Cześć ! Robicie czasem w domu smalec z dodatkami ? Jeśli tak, to koniecznie musicie zrobić z pieczarkami i cebulką. To moja ulubiona wersja. Do tego ogórek kiszony oraz dobrej jakości chleb i jestem w raju ! Spróbujcie koniecznie !
Składniki (2 duże słoiki):
5 dużych pieczarek
4 średnie cebule
1/2 surowego brzucha
200 g dobrej jakości smalcu lub 200 g słoniny *
sól + świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Boczek i cebule pokrój w drobną kostkę.
* Jeśli używasz słoniny, musisz ją najpierw przetopić. Pokrój ją w kostkę, umieść w garnku i gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Wszystkie składniki umieść w garnku (smalec w postaci stałej / słoninę – roztopioną), dopraw solą i pieprzem.
Smaż pod przykryciem (bardzo ważne !) na małym ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu aż brzuch zarumieni się. Trwa to zazwyczaj około 1 godziny.
Gdy smalec z pieczarkami będzie gotowy, przelej go do słoiczków, odstaw do przestygnięcia. Przechowuj w lodówce.
Uwaga ! Znika bardzo szybko ! 🙂
U Rudej na Talerzu napisał
Z pieczarkami smalcu nie robiłam, ale wygląda pysznie, więc wszystko przede mą 🙂
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
nie przepadam za smalcem 🙁
Aneta napisał
Smalec z pieczarkami zapowiada się fajnie, tez takiego nigdy nie jadłam , w internacie szkolnym koleżanka przywoziła z domu takie fajne smalczyki z dodatkami ale z pieczarkami to dla mnie nowość 🙂
Joanna Seta-Pryjomska napisał
Kocham domowy smalec i robię często, ale przeważnie z dodatkiem podsmażonej cebulki. Mówisz, żeby pieczarki tu też wypróbować? Hmmm…
Maria napisał
Najlepszy jest smalec na bazie podgardla. Polecam
govoni napisał
Dobry artyku super ! pozdrawiam