Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Czerwone curry z krewetek

Ostatnimi czasy pokochałam tajskie smaki. Zresztą moim celem na 2014 rok – było lepiej poznać kuchnię tajską. Idzie mi to powoli ze względu na wieczny brak czasu ale do przodu 🙂 !
Czerwone curry z krewetek robiłam dziś po razy pierwszy i odrazu zakochałam się w tym daniu. Co najważniejsze – nie jest ono skomplikowane i czasochłonne.
Danie można podać z ryżem lub makaronem. Dziś wybrałam czarny makaron, który świetnie się prezentuje wraz z owocami morza.
Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂 !



Składniki (2 porcje):
czarny makaron lub ryż
12 – 14 krewetek – surowych, obranych (ogonki można zostawić do dekoracji)
1 – 1,5 łyżki oleju do smażenia
1 – 2 ząbki czosnku – drobno posiekane
1 szalotka – pokrojona w cienkie plastry
1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
2 czubate łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
1 łyżeczka cukru
1 mała garść posiekanych świeżych liści bazylii
4 liście tajskiej limonki kaffir (można zastąpić 1 łyżką posiekanej skórki limonki)
opcjonalnie: garść świeżych liści kolendry


Wykonanie:
Krewetki rozmroź, opłucz pod wodą  i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Makaron ugotuj al dente.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, szalotkę i kumin, smaż około 5 minut. Następnie dodaj pastę curry, smaż kolejne 2 minuty, mieszając.
Dodaj mleko kokosowe, cukier, liście bazylii oraz liście kaffiru, smaż na małym ogniu około 5 minut. Wrzuć krewetki i duś przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj liście kolendry, wymieszaj i podawaj odrazu.

Smacznego 🙂 !

2 września 2014 Kategoria: Drugie dania, Makarony, Owoce morza, Ryż komentarzy 36

Komentarze

  1. Agata napisał

    2 września 2014 o 09:23

    Pysznie wygląda, wprosiłabym się na miseczkę :))

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      13 września 2014 o 17:18

      Agatko zapraszam Was wszystkich :*

      Odpowiedz
  2. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    2 września 2014 o 09:30

    Mniam, ale pyszności, danie wygląda zniewalająco smacznie! 🙂

    Odpowiedz
  3. brzuszkiłakomczuszki napisał

    2 września 2014 o 09:38

    Uwielbiam curry, a z krewetkami jeszcze bardziej. Jakiś czas temu przygotowałam curry rybne (http://brzuszkilakomczuszki.blogspot.com/2014/06/cudowne-curry-rybne.html), było rewelacyjne. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      13 września 2014 o 17:18

      Oooo dziękuję za link 🙂 !

      Odpowiedz
  4. Marcelina napisał

    2 września 2014 o 09:44

    Krewetki! Za taką miskę teraz oddałabym wszystko ;))

    Odpowiedz
  5. Ciążowe Zachcianki napisał

    2 września 2014 o 10:27

    Mimo, że za krewetkami nie przepadam to na takie danie bym się skusiła:)

    Odpowiedz
  6. Justine napisał

    2 września 2014 o 10:43

    wygląda pięknie, uwielbiam krewetki 🙂
    —
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    Odpowiedz
  7. Natalie napisał

    2 września 2014 o 16:14

    Musi być bardzo syta! Na taką wygląda 😉

    Odpowiedz
  8. The music of me napisał

    2 września 2014 o 16:55

    Dziękuję za ten przemiły komentarz! Czytając takie słowa aż chce się blogować 😉
    Nie jestem do końca przekonana co do owoców morza ale patrząc na takie danie czuję chęć by je zjeść 😀 Tajska kuchnia jest chyba dosyć pikantna (jestem laikiem w dziedzinie gotowania stąd to 'chyba’. Za to w jedzeniu jestem mistrzem :D) więc sądzę, że przypadłaby mi do gustu. Lubię wyraziste smaki 🙂

    Odpowiedz
  9. Dominika Sulej napisał

    2 września 2014 o 17:00

    wygląda przepysznie! bardzo lubię curry, a to szczególnie mnie porwało (:

    Odpowiedz
  10. Angie napisał

    2 września 2014 o 17:29

    O moja droga, wpraszam się na obiad, nie ma innej opcji!

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      13 września 2014 o 17:19

      Angie jesteś zawsze mile widziana <3

      Odpowiedz
  11. Elena Monin napisał

    2 września 2014 o 17:32

    Uwielbiam tajskie smaki i krewetki! Podkradam Twój przepis, koniecznie muzę spróbować tego czarnego makaronu!:)

    Odpowiedz
  12. Lena napisał

    2 września 2014 o 18:18

    Takimi krewetkami bym się zajadała 🙂

    Odpowiedz
  13. Asia W napisał

    2 września 2014 o 18:22

    Cudowna propozycja na kolację dla dwojga :)) pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  14. Olka napisał

    2 września 2014 o 18:29

    Wygląda mega kusząco, chętnie spróbuję 🙂

    Odpowiedz
  15. Łucja napisał

    2 września 2014 o 19:58

    Wspaniałe smaki 🙂 Od razu zapisuję przepis!!

    Odpowiedz
  16. Marcela napisał

    2 września 2014 o 20:07

    koooocham! cuurry! kocham krewetki- danie idealne!

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      13 września 2014 o 17:19

      <3

      Odpowiedz
  17. Justyna Żak napisał

    2 września 2014 o 20:10

    ciekawy pomysł:)

    Odpowiedz
  18. Justyna Gonczaronek napisał

    2 września 2014 o 20:10

    Zrób mi takie!!!!!jakbym zjadła :*

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      13 września 2014 o 17:20

      Zapraszam :* !

      Odpowiedz
  19. Anulla napisał

    2 września 2014 o 20:51

    takim obiadem to ja bym nie pogardzila:)

    Odpowiedz
  20. Mr K. napisał

    2 września 2014 o 20:55

    Aż zgłodniałem!

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      13 września 2014 o 17:20

      I o to chodzi 😀 !

      Odpowiedz
  21. Nieidealna Perfekcjonistka napisał

    2 września 2014 o 21:11

    bez krewetek bym zjadła ;))

    Odpowiedz
  22. Trawka Cytrynowa napisał

    2 września 2014 o 22:49

    Ten czarny makaron to bomba 🙂 Już sobie po składnikach potrafię wyobrazić smak tego makaronu 🙂 Pycha 🙂

    Odpowiedz
  23. Poezja Smaku napisał

    2 września 2014 o 23:28

    Cudowne danie, uwielbiam takie smaki :)))

    Odpowiedz
  24. Anna K. napisał

    3 września 2014 o 08:28

    Curry lubię bardzo, ale krewetki goszczą na moim stole niezwykle rzadko. Jakoś nie są w moim guście. c;

    http://murasakiiroanu.blogspot.com/

    Odpowiedz
  25. Siwa napisał

    3 września 2014 o 11:29

    Kocham curry i kocham krewetki – muszę wypróbować!

    Odpowiedz
  26. napiecyku.pl napisał

    3 września 2014 o 18:20

    tajska kuchnia to kopalnia wspaniałych smaków i kolorów, Twoja potrawa jest na to dowodem 🙂

    Odpowiedz
  27. Anonymous napisał

    3 września 2014 o 18:55

    Proszę po mnie dzwonić gdy czarujesz w kuchni takie cuda! Uwielbiam takie smaki i krewetki!!!:p

    Odpowiedz
  28. Monika napisał

    3 września 2014 o 19:16

    Ten makaron rzeczywiście to idealny wybór. Chętnie wypróbuję:)

    Odpowiedz
  29. Emcia Pichci! napisał

    4 września 2014 o 06:05

    wygląda elegancko! fajny cel 🙂 trzymam kciuki żebyś miała jak najwięcej czasu na poznawanie tej kuchni 🙂

    Odpowiedz
  30. Magda C. napisał

    5 września 2014 o 20:19

    Takich krewetek z chęcią bym spróbowała 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl