Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Czekoladowe naleśniki gryczano – dyniowe * bezglutenowe

Witajcie 🙂 !
Jakiś czas temu zrobiłam spory zapas mąk, których do tej pory nie użyłam. Kupiłam mąkę gryczaną, z pestek dyni, ryżową czy też z nasion amarantusa. Jest jeszcze kilka innych mąk, które chciałabym zakupić i poeksperymentować z nimi. Wymienione mąki są bezglutenowe.
Tym wpisem chciałabym zapoczątkować serię zdrowszych i lżejszych przepisów. Wkrótce na moim blogu znajdzie się więcej przepisów bezglutenowych, wegetariańskich i wegańskich. Każdy znajdzie coś dla siebie. Gdy jem zdrowiej, czuję się lepiej. Czuję, że wiosna zbliża się wielkimi krokami, także zacznijmy jeść lżej i zdrowiej 🙂 ! Co Wy na to ??



Składniki (2 porcje):
3 czubate łyżki mąki gryczanej
3 czubate łyżki mąki z pestek dyni
1 łyżka kakao
1 jajko
1 łyżeczka oleju
szklanka mleka + dodatkowo w razie potrzeby rozcieńczenia zbyt gęstego ciasta
szczypta soli
ulubiona konfitura – u mnie z róży


Wykonanie:
Wszystkie składniki umieść w wysokiej misce i zmiksuj na gładką masę. Ostaw na 1/2 godziny. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę mleka i wymieszaj. Ciasto powinno mieć rzadszą konsystencję. Na rozgrzaną patelnię nakładaj po 1 małej chochelce ciasta i smaż z obu stron.
Naleśniki podawaj z ulubioną konfiturą.

Smacznego 🙂 !

25 lutego 2015 Kategoria: Bezglutenowe, Desery, Drugie dania, Przekąski, Śniadania, Zdrowo komentarzy 15

Komentarze

  1. Alicja Kunisz napisał

    25 lutego 2015 o 08:20

    Zdrowe i z pewnością pyszne!

    Odpowiedz
  2. Magda C. napisał

    25 lutego 2015 o 08:24

    Ciekawe połączenie mąk 🙂 Do wypróbowania!

    Odpowiedz
  3. Kasia napisał

    25 lutego 2015 o 09:14

    Ja tam się glutenu nie boję, ale takie naleśniczki to bym zjadła mimo jego braku ;))

    Odpowiedz
  4. Natalie napisał

    25 lutego 2015 o 15:45

    Intrygujące! Zrobisz takie dla mnie? 😀

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      25 lutego 2015 o 16:25

      Taaak <3 😀

      Odpowiedz
  5. Angie napisał

    25 lutego 2015 o 16:24

    Koniecznie muszę kupić tą mąkę z pestek dyni, bardzo mnie ciekawi jej smak! A naleśniki pyszne<3

    Odpowiedz
  6. Magdalena Kuchaja napisał

    25 lutego 2015 o 16:52

    cudowne nalesniki o nienudnym smaku 🙂

    Odpowiedz
  7. Angelika i Monika Candy Pandas napisał

    25 lutego 2015 o 17:07

    Kochamy gryczane naleśniki i robimy je z mielonej kaszy gryczanej 😀 Jednak dodatek mąki z pestek dyni musi dawać ciekawy smak 😀

    Odpowiedz
  8. Marcelina napisał

    25 lutego 2015 o 19:11

    Na takie naleśniki chętnie się pokuszę 🙂

    Odpowiedz
  9. La Lolla napisał

    25 lutego 2015 o 22:28

    to chyba o mojej szafce piszesz 😀
    i fajnie, że coś nowego wprowadzisz…..zmiany są dobre, w sensie, że i takie przepisy są potrzebne, kiedy np schodzi się z wagi:)

    Odpowiedz
  10. Marzena napisał

    26 lutego 2015 o 07:57

    Gryczaną mąkę mam, ale z pestek dyni nigdzie nie widziałam. A zapowiada się pysznie:-)

    Odpowiedz
  11. Konczi i Szpileczka napisał

    26 lutego 2015 o 10:14

    Mniam pyszności!

    Odpowiedz
  12. Aleksandra Julia napisał

    26 lutego 2015 o 23:03

    <3 PYCHA PYCHA PYCHA!

    Odpowiedz
  13. Salvador Dali napisał

    27 lutego 2015 o 07:20

    też mam gryczaną i orkiszową! 😀
    Skuszę się chyba na takie naleśniczki <3

    Odpowiedz
  14. AZgotuj! napisał

    9 marca 2015 o 13:32

    pyszne nawet do wytrawnego nadziania:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Sklep z alkoholem Gniezno - Ekstrakt z wanilii
  • mecooks - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Tofu słodko-pikantne
  • Paulina - Tofu słodko-pikantne
  • Kolonie dla dzieci 2022 - Tiramisu. Najlepsze!
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl