Polecam zrobienie cukru waniliowego domowym sposobem. Gwarantuje, że przestaniecie używać cukru waniliowego z torebek 🙂
Wanilia ma cudowny aromat i zapach 🙂 Takiego cukru można używać do kawy, herbaty, ciast, ciasteczek. Ja osobiście uwielbiam przed snem wypić szklankę ciepłego mleka z łyżką takiego cukru (oczywiście zimą;)).
Składniki:
szczelny słoiczek, pojemnik na cukier
cukier
1 laska wanilii
Wykonanie:
1. Cukier wsyp do szczelnego słoiczka. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyskrob nasionka. Do tego zawsze używam łyżeczki – za jej pomocą najłatwiej wyjąć wszystkie nasionka. Następnie wymieszaj je z cukrem. Laski wanilii przetnij na 3 części i zakop w cukrze. Słoiczek zakręć, wstrząśnij i używaj po około tygodniu, dwóch.
Polecam 🙂 !
Od dawna używam, nie wiem jak kiedyś mogłam znosić wanilinowe świństwo :p
też dzisiaj zrobiłam świeży cukier waniliowy 🙂
uwielbiam taki cukier, często go przygotowuję:)
Wszystko co domowe, bez ulepszaczy jest pyszne. Swojski cukier ma same zalety 🙂
Witam, czy biały cukier można zastąpić drobnym brązowym?
Tak, jak najbardziej 🙂 Ja też planuję zrobić taką wersję. Tylko nie wiem czy brązowy 'zlapie’ tak aromat wanilii jak biały więc dałabym jej troszkę więcej 🙂