Cześć ! Kocham dania, które robią się same. Jednym z nim jest risotto. Jesienią najczęściej robię je z dynią. Dziś w wersji z chrupiącym boczkiem i szałwią. Było pysznie !
Pamiętaj:
Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli.
Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego.
Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu.
Składniki (2 porcje):
2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła
1 czubata łyżka mascarpone
2 – 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 średnia cebula- pokrojona w drobną kostkę
1 szklanka dyni pokrojonej w bardzo drobną kostkę
1 – 2 ząbki czosnku – posiekane
150 g ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
700 ml bulionu warzywnego
3 łyżki parmezanu – drobno startego
świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa
3 – 3 plasterki boczku
8 – 10 liści szałwii – posiekanych
Boczek pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu. Dodaj boczek i smaż do momentu aż się zarumieni. *
W rondelku podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną cebulę, smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Dodaj dynię, następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową, dodaj liście szałwii.
Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj parmezanu, mascarpone i sok z cytryny, wymieszaj.
Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 3 – 4 minuty. Wyłóż na talerze, dodaj boczek i posyp parmezanem. Podawaj odrazu – ciepłe risotto.
Arkadiusz napisał
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂
Magda napisał
Świetne danie, prosto i smacznie 🙂
mlodakk napisał
Mniam mniam a co tam obok na talerzyku leży?
Moja pasja smaku napisał
Ukochany ser – grana padano 🙂
U Rudej na Talerzu napisał
Smakowo danie mi bardzo odpowiada, wizualnie też się smakowicie prezentuje 🙂
Lady Laura. napisał
Superr,uwielbiam.
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
smakowita wersja risotto 🙂
Magda napisał
Uwielbiam Risotto! A w lodówce zalega dynia, więc wiem, co zjem!