Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Domowy smalec z pieczarkami

Cześć ! Robicie czasem w domu smalec z dodatkami ? Jeśli tak, to koniecznie musicie zrobić z pieczarkami i cebulką. To moja ulubiona wersja. Do tego ogórek kiszony oraz dobrej jakości chleb i jestem w raju ! Spróbujcie koniecznie !

Składniki (2 duże słoiki):
5 dużych pieczarek
4 średnie cebule
1/2 surowego brzucha
200 g dobrej jakości smalcu lub 200 g słoniny *
sól + świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Boczek i cebule pokrój w drobną kostkę.

* Jeśli używasz słoniny, musisz ją najpierw przetopić. Pokrój ją w kostkę, umieść w garnku i gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Wszystkie składniki umieść w garnku (smalec w postaci stałej / słoninę – roztopioną), dopraw solą i pieprzem.
Smaż pod przykryciem (bardzo ważne !) na małym ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu aż brzuch zarumieni się. Trwa to zazwyczaj około 1 godziny.

Gdy smalec z pieczarkami będzie gotowy, przelej go do słoiczków, odstaw do przestygnięcia. Przechowuj w lodówce.

Uwaga ! Znika bardzo szybko ! 🙂

16 stycznia 2017 Kategoria: Chleb, Przekąski, Przetwory, Śniadania komentarzy 6

Komentarze

  1. U Rudej na Talerzu napisał

    16 stycznia 2017 o 16:45

    Z pieczarkami smalcu nie robiłam, ale wygląda pysznie, więc wszystko przede mą 🙂

    Odpowiedz
  2. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    17 stycznia 2017 o 19:28

    nie przepadam za smalcem 🙁

    Odpowiedz
  3. Aneta napisał

    26 stycznia 2017 o 21:50

    Smalec z pieczarkami zapowiada się fajnie, tez takiego nigdy nie jadłam , w internacie szkolnym koleżanka przywoziła z domu takie fajne smalczyki z dodatkami ale z pieczarkami to dla mnie nowość 🙂

    Odpowiedz
  4. Joanna Seta-Pryjomska napisał

    12 lutego 2017 o 13:10

    Kocham domowy smalec i robię często, ale przeważnie z dodatkiem podsmażonej cebulki. Mówisz, żeby pieczarki tu też wypróbować? Hmmm…

    Odpowiedz
  5. Maria napisał

    12 lutego 2017 o 19:13

    Najlepszy jest smalec na bazie podgardla. Polecam

    Odpowiedz
  6. govoni napisał

    11 grudnia 2017 o 08:17

    Dobry artyku super ! pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl