Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Dżem dyniowy z nutą pomarańczy i cytryny

Dynia chyba nigdy mi się nie znudzi, jest uniwersalna i ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Robiłam z niej rożne zupy, tartę wytrawną z chorizo a nawet pesto. Dziś przyszedł czas na dżem 🙂 ! Dynia jest bardzo zdrowa i ma mało kalorii, korzystajmy więc z jej dobrodziejstw 🙂 !
Dziś chcę Wam zaproponować pyszny dżemik z nutą pomarańczowo – cytrynową 🙂



Składniki:
1 kg dyni – po obraniu ze skórki i usunięciu włóknistego środka z pestkami
1 cytryna
2 pomarańcze
200 g cukru
pół łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie:
1. Obraną dynię pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Zasyp cukrem i odstaw na 2 godziny – do momentu, aż dynia wypuści sok.
2. Obierz cytrynę i pomarańcze, dodaj wraz z przyprawami do dyni. Gotuj aż woda odparuje i całość będzie wyglądała jak papka. 
3. Zmiksuj dżem blenderem i przełóż do słoików. (Uwaga – muszą być wyparzone – najlepiej zalać je wrzącą wodą). Dobrze zakręć i odstaw.

Uwaga: Dżemik można pasteryzować jednak z podanych składników wychodzą 2 małe słoiczki, które znikną w mgnieniu oka, co gwarantuję 😉 !
Dżem zasmakował na tyle mnie i mojej rodzinie, że wkrótce zrobię go z większej ilości składników 🙂


2 listopada 2013 Kategoria: Przetwory komentarzy 13

Komentarze

  1. Marta napisał

    2 listopada 2013 o 19:54

    ciekawy pomysł 🙂 ja mam dyni już dość 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      2 listopada 2013 o 21:07

      Ojjj Martuś już jej masz dość 🙁 ?!

      Odpowiedz
  2. Kasia napisał

    2 listopada 2013 o 19:56

    Jeśli w smaku przypomina te soczki dyniowe dla dzieci to biorę wszystkie słoiczki :))

    Odpowiedz
  3. W kuchni Uli napisał

    2 listopada 2013 o 20:14

    mmm, muszkatołowiec korzenny do dyni – pyszny duet

    Odpowiedz
  4. Jula G. napisał

    2 listopada 2013 o 21:02

    chyba muszę znaleźc chwilkę na zrobienie takiego dżemu!

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      2 listopada 2013 o 21:07

      Zachęcam 🙂 !

      Odpowiedz
  5. madlene17 napisał

    3 listopada 2013 o 06:43

    Mniam, taki dżemik w zimę na śniadanko to ja bardzo chętnie:)

    Odpowiedz
  6. Veggie napisał

    3 listopada 2013 o 06:50

    Dynia sobie u mnie czaka cierpliwie, może ten dżem jest jej przeznaczeniem?

    Odpowiedz
  7. Magda C. napisał

    3 listopada 2013 o 07:44

    Ojej… jaki fajny pomysł na dżem! A jakie połączenie, dynia i pomarańcza? Ślicznie wygląda 🙂 Muszę chyba spróbować zrobić taki sama 🙂

    Odpowiedz
  8. Anonymous napisał

    3 listopada 2013 o 11:54

    Mmmm pycha:)Monika Szlązak

    Odpowiedz
  9. AandJ napisał

    5 listopada 2013 o 18:40

    Uwielbiam ten dżem! Moja mama robi jeszcze dyniowo – jabłkowy 😀 Absolutnie przepyszne są! 😉

    Odpowiedz
  10. AnnaA-G napisał

    6 listopada 2013 o 11:58

    Takiego jeszcze nie jadłam:) śliczne naklejki:)

    Odpowiedz
  11. Chilli Plate napisał

    7 listopada 2013 o 21:53

    Widzę, że nadajemy na tych samych falach – wczoraj zrobiłam 8 słoiczków – u mnie z jabłkami i bez pomarańczy – wyszedł nieźle. A przepis czeka na publikacje.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl