Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Cztery Ściany. Nowa jakość w Łodzi.

Cześć! Dziś opowiem Wam o miejscu, które musicie odwiedzić podczas wizyty w Łodzi. Cztery Ściany wraz z Quale Restaurant są ex aequo na 1 miejscu wśród moich ulubionych łódzkich restauracji. Obie uwielbiam za coś innego ale dziś opowiem Wam o tej pierwszej.

Cztery Ściany po raz pierwszy odwiedziłam podczas Festiwalu Restaurant Week w październiku 2016 roku. Pamiętam dokładnie ten dzień. Podczas degustacji pierwszego dania, po pierwszym kęsie powiedziałam do mojej osoby towarzyszącej: „wróżę im sukces!”.
Powtarzam to każdemu, kto pyta mnie o miejsce godne polecenia w Łodzi.

Na początku napiszę o ekipie, która tworzy to genialne miejsce. Kuba i Oliwier to szefowie kuchni a Ariel jest  managerem. Razem tworzą młody, ambitny i pełen pasji zespół.
Kuba i Oliwier przez kilka lat zdobywali doświadczenie w restauracjach we Francji. Skończyli szkołę CFA Louis Prioux Bar-le-Duc i pracowali razem przez 3 lata w Nancy.
Kuchnia francuska uznawana jest za kolebkę sztuki kulinarnej więc ogromnie cieszy mnie fakt, że oboje mieli szansę ją zgłębić. Jeszcze bardziej cieszy mnie to, że właśnie w Łodzi postanowili otworzyć restaurację.

Na zdjęciu szefowie kuchni. Po lewej stronie Oliwier Kowalczyk, po prawej Jakub Hamankiewicz

Na zdjęciu cała ekipa Czterech Ścian 🙂

Jakiej kuchni tam doświadczycie? Autorskiej. Ciężko określić jej narodowość, ma jednak elementy francuskie. Nie zjecie tu pizzy czy schabowego. Doświadczycie za to zupełnie nowej jakości. Zaspokoicie zmysły. Na talerzu znajdziecie niepowtarzalne smaki i sezonowe produkty. Nawet menu lunchowe prezentuje się obłędnie na talerzu. I równie obłędnie smakuje!

Przystawka: Kurczak / Anchois / Parmezan
Sałatka cezar

Danie główne: Wieprzowina / Marchew / Groszek zielony
Poliki wieprzowe duszone w czerwonym winie – marchew duszona z czosnkiem i tymiankiem – chips z groszku zielonego

Deser: Morela / Rozmaryn / Jogurt
Marynowane morele w syropie z rozmarynu i cytryny – syfon z jogurtu – kruszonka

Atmosfera jest dla mnie równie ważna co jedzenie. Jak się czuję w Czterech Ścianach? Jak w domu. Czuję się gościem a nie klientem a to ogromna różnica.

Wystrój jest bardzo w moim stylu – króluje tu minimalizm, biel, cegła, piękne, drewniane stoliki.
Obsługa? Zawsze miła i uśmiechnięta. Z dużą wiedzą.

Wiecie co jest świetne? Że szefowie kuchni często wychodzą do gości. Podadzą danie, zapytają czy wszystko w porządku. To niesamowite! Wcześniej doświadczyłam tego tylko raz w życiu w Polsce a w Czterech Ścianach to codzienność .

Kuba i Oliwier szanują składniki, sami szukają najlepszych. Każdy element na talerzu jest przemyślany i ma smak.

Pamiętam jak podczas Festiwalu Restaurant Week z premedytacją zdecydowałam się na ekologicznego kurczaka sous-vide. Dlaczego z premedytacją? Gdyż owego kurczaka jadłam w swoim życiu setki razy i za każdym razem było to samo – twardy, suchy, zupełnie bez smaku. I tak oto Kuba i Oliwier dokonali niemożliwego – podali mi obłędnego kurczaka, który MIAŁ SMAK i rozpływał się w ustach. Ten smak pamiętam do dziś. 🙂

Wspomnę jeszcze słowem o sukcesach podczas dwóch ostatnich edycji Festiwalu Restaurant Week. Panowie pozamiatali! 🙂 Podczas jesiennej edycji zajęli 1 miejsce w plebiscycie gości Festiwalu Restaurant Week + całą masę innych wyróżnień. Tegoroczna edycja wiosenna:

ŁÓDŹ
Najlepsza restauracja 1 miejsce – Cztery Ściany
Najlepsza przystawka – Cztery Ściany
Najlepsze danie główne – Cztery Ściany
Najlepsza obsługa – Cztery Ściany

PLEBISCYT OGÓLNOPOLSKI
Najlepsza przystawka – Cztery Ściany

Aktualne ceny i menu znajdziecie na facebookowym profilu restauracji.
Menu lunchowe serwowane jest od poniedziałku do piątku w godzinach 12:00 – 16:00.
Przystawka i danie główne kosztuje 22 zł; Przystawka, danie główne i deser 27 zł.
Menu degustacyjne (niedługo się na nie wybiorę) 120 zł. Z selekcją win 205 zł.

W ramach podsumowania. W Czterech Ścianach zaspokoisz zmysły. Zjesz najlepiej w Łodzi za bardzo rozsądne pieniądze. Spróbujesz intrygującego, przemyślanego menu, które zmienia się sezonowo. Wyjdziesz w bardzo dobrym nastroju, z uśmiechem na twarzy. Czego chcieć więcej?!

Zachęcam do odwiedzenia Czterech Ścian. Rezerwujcie koniecznie stoliki bo za jakiś czas ciężko będzie się dostać! 😉
Ps. Koniecznie w komentarzach podzielcie się swoimi opiniami na temat Restauracji Cztery Ściany.

Poniżej kilka zdjęć trochę gorszej jakości, wykonanych telefonem podczas dwóch edycji Festiwalu Restaurant Week.

Przystawka: Burak / Rabarbar / Kozi ser
Faszerowany brioche, cappuccino z buraka i koziego sera, otwarte ravioli z burakiem i rabarbarem, lody chrzanowe

Danie główne: Wieprzowina / Mule / Groszek
Polędwiczka wieprzowa gotowana w niskiej temperaturze, mule „à la marinière”, zielony groszek w dwóch odsłonach

Deser: Pietruszka / Czekolada / Natka pietruszki
Las na talerzu 🙂

Przystawka: DYNIA / SER BURSZTYN / JAJKO 63°C
Wariacja dyniowa przy akompaniamencie ekologicznego jajka 63°C i sera Bursztyn

Danie główne 1: SALSEFIA / CYDR / SZCZYPIOREK
Aromatyczne spaghetti z salsefii ze świeżo ciętym szczypiorem i redukcją z cydru
Danie główne 2: EKOLOGICZNY KURCZAK / KOPER WŁOSKI / CYTRYNA CONFIT
Kurczak gotowany metodą sous-vide w towarzystwie kopru włoskiego oraz cytryny confit

Deser: CYTRYNA / BEZA / KRUSZONKA
Cytrynowa panna cotta z maślaną kruszonką i bezą

Cztery Ściany
Łódź, Piotrkowska 89
Tel.  885 042 444
Strona www
Facebook

Godziny otwarcia:
Poniedziałek:  nieczynne
Wtorek – Czwartek:  12 – 22 (Kuchnia otwarta do 21:30)
Piątek:  12 – 23 (Kuchnia otwarta do  22)
Sobota:  13-23 (Kuchnia otwarta do 22)
Niedziela:  13 – 18 (Kuchnia otwarta do  17)

 

19 czerwca 2017 Kategoria: Recenzje restauracji, Wpisy, Wydarzenia - relacje komentarzy 27

Komentarze

  1. Justyna napisał

    19 czerwca 2017 o 12:17

    To się nazywa sztuka w gotowaniu. Każde danie aż krzyczy, aby je spróbować. Nigdy nie udało mi się trafić do restauracji, gdzie serwowane są takie cuda. W Łodzi byłam może ze dwa razy przejazdem, ale jeśli kiedyś tam się pojawię na pewno odnajdę to cudowne miejsce.
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      19 czerwca 2017 o 16:28

      Gorąco zachęcam. Naprawdę warto 🙂
      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam ciepło 🙂

      Odpowiedz
  2. Giulia Malano napisał

    19 czerwca 2017 o 18:06

    Amazing place, it looks all delicious!

    http://julesonthemoon.blogspot.it/

    Odpowiedz
  3. Kobieta po 30 napisał

    19 czerwca 2017 o 20:22

    ale super 🙂 chętnie bym zjadła 🙂

    Odpowiedz
  4. Gloria Roa Baker napisał

    19 czerwca 2017 o 23:25

    All look beautiful!!

    Odpowiedz
  5. Magda napisał

    20 czerwca 2017 o 13:49

    Super, jeśli będę w Łodzi to na pewno zajrzę 🙂

    Odpowiedz
  6. Rebel napisał

    20 czerwca 2017 o 14:44

    Nigdy nie byłam w Łodzi, ale miejsce wielce zachęcające.

    Odpowiedz
  7. Ola napisał

    20 czerwca 2017 o 17:06

    Wystrój ładny, a dania widzę niebanalne 😉 nie po drodze mi do Łodzi, ale kto wie, może kiedyś będę

    Odpowiedz
  8. Gabi napisał

    20 czerwca 2017 o 17:44

    Miejsce wydaje się być sympatyczne 🙂

    Odpowiedz
  9. Codzienność kobiety napisał

    21 czerwca 2017 o 13:52

    Bardzo klimatyczne i minimalistyczne miejsce. A dania prezentują się nieziemsko. Szkoda, że mieszkam w Gdańsku.
    :*

    Odpowiedz
  10. codojedzenia napisał

    21 czerwca 2017 o 16:23

    Taka szwedzka prostota! Uwielbiam!

    Odpowiedz
  11. Zareklamowana Paula napisał

    22 czerwca 2017 o 04:03

    Bardzo fajne miejsce, a te wykwintne dania robia wrazenie 🙂

    Odpowiedz
  12. Venus napisał

    22 czerwca 2017 o 07:42

    Ależ przepięknie są te potrawy podane 😉 Aż oczami można jeść :p

    Odpowiedz
  13. Carolina G. Ticala napisał

    22 czerwca 2017 o 16:24

    I love the work you do on your blog, I hope to see you on my blog very soon!!
    ???

    Odpowiedz
  14. Shatris napisał

    25 czerwca 2017 o 09:41

    Od razu widać,że wkładają w to dużo serca i pasji. Oby dobrze im się powodziło:)

    Odpowiedz
  15. wir-testen napisał

    25 czerwca 2017 o 19:34

    That looks like a really lovely place with excellent food!
    Have a good week

    Odpowiedz
  16. Sheira napisał

    26 czerwca 2017 o 16:44

    Wygląda bardzo zachęcająco 😉 Chętnie bym tam coś zjadła 😉

    Odpowiedz
  17. Jak pięknie być kobietą napisał

    26 czerwca 2017 o 16:46

    Ależ to wszystko wygląda zacnie! Las na talerzu skradł moje serce 🙂 Wystrój bardzo mi się podoba. Ja również dobrze bym się w nim czuła 🙂

    Odpowiedz
  18. Monika napisał

    26 czerwca 2017 o 18:25

    Ciekawy post. Super, że szefowie wychodzą do klientów, to bardzo miłe. 🙂
    Piękne zdjęcia.
    Pozdrawiam. 🙂

    Odpowiedz
  19. Ana napisał

    26 czerwca 2017 o 18:58

    Wszystko wygląda niesamowicie ciekawie! Dość nietypowe potraktowanie jedzenia jako sztuki 😀

    Odpowiedz
  20. ilijacfashion napisał

    26 czerwca 2017 o 19:30

    Great post, I like it 🙂

    new post
    http://mensfashionobsession.com/

    Odpowiedz
  21. Sabrina napisał

    27 czerwca 2017 o 11:42

    Wygląda super 🙂

    Odpowiedz
  22. Karen napisał

    30 czerwca 2017 o 10:40

    Wow the decor of this cafe looks really nice! The food looks good too 🙂

    http://reveriebelle.blogspot.com

    Odpowiedz
  23. Angelika napisał

    3 lipca 2017 o 12:09

    Dania wyglądają obłędnie 🙂

    Odpowiedz
  24. czerwonafilizanka napisał

    4 lipca 2017 o 00:13

    piękne bardzo realistyczne zdjęcia

    Odpowiedz
  25. aknezz napisał

    8 lipca 2017 o 21:38

    Podobają mi się takie wnętrza. Z chęcią sprawdziłabym smak dań, które tam serwują 🙂

    Odpowiedz
    • aknezz napisał

      14 lipca 2017 o 21:43

      Jestem tutaj ponownie, więc zostawiam tylko znak po sobie ♥

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl