Cześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na curry z zielonych warzyw. Curry to danie, które można przygotwać błyskawicznie i z pewnością zasmakuje całej rodzinie. W przepisie można użyć ulubionych warzyw, dzisiaj padło na zielone – paprykę, kalarepę, cukinię, kapustę bok choy (pak choi) oraz brokuła. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Z pewnością zagości w Waszym codziennym menu.
Składniki:
1 cebula – pokrojona w drobną kostkę
2 łyżki oleju
1 mała zielona papryka – pokrojona w grubą kotkę
1 kalarepa – obrana, pokrojona w cząstki
1 cukinia – pokrojona w plastry
1 kapusta bok choy (pak choi) – pokrojona na około 2 cm kawałki
1 mały brokuł – podzielony na różyczki
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki Curry Kamis
1/2 łyżeczki chili Kamis
1 limonka, świeża natka pietruszki lub kolendra
Do podania: ryż
Wykonanie:
Na dużej patelni podsmaż cebulę, następnie dodaj paprykę i kalarepę, całość smaż około 5 minut.
Dodaj pozostałe warzywa, mleko kokosowe oraz przyprawy, duś wszystko bez przykrycia około 15 minut.
Na koniec dodaj sok z cytryny. Curry wyłóż na talerze, posyp natką pietruszki, podawaj z ryżem i ćwiartką limonki. Przed zjedzeniem skrop limonką.
Smacznego!
Przepis pochodzi z warsztatów, które odbyły w ramach projektu „Kulinarnie Mocni”. Dodałam od siebie limonkę i natkę pietruszki.
Przy okazji chciałabym napisać kilka słów o wyżej wymienionym projekcie.
„Kulinarnie Mocni” to wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności i firmy McCormick, która jest właścicielem marki Kamis. Projekt ma zachęcać do gotowania smacznych i zdrowych potraw z prostych składników z wykorzystaniem ziół i przypraw. Organizatorzy „Kulinarnie Mocnych” chcą pokazać, że z prostych składników i przypraw można wyczarować smaczne i zdrowe dania oraz że gotowanie to świetna zabawa i doskonały sposób na wspólne spędzanie czasu.
Projekt obejmuje warsztaty dla trenerów kulinarnych z Banków Żywności, które prowadzi Maciej Wawryniuk – Szef Kuchni marki Kamis. W tym roku wyjątkowo będą one miały formę online. Wiedzę zdobytą na szkoleniu trenerzy wykorzystują podczas warsztatów dla odbiorców pomocy żywnościowej. Program jest realizowany od 2015 roku. Dotychczas przeprowadzono 1 500 warsztatów, w których wzięło udział ponad 22 000 osób.
29 września ruszyła 6. edycja programu, wtedy też odbyły się pierwsze warsztaty online.
JMC napisał
To danie zaskoczyło moją rodzinę 🙂 niechętnie próbowali bezmięsnych potraw, przez co zawsze szukałam przepisów z mięsem. Jednak zaciekawił mnie ten przepis i postanowiłam wypróbować. Nie sądziłam, że moi bliscy zechcą spróbować, więc im przygotowałam coś innego. byłam bardzo zaskoczony, bo nie tylko spróbowali, ale również prosili o dokładki 🙂
Moja pasja smaku napisał
Bardzo miło przeczytać taki komentarz! Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
Marcela napisał
W moim menu już zagościło 🙂 uwielbiam dania z ryżem. W połączeniu z warzywami smakuje wyśmienicie. Zielone warzywa to mieszanka różnych smaków, które tworzą ciekawą kompozycję. Jedyny minus to składniki, które nie zawsze znajdziemy w swoim domu. Jednak mimo to bardzo chętnie je przygotowuję, bo to danie smakuje nawet mojemu synowi, który nie przepada za warzywami:-)
Moja pasja smaku napisał
Nawet nie wiesz jak miło było przeczytać komentarz od Ciebie. Dziękuję za przemiłe słowa. Jesteś kolejną osobą, która potwierdza, że to danie smakuje nawet dzieciom, które nie lubią warzyw. Naprawdę bardzo mi miło! Pozdrawiam ciepło 🙂
Pr0cy0n napisał
Zrobiłem wg przepisu. Wg mnie warzyw za dużo sosu za mało. Ktoś to dołączył to zdjęcie i proporcję to ściema i chyba tego nie robił
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję za komentarz. To nie ściema. Zdjęcie przedstawia danie zrobione z proporcji składników wypisanych w przepisie. Kilka osób go testowało i wyszło wszystko dobrze więc nie wiem co się zadziało u Pana.
gleby do uprawy roślin napisał
Wpis jest bardzo ciekawy, trafiłem na twój blog przypadkiem, ale z pewnością będe go teraz odwiedzał częściej bo naprawdę mi się spodobał sposób w jaki opisujesz to wszystko!
gabloty ekspozycyjne napisał
Bardzo ciekawy przepis koniecznie muszę spróbować swoich sił, nie jestem co prawda tak uzdolniona kulinarnie, ale liczę że z twoim przepisem wyjdzie idealnie.
Biobizz nawozy napisał
Gotowanie nie jest moją mocną stroną, a tym bardziej wymyślanie dań. Dzięki za przepis, na pewno zagości w naszej kuchni na dłużej.