Cześć ! Sezon na rozgrzewające, pikantne zupy, uważam za otwarty ! Otwieram go pyszną zupą dyniową curry z mlekiem kokosowym i makaronem udon. Chciałoby się ją jeść codziennie ! Musicie jej spróbować 🙂 !
Składniki:
2 szklanki puree dyniowego
1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
2 łyżki czerwonej pasty curry
200 ml mleka kokosowego
500 ml bulionu warzywnego
1 czubata łyżka brązowego cukru
ulubiony makaron – u mnie – udon
sól
do dekoracji: mleko kokosowe, makaron, małe liście bazylii, nasiona chia, płatki migdałów
Wykonanie:
Zrób puree dyniowe: Dynię umyj i pokrój na kilka kawałków. Pozbądź się nasion, skórkę zostaw. Dynię rozłóż na blasze do pieczenia skórką do dołu. Piecz w 200 C około 35 minut lub do momentu aż dynia będzie miękka. Warto sprawdzać co jakiś czas – czy widelec swobodnie zagłębi się w miąższu. Dynię po upieczeniu obierz ze skórki a miąższ zmiksuj na gładką masę. Jeśli po zmiksowaniu okaże się, że dynia jest bardzo wodnista, należy ją odcisnąć w gazie.
W garnku rozgrzej olej i dodaj pastę curry, smaż około 2 minut. Następnie dodaj puree z dyni i bulion warzywny. Dopraw cukrem i solą. Doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut.
Makaron ugotuj al dente.
Do zupy dodaj mleko kokosowe i gotuj około 3 – 4 minut. Makaron wyłóż do miseczek, dodaj zupę, udekoruj ją. Smacznego !
Sarna napisał
Uwielbiam zupy dyniowe na mleku kokosowym, przepyszny przepis 🙂
Marzena napisał
Wspaniała zupka 🙂 mniam 🙂
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
na jesień obowiązkowa pozycja 🙂
U Rudej na Talerzu napisał
Połączenie wygląda na mega pyszne i aromatyczne 🙂
ewa napisał
uwielbiam dyniową ! 🙂
K. napisał
Uwielbiam połączenie dynii z aromatycznymi przyprawami. Jadłam taką z ubitą śmietaną 36%- pycha! <3