Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Domowy cukier waniliowy

Polecam zrobienie cukru waniliowego domowym sposobem. Gwarantuje, że przestaniecie używać cukru waniliowego z torebek 🙂
Wanilia ma cudowny aromat i zapach 🙂 Takiego cukru można używać do kawy, herbaty, ciast, ciasteczek. Ja osobiście uwielbiam przed snem wypić szklankę ciepłego mleka z łyżką takiego cukru (oczywiście zimą;)).



Składniki:
szczelny słoiczek, pojemnik na cukier
cukier
1 laska wanilii

Wykonanie:

1. Cukier wsyp do szczelnego słoiczka. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyskrob nasionka. Do tego zawsze używam łyżeczki – za jej pomocą najłatwiej wyjąć wszystkie nasionka. Następnie wymieszaj je z cukrem. Laski wanilii przetnij na 3 części i zakop w cukrze. Słoiczek zakręć, wstrząśnij i używaj po około tygodniu, dwóch.

Polecam 🙂 !


11 sierpnia 2013 Kategoria: Inne, Przetwory komentarzy 6

Komentarze

  1. OlaWA napisał

    11 sierpnia 2013 o 12:29

    Od dawna używam, nie wiem jak kiedyś mogłam znosić wanilinowe świństwo :p

    Odpowiedz
  2. Marta napisał

    11 sierpnia 2013 o 14:52

    też dzisiaj zrobiłam świeży cukier waniliowy 🙂

    Odpowiedz
  3. Karmel napisał

    11 sierpnia 2013 o 15:36

    uwielbiam taki cukier, często go przygotowuję:)

    Odpowiedz
  4. Magda C. napisał

    12 sierpnia 2013 o 12:18

    Wszystko co domowe, bez ulepszaczy jest pyszne. Swojski cukier ma same zalety 🙂

    Odpowiedz
  5. emylka napisał

    14 kwietnia 2015 o 10:21

    Witam, czy biały cukier można zastąpić drobnym brązowym?

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      14 kwietnia 2015 o 17:40

      Tak, jak najbardziej 🙂 Ja też planuję zrobić taką wersję. Tylko nie wiem czy brązowy 'zlapie’ tak aromat wanilii jak biały więc dałabym jej troszkę więcej 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl