze szparagami
  • Idzia o Omlet ze szparagami
  • Kamil o 6 przepisów na orzeźwiające napoje na lato
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl

Chcesz ciasteczko :) ? Więcej info