Dynia chyba nigdy mi się nie znudzi, jest uniwersalna i ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Robiłam z niej rożne zupy, tartę wytrawną z chorizo a nawet pesto. Dziś przyszedł czas na dżem 🙂 ! Dynia jest bardzo zdrowa i ma mało kalorii, korzystajmy więc z jej dobrodziejstw 🙂 !
Dziś chcę Wam zaproponować pyszny dżemik z nutą pomarańczowo – cytrynową 🙂
Składniki:
1 kg dyni – po obraniu ze skórki i usunięciu włóknistego środka z pestkami
1 cytryna
2 pomarańcze
200 g cukru
pół łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie:
1. Obraną dynię pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Zasyp cukrem i odstaw na 2 godziny – do momentu, aż dynia wypuści sok.
2. Obierz cytrynę i pomarańcze, dodaj wraz z przyprawami do dyni. Gotuj aż woda odparuje i całość będzie wyglądała jak papka.
3. Zmiksuj dżem blenderem i przełóż do słoików. (Uwaga – muszą być wyparzone – najlepiej zalać je wrzącą wodą). Dobrze zakręć i odstaw.
Uwaga: Dżemik można pasteryzować jednak z podanych składników wychodzą 2 małe słoiczki, które znikną w mgnieniu oka, co gwarantuję 😉 !
Dżem zasmakował na tyle mnie i mojej rodzinie, że wkrótce zrobię go z większej ilości składników 🙂
ciekawy pomysł 🙂 ja mam dyni już dość 🙂
Ojjj Martuś już jej masz dość 🙁 ?!
Jeśli w smaku przypomina te soczki dyniowe dla dzieci to biorę wszystkie słoiczki :))
mmm, muszkatołowiec korzenny do dyni – pyszny duet
chyba muszę znaleźc chwilkę na zrobienie takiego dżemu!
Zachęcam 🙂 !
Mniam, taki dżemik w zimę na śniadanko to ja bardzo chętnie:)
Dynia sobie u mnie czaka cierpliwie, może ten dżem jest jej przeznaczeniem?
Ojej… jaki fajny pomysł na dżem! A jakie połączenie, dynia i pomarańcza? Ślicznie wygląda 🙂 Muszę chyba spróbować zrobić taki sama 🙂
Mmmm pycha:)Monika Szlązak
Uwielbiam ten dżem! Moja mama robi jeszcze dyniowo – jabłkowy 😀 Absolutnie przepyszne są! 😉
Takiego jeszcze nie jadłam:) śliczne naklejki:)
Widzę, że nadajemy na tych samych falach – wczoraj zrobiłam 8 słoiczków – u mnie z jabłkami i bez pomarańczy – wyszedł nieźle. A przepis czeka na publikacje.