Hej! Przepis na dutch baby w wersji na słodko cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na wersję wytrawną. Która wersja bardziej Wam przypadła do gustu? Koniecznie dajcie znać!
Składniki (1 duża, 2 mniejsze porcje):
3 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki
1/3 płaskiej łyżeczki soli
3 -4 łyżki masła
do podania: łosoś wędzony, pomidorki koktajlowe, awokado, szczypiorek
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 200 C z żeliwną patelnią lub naczyniem do zapiekania w środku. Patelnia / naczynie musi być dobrze rozgrzane. Ja użyłam żeliwnej patelni o średnicy 20 cm.
W misce połącz ze sobą jajka, mąkę, mleko i sól. Ja wszystkie składniki połączyłam za pomocą miksera. Możesz zrobić do ręcznie za pomocą rózgi, ewentualnie użyć robota kuchennego. Ciasto musi być gładkie i lejące się.
Rozgrzaną patelnię wyjmij z piekarnika i wyłóż na nią masło. Poczekaj aż się rozpuści i rozprowadź po brzegach przechylając patelnię na boku.
Ciasto wylej na patelnię i piecz około 20 minut. Naleśnik musi być puszysty i złoty. Naleśnik wyciągnij z piekarnika, wyłóż na niego ulubione warzywa. Ja dodałam łososia wędzonego, pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki, awokado pokrojone w plastry. Całość posypałam szczypiorkiem.
Smacznego!
Ależ to wygląda świetnie i bardzo apetycznie 🙂
Widziałam gdzieś pieczone naleśniki i mam ochotę takie zrobić 🙂
Świetny pomysł, muszę spróbować takiego pieczonego naleśnika 🙂
Piękny Twój dutch. Moj nie ma w głębienia. Zawsze kopułka. Mam zeliwna 20cm, 80ml mleka sojowego, 1 jajko, 40g odżywki białkowej, 20g mąki i łyżka masła…
Cześć. Nie mam doświadczenia z odżywką białkową szczerze mówiąc więc nie wiem czy to może wpłynąć w jakikolwiek sposób. A rozprowadzasz masło po brzegach?