Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Ekstrakt z wanilii

Ekstrakt z wanilii jest niezbędny w każdej kuchni. U mnie zużywany jest w tempie błyskawicznym. Postanowiłam zrobić własny ekstrakt, ponieważ jest to proste i dużo tańsze od zakupu gotowego. Aromat podobno też nieporównywalny 😉
Do jego wykonania możemy użyć wódki, brandy lub rumu. Ja użyłam tego ostatniego – ekstrakt dzięki temu będzie słodszy.




Składniki:
2 soczyste laski wanilii
200 ml alkoholu (rum, brandy lub wódka)
szklana buteleczka z zamknięciem

Wykonanie:

1. Laski wanilii przetnij wzdłuż – jednak nie wyskrobuj ziarenek. Umieść w buteleczce. Zalej całkowicie alkoholem. Zamknij buteleczkę i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu (odradzam lodówkę!).
Co jakiś czas ekstrakt należy wstrząsnąć.
Ekstraktu możemy zacząć używać po około 2 miesiącach. Można go przechowywać przez lata i to jest według mnie fajne. Zakupiony ekstrakt ma określoną datę ważności – zwykle dość krótką 🙂
Jeśli zużyjemy część naszego ekstraktu, można dolać alkohol i dorzuć kolejną laskę wanilii.

Polecam 🙂 !


11 sierpnia 2013 Kategoria: Inne, Przetwory komentarzy 9

Komentarze

  1. OlaWA napisał

    11 sierpnia 2013 o 12:28

    Niezastąpiony 🙂 Faktycznie kupno gotowego ekstraktu jest całkowicie nieopłacalne. Przeraża mnie tez chemia w nim zawarta…

    Odpowiedz
  2. Marta napisał

    11 sierpnia 2013 o 14:48

    ja mam właśnie kupny , ale skoro zrobiłam cukier waniliowy to wezmę się i za ekstrakt ! świetny pomysł !

    Odpowiedz
  3. Barbarella napisał

    11 sierpnia 2013 o 16:00

    Domowy najlepszy! 🙂 Też mam. Robiłam dwa lata temu i jest już na wykończeniu. Będę musiała przygotować nowy.

    Odpowiedz
  4. Marta napisał

    11 sierpnia 2013 o 20:22

    faktycznie pomyslowe, po co kupowac sklepowy chemicnzy jak mozna zrobic wlasny 🙂

    Odpowiedz
  5. Magda C. napisał

    12 sierpnia 2013 o 12:45

    A u mnie ekstrakt waniliowy nie cieszy się powodzeniem. Twój wygląda apetycznie 🙂

    Odpowiedz
  6. Jagoda S napisał

    13 sierpnia 2013 o 17:22

    super pomysł będę musiała wypróbować 🙂

    Odpowiedz
  7. martawkuchni.blog.pl napisał

    20 sierpnia 2013 o 10:22

    doskonały pomysł:) na pewno wykorzystam:)

    Odpowiedz
  8. Sklep z alkoholem Gniezno napisał

    12 maja 2022 o 11:36

    Bardzo ciekawe wykorzystanie laski wanilii.

    Odpowiedz
  9. Kancelaria odszkodowawcza napisał

    27 maja 2022 o 08:12

    Czy mógłbym prosić o informację, jak mogę wybrać laski wanilie, aby były soczyste i najlepiej się nadawały do ekstraktu?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl