Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Dynia w mleku kokosowym z czarną soczewicą, ciecierzycą i pomidorami

Cześć.

Sezon na rozgrzewające, aromatyczne potrawy czas zacząć ! Dziś mam dla Was dynię w mleku kokosowym z czarną soczewicą, ciecierzycą i pomidorami, całość podana z ryżem. Zdrowe, sycące i wege. Kocham dania tego typu, nie są skomplikowane w przygotowaniu a efekt końcowy – smakowity. Miłego dnia !

1

Składniki:
400 g dyni
1 płaska łyżka oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego do smażenia)
1/2 szklanki czarnej soczewicy
1 średnia  cebula
2 – 3 ząbki czosnku
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
1 puszka ciecierzycy (400 g)
1 puszka krojonych pomidorów (400 g) +1/4 wody po przepłukaniu puszki
sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, kumin, chili, gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przygotuj składniki: Dynię obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój w kostkę około 1 cm. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj.
Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy, podsmaż na nim cebulę do momentu aż się zeszkli, dodaj czosnek i smaż około 1 minuty. Dodaj przyprawy: kumin, chili i gałkę muszkatołową, smaż 1 – 2 minuty, mieszając. Dodaj dynię i smaż około 10 minut, często mieszając.
Do dyni dodaj pomidory i wodę po przepłukaniu puszki, dopraw solą i pieprzem, w razie potrzeby – kuminem, chili i gałką muszkatołową. Całość gotuj około 5 – 7 minut, następnie dodaj mleko kokosowe. Zwiększ moc palnika i zredukuj sos. Gdy zacznie gęstnieć – dodaj ciecierzycę i soczewicę. Podawaj z ryżem.

Smacznego !

2 (1)

DSC_0768

15 października 2015 Kategoria: Drugie dania, Ryż, Wege, Zdrowo komentarzy 7

Komentarze

  1. ewa napisał

    16 października 2015 o 07:30

    czarnej soczewicy jeszcze nie próbowałam,wygląda przepysznie

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      22 października 2015 o 11:06

      Pokochałam ją 🙂 ! U mnie nigdzie jej nie ma, musiałam zamówić przez internet.

      Odpowiedz
  2. alezakwas napisał

    18 października 2015 o 14:03

    Uwielbiam soczewicę w każdym kolorze, a to danie jest w dodatku przepiękne…

    Odpowiedz
  3. Magda C. napisał

    19 października 2015 o 14:45

    fajny pomysł na dynię 🙂

    Odpowiedz
  4. tartelett.blogspot.com napisał

    19 października 2015 o 16:30

    Bardzo ciekawa propozycja, a zdjęcia wyglądają świetnie. Z chęcią wypróbuję przepis jak tylko upoluję dynię (:

    Pozdrawiam, a w wolnej chwili zapraszam do siebie!

    Odpowiedz
  5. Łycha smaków napisał

    19 października 2015 o 22:33

    Uwielbiam takie dania:)

    Odpowiedz
  6. Agnieszka Wieczorek napisał

    20 października 2015 o 01:37

    Ciekawy pomysł na obiad. Też lubię dania tego typu, ale z dynią nie próbowałam jeszcze 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl