Cześć 🙂 !
Eksperymentów ze ślimakami ciąg dalszy. Skoro ostatnio był ryż, teraz czas na makaron. Co powiecie na spaghetti ze ślimakami i anchois w sosie pomidorowym z serem cheddar ? Przepis bardzo spontaniczny, a danie pyszne. Chyba zaczynam uzależniać się od ślimaków 😉 A Wy kiedyś próbowaliście ??
Eksperymentów ze ślimakami ciąg dalszy. Skoro ostatnio był ryż, teraz czas na makaron. Co powiecie na spaghetti ze ślimakami i anchois w sosie pomidorowym z serem cheddar ? Przepis bardzo spontaniczny, a danie pyszne. Chyba zaczynam uzależniać się od ślimaków 😉 A Wy kiedyś próbowaliście ??
Ps. Do przepisu użyłam ślimaków helix aspersa w sosie własnym – Snails Garden Horeca. Polecam 🙂 !
Składniki (2 porcje):
250 g czarnego makaronu spaghetti
1/2 z 300 g puszki ślimaków w sosie własnym – pokrojone na mniejsze kawałki
5- 7 filecików anchois – drobno pokrojone
2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła
2 szalotki – drobno posiekane
2 ząbki czosnku – posiekane
1 puszka pomidorów – całych bez skórki (400 g)
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa
1 płaska łyżeczka cukru
2 łyżki startego sera cheddar + dodatkowo 1 łyżka
garść posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Makaron ugotuj al dente według wskazówek na opakowaniu.
Na dużej patelni podgrzej masło z oliwą, dodaj cebulę i smaż do momentu, aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 – 1,5 minuty. Dodaj pomidory wraz z zalewą, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem. Pomidory rozgnieć. Dodaj ślimaki i fileciki anchois. Gotuj około 10 – 15 minut na małym ogniu. Dodaj 2 łyżki sera, wymieszaj i zdejmij z ognia.
W razie potrzeby dopraw ponownie. Makaron wyłóż na talerze, dodaj sos, posyp drobno startym serem cheddar i pietruszką.
Smacznego 🙂 !
whipped cream napisał
Świetny przepis i pomysł na wykorzystanie spaghetti i to każdego koloru 😉
Angelika i Monika Candy Pandas napisał
To danie wygląda naprawdę tak wykwintnie i nietypowo 🙂 Ciekawi nas jego smak 😀
Angie napisał
Muszę upolować taki czarny makaron gdzieś, bo wygląda niesamowicie!: )
Paulina Urbańczyk napisał
Kochana ja kupiłam w Kuchniach Świata, ale widziałam też wczoraj w Lidlu świeży w lodówkach 🙂
Marzena napisał
Widzę, że po warsztatach ślimaki u Ciebie rządzą:-) Świetna propozycja:-)
Paulina Urbańczyk napisał
Ojjj tak, jakoś popłynęłam z tematem 😀
Gosia Szulc napisał
jakoś nie mogę się przekonać do ślimaków 😛 i tak jestem z siebie dumna, że jadłam żabie udka, ale te śliskie, małe…
no ale muszę przyznać, że danie wygląda przezajebiście! czarny makaron zawsze robi wrażenie 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
Kochana jestem z Ciebie dumna 🙂 ! Żabie udka wciąż przede mną 😛
Agata Broncel napisał
A czy taki czarny makaron ma inny smak jak ten w tradycyjnym kolorze?
Paulina Urbańczyk napisał
Ile ludzi tyle opinii 🙂 Według mnie smakuje normalnie ale jednak pasuje mi tylko do owoców morza 🙂
Salvador Dali napisał
wooow.. wygląda genialnie, ale chyba bym się nie skusiła.. 😀 makaron ma cudowny kolor, ale te ślimaki mnie przerażają 😀
Ania napisał
Przepięknie zrobione zdjęcia, to robi wrażenie takie, że od razu chciałabym to zjeść bez liczenia kalorii 🙂 Dobrze, że mąż tego nie czyta.
Kulinarnie-Niebanalnie napisał
Ależ wygląda efektownie!!