Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Czarny makaron ze ślimakami i anchois w sosie pomidorowym z serem cheddar

Cześć 🙂 !
Eksperymentów ze ślimakami ciąg dalszy. Skoro ostatnio był ryż, teraz czas na makaron. Co powiecie na spaghetti ze ślimakami i anchois w sosie pomidorowym z serem cheddar ? Przepis bardzo spontaniczny, a danie pyszne. Chyba zaczynam uzależniać się od ślimaków 😉 A Wy kiedyś próbowaliście ??
Ps. Do przepisu użyłam ślimaków helix aspersa w sosie własnym – Snails Garden Horeca. Polecam 🙂 !



Składniki (2 porcje):
250 g czarnego makaronu spaghetti
1/2 z 300 g puszki ślimaków w sosie własnym – pokrojone na mniejsze kawałki
5- 7 filecików anchois – drobno pokrojone
2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła
2 szalotki – drobno posiekane
2 ząbki czosnku – posiekane
1 puszka pomidorów – całych bez skórki (400 g)
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa
1 płaska łyżeczka cukru
2 łyżki startego sera cheddar + dodatkowo 1 łyżka
garść posiekanej natki pietruszki


Wykonanie:
Makaron ugotuj al dente według wskazówek na opakowaniu.
Na dużej patelni podgrzej masło z oliwą, dodaj cebulę i smaż do momentu, aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 – 1,5 minuty. Dodaj pomidory wraz z zalewą, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem. Pomidory rozgnieć. Dodaj ślimaki i fileciki anchois. Gotuj około 10 – 15 minut na małym ogniu. Dodaj 2 łyżki sera, wymieszaj i zdejmij z ognia.
W razie potrzeby dopraw ponownie. Makaron wyłóż na talerze, dodaj sos, posyp drobno startym serem cheddar i pietruszką.

Smacznego 🙂 !


5 marca 2015 Kategoria: Drugie dania, Makarony, Owoce morza, Ryby komentarzy 13

Komentarze

  1. whipped cream napisał

    5 marca 2015 o 09:58

    Świetny przepis i pomysł na wykorzystanie spaghetti i to każdego koloru 😉

    Odpowiedz
  2. Angelika i Monika Candy Pandas napisał

    5 marca 2015 o 16:03

    To danie wygląda naprawdę tak wykwintnie i nietypowo 🙂 Ciekawi nas jego smak 😀

    Odpowiedz
  3. Angie napisał

    5 marca 2015 o 20:48

    Muszę upolować taki czarny makaron gdzieś, bo wygląda niesamowicie!: )

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      7 marca 2015 o 09:42

      Kochana ja kupiłam w Kuchniach Świata, ale widziałam też wczoraj w Lidlu świeży w lodówkach 🙂

      Odpowiedz
  4. Marzena napisał

    6 marca 2015 o 10:20

    Widzę, że po warsztatach ślimaki u Ciebie rządzą:-) Świetna propozycja:-)

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      7 marca 2015 o 09:41

      Ojjj tak, jakoś popłynęłam z tematem 😀

      Odpowiedz
  5. Gosia Szulc napisał

    6 marca 2015 o 12:05

    jakoś nie mogę się przekonać do ślimaków 😛 i tak jestem z siebie dumna, że jadłam żabie udka, ale te śliskie, małe…

    no ale muszę przyznać, że danie wygląda przezajebiście! czarny makaron zawsze robi wrażenie 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      7 marca 2015 o 09:41

      Kochana jestem z Ciebie dumna 🙂 ! Żabie udka wciąż przede mną 😛

      Odpowiedz
  6. Agata Broncel napisał

    6 marca 2015 o 19:47

    A czy taki czarny makaron ma inny smak jak ten w tradycyjnym kolorze?

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      7 marca 2015 o 09:40

      Ile ludzi tyle opinii 🙂 Według mnie smakuje normalnie ale jednak pasuje mi tylko do owoców morza 🙂

      Odpowiedz
  7. Salvador Dali napisał

    10 marca 2015 o 06:13

    wooow.. wygląda genialnie, ale chyba bym się nie skusiła.. 😀 makaron ma cudowny kolor, ale te ślimaki mnie przerażają 😀

    Odpowiedz
  8. Ania napisał

    16 kwietnia 2015 o 07:45

    Przepięknie zrobione zdjęcia, to robi wrażenie takie, że od razu chciałabym to zjeść bez liczenia kalorii 🙂 Dobrze, że mąż tego nie czyta.

    Odpowiedz
  9. Kulinarnie-Niebanalnie napisał

    19 kwietnia 2015 o 19:08

    Ależ wygląda efektownie!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl