Cześć! Dziś opowiem Wam o miejscu, które musicie odwiedzić podczas wizyty w Łodzi. Cztery Ściany wraz z Quale Restaurant są ex aequo na 1 miejscu wśród moich ulubionych łódzkich restauracji. Obie uwielbiam za coś innego ale dziś opowiem Wam o tej pierwszej.
Cztery Ściany po raz pierwszy odwiedziłam podczas Festiwalu Restaurant Week w październiku 2016 roku. Pamiętam dokładnie ten dzień. Podczas degustacji pierwszego dania, po pierwszym kęsie powiedziałam do mojej osoby towarzyszącej: „wróżę im sukces!”.
Powtarzam to każdemu, kto pyta mnie o miejsce godne polecenia w Łodzi.
Na początku napiszę o ekipie, która tworzy to genialne miejsce. Kuba i Oliwier to szefowie kuchni a Ariel jest managerem. Razem tworzą młody, ambitny i pełen pasji zespół.
Kuba i Oliwier przez kilka lat zdobywali doświadczenie w restauracjach we Francji. Skończyli szkołę CFA Louis Prioux Bar-le-Duc i pracowali razem przez 3 lata w Nancy.
Kuchnia francuska uznawana jest za kolebkę sztuki kulinarnej więc ogromnie cieszy mnie fakt, że oboje mieli szansę ją zgłębić. Jeszcze bardziej cieszy mnie to, że właśnie w Łodzi postanowili otworzyć restaurację.
Na zdjęciu szefowie kuchni. Po lewej stronie Oliwier Kowalczyk, po prawej Jakub Hamankiewicz
Na zdjęciu cała ekipa Czterech Ścian 🙂
Jakiej kuchni tam doświadczycie? Autorskiej. Ciężko określić jej narodowość, ma jednak elementy francuskie. Nie zjecie tu pizzy czy schabowego. Doświadczycie za to zupełnie nowej jakości. Zaspokoicie zmysły. Na talerzu znajdziecie niepowtarzalne smaki i sezonowe produkty. Nawet menu lunchowe prezentuje się obłędnie na talerzu. I równie obłędnie smakuje!
Przystawka: Kurczak / Anchois / Parmezan
Sałatka cezar
Danie główne: Wieprzowina / Marchew / Groszek zielony
Poliki wieprzowe duszone w czerwonym winie – marchew duszona z czosnkiem i tymiankiem – chips z groszku zielonego
Deser: Morela / Rozmaryn / Jogurt
Marynowane morele w syropie z rozmarynu i cytryny – syfon z jogurtu – kruszonka
Atmosfera jest dla mnie równie ważna co jedzenie. Jak się czuję w Czterech Ścianach? Jak w domu. Czuję się gościem a nie klientem a to ogromna różnica.
Wystrój jest bardzo w moim stylu – króluje tu minimalizm, biel, cegła, piękne, drewniane stoliki.
Obsługa? Zawsze miła i uśmiechnięta. Z dużą wiedzą.
Wiecie co jest świetne? Że szefowie kuchni często wychodzą do gości. Podadzą danie, zapytają czy wszystko w porządku. To niesamowite! Wcześniej doświadczyłam tego tylko raz w życiu w Polsce a w Czterech Ścianach to codzienność .
Kuba i Oliwier szanują składniki, sami szukają najlepszych. Każdy element na talerzu jest przemyślany i ma smak.
Pamiętam jak podczas Festiwalu Restaurant Week z premedytacją zdecydowałam się na ekologicznego kurczaka sous-vide. Dlaczego z premedytacją? Gdyż owego kurczaka jadłam w swoim życiu setki razy i za każdym razem było to samo – twardy, suchy, zupełnie bez smaku. I tak oto Kuba i Oliwier dokonali niemożliwego – podali mi obłędnego kurczaka, który MIAŁ SMAK i rozpływał się w ustach. Ten smak pamiętam do dziś. 🙂
Wspomnę jeszcze słowem o sukcesach podczas dwóch ostatnich edycji Festiwalu Restaurant Week. Panowie pozamiatali! 🙂 Podczas jesiennej edycji zajęli 1 miejsce w plebiscycie gości Festiwalu Restaurant Week + całą masę innych wyróżnień. Tegoroczna edycja wiosenna:
ŁÓDŹ
Najlepsza restauracja 1 miejsce – Cztery Ściany
Najlepsza przystawka – Cztery Ściany
Najlepsze danie główne – Cztery Ściany
Najlepsza obsługa – Cztery Ściany
PLEBISCYT OGÓLNOPOLSKI
Najlepsza przystawka – Cztery Ściany
Aktualne ceny i menu znajdziecie na facebookowym profilu restauracji.
Menu lunchowe serwowane jest od poniedziałku do piątku w godzinach 12:00 – 16:00.
Przystawka i danie główne kosztuje 22 zł; Przystawka, danie główne i deser 27 zł.
Menu degustacyjne (niedługo się na nie wybiorę) 120 zł. Z selekcją win 205 zł.
W ramach podsumowania. W Czterech Ścianach zaspokoisz zmysły. Zjesz najlepiej w Łodzi za bardzo rozsądne pieniądze. Spróbujesz intrygującego, przemyślanego menu, które zmienia się sezonowo. Wyjdziesz w bardzo dobrym nastroju, z uśmiechem na twarzy. Czego chcieć więcej?!
Zachęcam do odwiedzenia Czterech Ścian. Rezerwujcie koniecznie stoliki bo za jakiś czas ciężko będzie się dostać! 😉
Ps. Koniecznie w komentarzach podzielcie się swoimi opiniami na temat Restauracji Cztery Ściany.
Poniżej kilka zdjęć trochę gorszej jakości, wykonanych telefonem podczas dwóch edycji Festiwalu Restaurant Week.
Przystawka: Burak / Rabarbar / Kozi ser
Faszerowany brioche, cappuccino z buraka i koziego sera, otwarte ravioli z burakiem i rabarbarem, lody chrzanowe
Danie główne: Wieprzowina / Mule / Groszek
Polędwiczka wieprzowa gotowana w niskiej temperaturze, mule „à la marinière”, zielony groszek w dwóch odsłonach
Deser: Pietruszka / Czekolada / Natka pietruszki
Las na talerzu 🙂
Przystawka: DYNIA / SER BURSZTYN / JAJKO 63°C
Wariacja dyniowa przy akompaniamencie ekologicznego jajka 63°C i sera Bursztyn
Danie główne 1: SALSEFIA / CYDR / SZCZYPIOREK
Aromatyczne spaghetti z salsefii ze świeżo ciętym szczypiorem i redukcją z cydru
Danie główne 2: EKOLOGICZNY KURCZAK / KOPER WŁOSKI / CYTRYNA CONFIT
Kurczak gotowany metodą sous-vide w towarzystwie kopru włoskiego oraz cytryny confit
Deser: CYTRYNA / BEZA / KRUSZONKA
Cytrynowa panna cotta z maślaną kruszonką i bezą
Cztery Ściany
Łódź, Piotrkowska 89
Tel. 885 042 444
Strona www
Facebook
Godziny otwarcia:
Poniedziałek: nieczynne
Wtorek – Czwartek: 12 – 22 (Kuchnia otwarta do 21:30)
Piątek: 12 – 23 (Kuchnia otwarta do 22)
Sobota: 13-23 (Kuchnia otwarta do 22)
Niedziela: 13 – 18 (Kuchnia otwarta do 17)
To się nazywa sztuka w gotowaniu. Każde danie aż krzyczy, aby je spróbować. Nigdy nie udało mi się trafić do restauracji, gdzie serwowane są takie cuda. W Łodzi byłam może ze dwa razy przejazdem, ale jeśli kiedyś tam się pojawię na pewno odnajdę to cudowne miejsce.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Gorąco zachęcam. Naprawdę warto 🙂
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam ciepło 🙂
Amazing place, it looks all delicious!
http://julesonthemoon.blogspot.it/
ale super 🙂 chętnie bym zjadła 🙂
All look beautiful!!
Super, jeśli będę w Łodzi to na pewno zajrzę 🙂
Nigdy nie byłam w Łodzi, ale miejsce wielce zachęcające.
Wystrój ładny, a dania widzę niebanalne 😉 nie po drodze mi do Łodzi, ale kto wie, może kiedyś będę
Miejsce wydaje się być sympatyczne 🙂
Bardzo klimatyczne i minimalistyczne miejsce. A dania prezentują się nieziemsko. Szkoda, że mieszkam w Gdańsku.
:*
Taka szwedzka prostota! Uwielbiam!
Bardzo fajne miejsce, a te wykwintne dania robia wrazenie 🙂
Ależ przepięknie są te potrawy podane 😉 Aż oczami można jeść :p
I love the work you do on your blog, I hope to see you on my blog very soon!!
???
Od razu widać,że wkładają w to dużo serca i pasji. Oby dobrze im się powodziło:)
That looks like a really lovely place with excellent food!
Have a good week
Wygląda bardzo zachęcająco 😉 Chętnie bym tam coś zjadła 😉
Ależ to wszystko wygląda zacnie! Las na talerzu skradł moje serce 🙂 Wystrój bardzo mi się podoba. Ja również dobrze bym się w nim czuła 🙂
Ciekawy post. Super, że szefowie wychodzą do klientów, to bardzo miłe. 🙂
Piękne zdjęcia.
Pozdrawiam. 🙂
Wszystko wygląda niesamowicie ciekawie! Dość nietypowe potraktowanie jedzenia jako sztuki 😀
Great post, I like it 🙂
new post
http://mensfashionobsession.com/
Wygląda super 🙂
Wow the decor of this cafe looks really nice! The food looks good too 🙂
http://reveriebelle.blogspot.com
Dania wyglądają obłędnie 🙂
piękne bardzo realistyczne zdjęcia
Podobają mi się takie wnętrza. Z chęcią sprawdziłabym smak dań, które tam serwują 🙂
Jestem tutaj ponownie, więc zostawiam tylko znak po sobie ♥