Cześć ! Nie wiedziałam jak nazwać dzisiejsze danie. To coś w rodzaju wegetariańskiego gulaszu, jednak mocno zredukowałam sos. To danie niepozorne, bardzo aromatyczne i rozgrzewające dzięki dodanym przyprawom. W ostatnim czasie mam dużą słabość do soczewicy. W połączeniu z dynią, szpinakiem i kaszą, tworzy wspaniałe danie 🙂 !
Składniki: (4 -6 porcji):
1 dynia hokkaido
3 – 4 duże garście świeżych liści szpinaku
1/2 szklanki suchej soczewicy
1 saszetka (100 g) białej kaszy gryczanej
1 czerwona cebula
2 – 3 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów + 1/2 puszki wody (po przepłukaniu puszki)
1 łyżka oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego do smażenia)
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka cynamonu
sól himalajska, świeżo zmielony pieprz
2 – 3 cm kawałek świeżego imbiru
1/2 natki pietruszki
Wykonanie:
Przygotuj wszystkie składniki: Dynię obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój w kostkę około 1 cm. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Szpinak przepłucz pod wodą, osusz. Pietruszkę drobno posiekaj.
Soczewicę ugotuj al dente. Na 1/2 szklanki soczewicy weź 1 szklankę wody. Soczewicę posól pod koniec gotowania. Kaszę gotuj przez 15 minut w lekko osolonej wodzie, następnie ją odcedź.
Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj imbir i czosnek, często mieszaj, smaż minutę. Następnie dodaj przyprawy: kumin, kurkumę, kolendrę i cynamon, smaż kolejną minutę nie przerywając mieszania.
Dodaj dynię, pomidory i wodę (po przepłukaniu puszki). Zwiększ moc palnika i gotuj kilka minut – do momentu aż dynia zmięknie. Sos powinien się zredukować. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj liście szpinaku, mieszaj do momentu aż liście 'zwiędną’. Następnie dodaj ugotowaną soczewicę i kaszę oraz posiekaną pietruszkę. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Całość wymieszaj, gotuj przez 1 – 2 minuty, wyłóż na talerze.
Smacznego !
Magda C. napisał
Smakowicie wygląda ta dynia, ciekawe połączenie smaków 🙂
Ania napisał
bardzo lubię takie dania, są szybkie, smaczne i zdrowe 🙂
Hrabina w kuchni napisał
Bardzo aromatyczne danie, pysznie się prezentuje 🙂
kasia napisał
Moja ulubiona dynia, której nie trzeba obierać 😉 danie godne zapisania
AZgotuj napisał
Takie potrawy uwielbiam:) Podprawiam
Moje Bistro napisał
Boskie danie!!
Tysia napisał
U Ciebie jak zawsze pysznie Słońce 🙂
wszystkiego najjj na NOWY ROK 2016! :*
Maszka napisał
Intrygujące danie … 😉 Na pewno spróbuję zrobić, wygląda smakowicie ! Pięknej codzienności w Nowym Roku ! Pozdrawiam – M.
Królowa Karo napisał
Chętnie wypróbuję ten przepis, bo dopiero niedawno zachwyciłam się kaszą gryczaną, a i dynię z jej uniwersalnością odkryłam dopiero w minionym roku.
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
Jak zwykle same pyszności u Ciebie widzę 🙂
Marzena Bartosz napisał
Ciekawy przepis nigdy nie jadłam;-)
alezakwas napisał
Świetne, wartościowe składniki, a przyprawy jedne z moich ulubionych. Jestem pewna, że było naprawdę smakowicie na Twoim talerzu!
Sosna napisał
No no, smacznie 🙂
Ola in the kitchen napisał
Pyszne, rozgrzewające danie 😀
Szpilka napisał
ojej zamówiłabym porcję na wynos 🙂 Na obiadek cudowne <3