Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Dyniowe risotto z boczkiem i szałwią

Cześć ! Kocham dania, które robią się same. Jednym z nim jest risotto. Jesienią najczęściej robię je z dynią. Dziś w wersji z chrupiącym boczkiem i szałwią. Było pysznie !

dsc_0068

Pamiętaj:
Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli.
Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego.
Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu.

Składniki (2 porcje):
2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła
1 czubata łyżka mascarpone
2 – 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 średnia cebula- pokrojona w drobną kostkę
1 szklanka dyni pokrojonej w bardzo drobną kostkę
1 – 2 ząbki czosnku – posiekane
150 g ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
700 ml bulionu warzywnego
3 łyżki parmezanu – drobno startego
świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa
3 – 3 plasterki boczku
8 – 10 liści szałwii – posiekanych

Wykonanie:
Boczek pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu. Dodaj boczek i smaż do momentu aż się zarumieni. *
W rondelku podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną cebulę, smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Dodaj dynię, następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową, dodaj liście szałwii.
Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj parmezanu, mascarpone i sok z cytryny, wymieszaj.
Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 3 – 4 minuty. Wyłóż na talerze, dodaj boczek i posyp parmezanem. Podawaj odrazu – ciepłe risotto.
* Tłuszcz, który został po wytopieniu się z boczku, zachowałam. Podgrzałam go i podsmażyłam na nim kilka małych liści szałwii do dekoracji.
Smacznego !

24 października 2016 Kategoria: Drugie dania, Ryż, Śniadania komentarzy 8

Komentarze

  1. Arkadiusz napisał

    24 października 2016 o 07:35

    Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
  2. Magda napisał

    24 października 2016 o 11:14

    Świetne danie, prosto i smacznie 🙂

    Odpowiedz
  3. mlodakk napisał

    25 października 2016 o 08:38

    Mniam mniam a co tam obok na talerzyku leży?

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      25 października 2016 o 19:54

      Ukochany ser – grana padano 🙂

      Odpowiedz
  4. U Rudej na Talerzu napisał

    25 października 2016 o 14:59

    Smakowo danie mi bardzo odpowiada, wizualnie też się smakowicie prezentuje 🙂

    Odpowiedz
  5. Lady Laura. napisał

    25 października 2016 o 20:05

    Superr,uwielbiam.

    Odpowiedz
  6. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    26 października 2016 o 21:00

    smakowita wersja risotto 🙂

    Odpowiedz
  7. Magda napisał

    1 listopada 2016 o 20:14

    Uwielbiam Risotto! A w lodówce zalega dynia, więc wiem, co zjem!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Sklep z alkoholem Gniezno - Ekstrakt z wanilii
  • mecooks - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Tofu słodko-pikantne
  • Paulina - Tofu słodko-pikantne
  • Kolonie dla dzieci 2022 - Tiramisu. Najlepsze!
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl