Cześć.
Sezon na rozgrzewające, aromatyczne potrawy czas zacząć ! Dziś mam dla Was dynię w mleku kokosowym z czarną soczewicą, ciecierzycą i pomidorami, całość podana z ryżem. Zdrowe, sycące i wege. Kocham dania tego typu, nie są skomplikowane w przygotowaniu a efekt końcowy – smakowity. Miłego dnia !
Składniki:
400 g dyni
1 płaska łyżka oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego do smażenia)
1/2 szklanki czarnej soczewicy
1 średnia cebula
2 – 3 ząbki czosnku
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
1 puszka ciecierzycy (400 g)
1 puszka krojonych pomidorów (400 g) +1/4 wody po przepłukaniu puszki
sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, kumin, chili, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przygotuj składniki: Dynię obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój w kostkę około 1 cm. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj.
Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy, podsmaż na nim cebulę do momentu aż się zeszkli, dodaj czosnek i smaż około 1 minuty. Dodaj przyprawy: kumin, chili i gałkę muszkatołową, smaż 1 – 2 minuty, mieszając. Dodaj dynię i smaż około 10 minut, często mieszając.
Do dyni dodaj pomidory i wodę po przepłukaniu puszki, dopraw solą i pieprzem, w razie potrzeby – kuminem, chili i gałką muszkatołową. Całość gotuj około 5 – 7 minut, następnie dodaj mleko kokosowe. Zwiększ moc palnika i zredukuj sos. Gdy zacznie gęstnieć – dodaj ciecierzycę i soczewicę. Podawaj z ryżem.
Smacznego !
ewa napisał
czarnej soczewicy jeszcze nie próbowałam,wygląda przepysznie
Moja pasja smaku napisał
Pokochałam ją 🙂 ! U mnie nigdzie jej nie ma, musiałam zamówić przez internet.
alezakwas napisał
Uwielbiam soczewicę w każdym kolorze, a to danie jest w dodatku przepiękne…
Magda C. napisał
fajny pomysł na dynię 🙂
tartelett.blogspot.com napisał
Bardzo ciekawa propozycja, a zdjęcia wyglądają świetnie. Z chęcią wypróbuję przepis jak tylko upoluję dynię (:
Pozdrawiam, a w wolnej chwili zapraszam do siebie!
Łycha smaków napisał
Uwielbiam takie dania:)
Agnieszka Wieczorek napisał
Ciekawy pomysł na obiad. Też lubię dania tego typu, ale z dynią nie próbowałam jeszcze 🙂