Ekstrakt z wanilii jest niezbędny w każdej kuchni. U mnie zużywany jest w tempie błyskawicznym. Postanowiłam zrobić własny ekstrakt, ponieważ jest to proste i dużo tańsze od zakupu gotowego. Aromat podobno też nieporównywalny 😉
Do jego wykonania możemy użyć wódki, brandy lub rumu. Ja użyłam tego ostatniego – ekstrakt dzięki temu będzie słodszy.
Składniki:
2 soczyste laski wanilii
200 ml alkoholu (rum, brandy lub wódka)
szklana buteleczka z zamknięciem
Wykonanie:
1. Laski wanilii przetnij wzdłuż – jednak nie wyskrobuj ziarenek. Umieść w buteleczce. Zalej całkowicie alkoholem. Zamknij buteleczkę i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu (odradzam lodówkę!).
Co jakiś czas ekstrakt należy wstrząsnąć.
Ekstraktu możemy zacząć używać po około 2 miesiącach. Można go przechowywać przez lata i to jest według mnie fajne. Zakupiony ekstrakt ma określoną datę ważności – zwykle dość krótką 🙂
Jeśli zużyjemy część naszego ekstraktu, można dolać alkohol i dorzuć kolejną laskę wanilii.
Polecam 🙂 !
OlaWA napisał
Niezastąpiony 🙂 Faktycznie kupno gotowego ekstraktu jest całkowicie nieopłacalne. Przeraża mnie tez chemia w nim zawarta…
Marta napisał
ja mam właśnie kupny , ale skoro zrobiłam cukier waniliowy to wezmę się i za ekstrakt ! świetny pomysł !
Barbarella napisał
Domowy najlepszy! 🙂 Też mam. Robiłam dwa lata temu i jest już na wykończeniu. Będę musiała przygotować nowy.
Marta napisał
faktycznie pomyslowe, po co kupowac sklepowy chemicnzy jak mozna zrobic wlasny 🙂
Magda C. napisał
A u mnie ekstrakt waniliowy nie cieszy się powodzeniem. Twój wygląda apetycznie 🙂
Jagoda S napisał
super pomysł będę musiała wypróbować 🙂
martawkuchni.blog.pl napisał
doskonały pomysł:) na pewno wykorzystam:)
Sklep z alkoholem Gniezno napisał
Bardzo ciekawe wykorzystanie laski wanilii.
Kancelaria odszkodowawcza napisał
Czy mógłbym prosić o informację, jak mogę wybrać laski wanilie, aby były soczyste i najlepiej się nadawały do ekstraktu?