Cześć ! Dziś bez przepisu. Będzie za to recenzja książki, którą każdy się zauroczy od pierwszego obejrzenia. Jestem szczęśliwą posiadaczką także pierwszej książki Dominiki „Warzywa” więc wiedziałam, że „Ziarno” będzie równie wielkim hitem.
Dużo się spodziewałam po tej książce i muszę się przyznać, że wcale się nie zawiodłam 🙂 Liczę po cichu, że Dominika wyda kolejne książki.
„Ziarno” to 100 pomysłów na proste dania na bazie łatwo dostępnych składników. Znajdziecie w niej potrawy bezmięsne, wersje bez glutenu jak i wegańskie.
Książka jest niezwykle poręczna. Oprawiona w twardą oprawę. Ma 232 strony. Podzielona jest na następujące rozdziały:
I Ziarna i nasiona
II Proso i kasza jaglana
III Siemię lniane
IV Chia
V Ryż
VI Gryka
VII Owies
VIII Pszenica
IX Amarantus
X Jęczmień
XI Komosa ryżowa
Bardzo smakowity podział, prawda ?
W ramach wstępu, możecie przeczytać o ziarnach wymienionych w rozdziale.
Przeglądając książkę, uwagę przyciągają piękne fotografie. Nie można od nich oderwać wzroku. Lubię usiąść z książką Dominiki i po prostu obejrzeć zdjęcia. Zresztą zobaczcie sami…
A teraz czas na KONKURS !
Dzięki Wydawnictwu Pascal, mam dla Was 1 książkę Dominiki. Kto chciałby ją zgarnąć ? Założę się, że wszyscy bo jest naprawdę przecudna !
Zadanie jest proste. Niech ziarna Cię zainspirują ! W komentarzu pod postem napisz swój ulubiony sposób / przepis na ziarna. Może być to obłędne kaszotto, owsianka czy też pudding. Czekam na kreatywne inspiracje 🙂
Na odpowiedzi czekam do 1 lipca do godziny 23:59. Wyniki opublikuję 3 lipca wieczorem w tym wpisie. Do dzieła !
Ps. Wysyłka na terenie PL.
Pani Elżbieto, gratuluję wygranej. Za chwilkę wyślę Pani e-maila 🙂
Wybór był trudny, wszystkie pomysły na ziarna bardzo ciekawe. Szkoda, że nie mam książki dla każdego 🙁 Ale zaglądajcie na bloga, od czasu do czasu organizuję konkursy, w których są do wygrania fajne książki 🙂
pinkcake napisał
Proponuję moje lody ryżowe bez jajek
1/4 szklanki (50 g) ryżu do risotto (arborio lub carnaroli)
pół laski wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego
1/3 szklanki nierafinowanego cukru
2 szklanki ulubionego mleka (owsianego, migdałowego, koziego itp)
kilka kryształków soli
szczypta skórki startej z niepryskanej cytryny
3 łyżki oliwy (lub oleju tłoczonego na zimno, ale lepsza jest oliwa, bo zamarza)
1-2 szklanki owoców sezonowych
Ryż zalać mlekiem i gotować do miękkości (można też wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120ºC). Odstawić do wystudzenia. Zmiksować z resztą składników i zamrozić. Podczas miksowania dodać owoce np. truskawki, borówki, porzeczki lub morele.
Pozdrawiam!
Marta Ł. napisał
mój ulubiony przepis na ziarna to owsianka kokosowa 🙂
3 łyżki płatków owsianych
szklanka mleka kokosowego
łyżka wiórków kokosowych
2 łyżki suszonej żurawiny
łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
łyżka syropu z aloesu
wiórki, żurawinę, płatki owsiane poprażyć na patelni, dodać sok z cytryny. wymieszać, nastepnie dodac syrop z aloesu i mleko kokosowe. Pogotować chwilkę i gotowe ! mmmm pychota !
ladylaura napisał
Jaka cudowna książka ,o matko!.
Dzielę się przepisem na rewelacyjny pasztet z kaszy jaglanej i orzechów laskowych z warzywami.
Składniki:na keksówkę 12 / 25 cm
3/4 kaszy jaglanej
szklanka orzechów laskowych mielonych
100 ml oleju
2 marchewki
2 pietruszki
biała część pora
duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
pół łyżeczki lubczyku ,majeranku ,tymianku
łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
sól ,około 2 łyżeczki ,pieprz ile lubicie
Kaszę prażymy na suchej patelni przez chwilkę ,mieszamy .
Przepłukać na sicie ,aby pozbyć się ewentualnej goryczki.
Zalać półtorej szklanki zimnej wody ,posolić ,zagotować i
odstawić na mały ogień na około 15 minut.Moje warzywa
były z zupy ,jeśli takich nie macie trzeba je cienko pokroić i
przesmażyć na patelni do miękkości.Można dodać wody ,przykryć
i poddusić na małym ogniu ,aby zmiękły.Cebulę przesmażyć na
rumiano i dodać resztę warzyw ,przełożyć je do malaksera i
zblendować .Dodać kaszę ,wszystkie przyprawy i jeszcze raz
zmiksować .Piec w foremce wyłożonej papierem przez około
35 minut w 200 stopniach ,aż wierzch się zrumieni.
Polecam serdecznie i pozdrawiam .
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
Ja podam przepis na ciasto z kaszy jaglanej, które może być jednocześnie drugim śniadaniem i deserem 🙂
Składniki na keksówkę:
50g suchej kaszy jaglanej/ lub 1/2 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki płatków jaglanych
1 szklanka mleka
1 banan (najlepiej dojrzały)
Garść suszonych owoców (u mnie żurawina) i/lub orzechów (ja nie dawałam)
1 łyżka gorzkiego kakao
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wypłukać, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia.
Banana zblendować, wymieszać z kaszą, płatkami jaglanymi i kakao.
Dodać mleko oraz suszone owoce (orzechy) i wymieszać. Masę przełożyć do keksówki i piec w 180 stopniach ok. 30 minut.
Pozdrawiam
Anulla
Agata napisał
Ah, mój ulubiony przepis z ziarnem, to pierogi z kaszą jaglaną i szpinakiem <3
Składniki:
500 g mąki pszennej
350-400 ml ciepłej wody
4 łyżki oliwy
450 g mrożonego szpinaku
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wrzątku (do gotowania kaszy) + wrzątek do przelania kaszy + ciepła woda do farszu
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Mąkę przesiać do miski, dodać oliwę, szczyptę soli i wymieszać. Dodać wodę i zagnieść ciasto. Przykryć czystą ścierką i odstawić.
Kaszę uprażyć w suchym garnku i na sitku przelać wrzątkiem. Wrzucić z powrotem do garnka, i zalać dwiema szklankami wrzątku, posolić. Gotować pod przykryciem, bez odkrywania, na malutkim gazie przez 10 minut. Po tym czasie odstawić bez odkrywania. Szpinak rozmrozić. Cebulę pokroić i kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać szpinak, zagrzać, dodać kaszę. Posolić, popieprzyć. Dodać ciepłą wodę (ok. 100-200 ml) żeby farsz nie był suchy.
Ciasto podzielić na mniejsze porcje, rozwałkowywać, wycinać kółka i lepić pierogi. Gotowe pierogi gotować w osolonym wrzątku ok. dwie minuty od wypłynięcia. Podawać z masłem lub ze śmietaną. enjoy c:
Elżbieta Anna Kruczkiewicz napisał
„Ziarno” to dla mnie must have! Biały Kruk, który przyniesie zachwytów co nie miara 🙂 Dlatego ośmielam się aplikować 🙂
W moim domu królują słodkości, które dostarczają energii i witamin, staram się przemycić różne nasiona, ziarenka, owoce i zdrowe dodatki . Latem dominują słodkości, których zwieńczenie stanowi kuszący smak truskawki 🙂 Dokładnie takie danie byłoby idealną bombą dla zawodników z kadry Nawałki 🙂
„Ryżowo-amarantusowa pokusa z gruszką i truskawką ” …. danie niezwykle proste, a jakże pyszne. Przysmak, którego smak pamiętam z dzieciństwa, bo moja mama przyrządzała właśnie taki ryż z różnymi owocowo- bakaliowymi dodatkami .
Składniki : 3 szklanki mleka, 1 puszka mleczka kokosowego, 2 szklanki ryżu białego, cynamon, kardamon, miód z mniszka lekarskiego, garść migdałów , szklanka prażonego amarantusa, orzechów włoskich, 6 gruszek, garść lub dwie truskawek, cukier trzcinowy, szczypta soli dla kontrastu smakowego,
łyżka masła, łyżka słodkiej śmietanki con. 30 % , kokos do posypania, listki mięty, 3 łyżki granulowanych otrębów o smaku truskawki. Mleko i mleczko kokosowe łączę i zagotowuję , wrzucam ryż i kardamon z cynamonem. Delikatnie słodzę miodem z mniszka , dodaję odrobinkę soli . Gotuję do miękkości. Na głębokiej patelni podgrzewam masło z cukrem , mieszam ciągle i gdy już prawie zaczyna tworzyć się karmel dodaję śmietankę, mieszam i układam gruszkę pokrojoną w grubsze plasterki. Obracam, by z
drugiej strony również owoce karmelizowały się. Osobno- migdały i orzechy siekam dość grubo i prażę je na suchej patelni. Naczynie do zapiekania smaruję masłem, posypuję granulowanymi otrębami,amarantusem, nakładam połowę ryżu i 3/4 karmelizowanych gruszek. Na to przesypuję prażone migdały z orzechami. Po czym daję drugą część ryżu. Wierzch dekoruję resztą gruszek, pokrojonymi truskawkami, odrobiną siekanych orzechów i listkami mięty. Posypuję kokosem i cynamonem. Zapiekam do momentu, aż wierzch się
delikatnie zarumieni.
Przed podaniem na talerz przygotowuję mus : garść świeżej mięty, sok z limonki, troszkę miodu ,odrobina otartej skórki z limonki i 4 kiwi wkładam do blendera i.. po chwili mus jest gotowy 🙂
zdjęcie dostępne na moim profilu fb 🙂
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1099152323464794&set=pcb.1099152930131400&type=3&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1099152473464779&set=pcb.1099152930131400&type=3&theater
Elżbieta Anna Kruczkiewicz napisał
Wspaniałe ziarna i ziarenka, które daje nam Matka Natura zostały docenione i szczegółowo opisane przez utalentowaną i genialną Dominikę Wójciak.
Nieobliczalna kulinarnie młodziutka Dziewczyna, która sięga po to, co najlepsze z natury i przypomina nam po co warto sięgnąć, do matki Ziemi. Wszystko po to, by powalczyć o zdrowie bez użycia reklamówki leków.
Kupuję Jej wskazówki, uwielbiam ziarna i nie wyobrażam sobie śniadania bez przekombinowanej domowej owsianki z ziarnami i owocami, pysznego bo domowego chlebka wieloziarnistego. Tak serio, mając taką „Pozycję literacką” moglibyśmy ziarna wprowadzić do każdego posiłku. Poznać tajemnice Pani Dominiki- bezcenne…. 🙂
Idąc tym tropem, postanowiłam przemycić ziarna również do słodyczy domowej roboty. Często z dzieciakami kombinujemy w kuchni, spełniając swoje zachcianki- ale… wybieramy wersję zdrową. Staramy się, poszukujemy inspiracji i przepisów na blogach, „perełek” literatury kulinarnej.
Właśnie z takiej potrzeby powstały ciastka „Ziarenka z bakaliami”. Są dziecinnie proste w przygotowaniu. Dosłownie bo mój 10 letni syn Olivier samodzielnie je szykuje.
Przesyłam naszą propozycję na „naprawdę słodką i zarazem zdrową przekąskę ” nie tylko dla małych łasuchów do szkoły, także dla większych smakoszy, do pracy 🙂 Posiada ona wiele zalet, najważniejszą jest dobroczynny wpływ ziarenek na zdrowie, koncentrację i zero pustych kalorii 🙂 A oto i recepturka na ciastka „Ziarenka z bakaliami”…:-) ”
Potrzebujemy na 1 porcję dużą : 400 g płatków owsianych górskich ( uprażyć na suchej patelni na złoty kolor), 4 banany, 4 jajka, szklanka prażonego amarantusa, 2 łyżki ziaren chia, 2 łyżki siemię lnianego, 400 g moreli pokrojonych w paski, 400 g żurawiny , 200 g rodzynek, odrobina cynamonu, 2 łyżki miodu naturalnego, 400 g orzechów siekanych dość grubo ( wszelkiego rodzaju które lubimy) 200 g płatków migdałów . Białka ubić, dodać na koniec żółtka, banany potraktować blenderem i dodać do pozostałych składników, wraz z jajkami, delikatnie wymieszać i układać na formę do pieczenia wyłożoną papierem, nakładając okrągłe ciastka z 1 łyżki masy, na płasko.
Można dodać kilka kostek posiekanej gorzkiej czekolady, posypując po wierzchu. Pieczemy około 15-20 min aby się zrumieniły i…. PROSZĘ GORĄCYCH NIE PODKRADAĆ I NIE ZAJADAĆ !!!!! Są niebezpiecznie pyszne !!! Sam aromat ciasteczek prowokuje… a przepyszne ziarna wzbogacają aromat i smak ciastek. A walorach zdrowotnych nie wspomnę.
załączam link do zdjęcia 🙂
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1099166493463377&set=pcb.1099167036796656&type=3&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1099166710130022&set=pcb.1099167036796656&type=3&theater
Polecam serdecznie 🙂 Pozdrawiam 🙂
Elżbieta Anna Kruczkiewicz napisał
…. czyli, że czyli że ja? ja zgarniam ZIARNO ?
Moja pasja smaku napisał
Eheś 🙂 Gratuluję !