Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Eton Mess z karmelizowanymi gruszkami : Marcowe Wyzwanie B&B

Eton Mess to tradycyjny angielski deser składający się z truskawek, kawałków bez oraz kremu.
W związku z tym, iż lubię eksperymentować i zmieniać klasyczne przepisy – truskawki zastąpiłam karmelizowanymi gruszkami. Zrobiłam ukochany słony karmel.
Deser ten jest chyba jednym z najprostszych możliwych. Warto go zrobić gdy przyjdą niezapowiedziani goście 🙂 Możecie użyć dowolnych owoców !

Słodki 'bałaganik’ zrobiłam przy okazji Marcowego wyzwania Blogerek i Blogerów pt 'Desery bez pieczenia’.
Dziś w wirtualnej kuchni spotkałam się z : Martą, Kasią, Moniką, Magdą, Gosią, Iwoną, Ewą, Justyną, Marzeną, Beatą, Patrykiem i Adą, Justyną, Agatą i Małgorzatą 🙂 !



Składniki (2 porcje):
200 ml śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki cukru – u mnie – brązowego
łyżeczka wody
1 twarda gruszka – obrana i pokrojona na małe kawałki
szczypta soli
1 łyżeczka masła
kilka bez

Wykonanie:
1. Na patelni lub w rondelku z grubym dnem rozpuść cukier z wodą. Doprowadź do zagotowania i uzyskania złotego karmelu.
2. Dodaj masło i sól, dobrze wymieszaj do połączenia się składników.
3. Gdy masa będzie jednolita – dodaj gruszkę. Podgrzewaj w karmelu około 5 minut. Odstaw do przestygnięcia.
4. Kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy.
5. W pucharkach ułóż kolejno: 1/2 pokruszonych bez, 1/2 gruszek oraz 1/2 bitej śmietany. Następnie kolejną warstwę bez, gruszek i śmietany. Całość udekoruj pokruszoną bezą.

Smacznego 🙂 !

9 marca 2014 Kategoria: Desery komentarzy 37

Komentarze

  1. Marzena napisał

    9 marca 2014 o 11:06

    Bardzo smakowicie się prezentuje i jaki elegancki:-)

    Odpowiedz
  2. Beata napisał

    9 marca 2014 o 11:06

    Mess lubię w każdym wydaniu, ale takiego nie robiłam 🙂

    Odpowiedz
  3. Marta Uz napisał

    9 marca 2014 o 11:19

    słony karmel 🙂 szaleństwo z gruszkami 🙂

    Odpowiedz
  4. Patryk Beszterda napisał

    9 marca 2014 o 11:21

    Wyglada bardzo smacznie
    Super wyglądają te deseczki

    Odpowiedz
  5. Justyna Żak napisał

    9 marca 2014 o 11:34

    wygląda smacznie:)

    Odpowiedz
  6. Myszka napisał

    9 marca 2014 o 12:26

    Ekstra pomysł = ekstra deser!

    Odpowiedz
  7. Sandersik napisał

    9 marca 2014 o 12:28

    i te gruszki <3 super!

    Odpowiedz
  8. Nieidealna Perfekcjonistka napisał

    9 marca 2014 o 14:05

    nie mogę patrzeć na te Wasze desery 😉 mam taką ochotę zjeść coś pysznego :)) a w domu brak słodyczy 🙂

    Odpowiedz
  9. Ciążowe Zachcianki napisał

    9 marca 2014 o 14:11

    Lubie desery bez pieczenia. Prezentuje się doskonale:)

    Odpowiedz
  10. Madlene P napisał

    9 marca 2014 o 14:21

    Ten komentarz został usunięty przez autora.

    Odpowiedz
  11. Madlene P napisał

    9 marca 2014 o 14:26

    Deser pyszny, nie mogło być inaczej:) Ale zdjęcia też piękne! I deseczki, i pucharek:D

    Odpowiedz
  12. Karmel napisał

    9 marca 2014 o 14:28

    skusiłabym się na pewno na taki deser:)

    Odpowiedz
  13. Natalie napisał

    9 marca 2014 o 14:32

    Ale to musiało być dobre *.*

    Odpowiedz
  14. Marta Babeczki napisał

    9 marca 2014 o 15:02

    Kocham takie kremowe słodkości 🙂

    Odpowiedz
  15. martawkuchni.blog.pl napisał

    9 marca 2014 o 16:15

    ale cudo! mniam mniam!

    Odpowiedz
  16. Kaś napisał

    9 marca 2014 o 16:19

    też mi chodził po głowie 🙂 omnomnom!

    Odpowiedz
  17. izioni smaki napisał

    9 marca 2014 o 16:26

    Piękne zdjęcia i pyszny deser 🙂

    Odpowiedz
  18. Ewa Kuchennie napisał

    9 marca 2014 o 16:30

    Wygląda cudnie! Wszystko co ma w sobie bezę jest przepyszne :

    Odpowiedz
  19. codojedzenia napisał

    9 marca 2014 o 16:53

    Fajny przepis!

    Odpowiedz
  20. martawkuchni.blog.pl napisał

    9 marca 2014 o 17:02

    cudo!

    Odpowiedz
  21. DżemDżus napisał

    9 marca 2014 o 18:30

    Wprawdzie beza to nie jest to co tygryski lubią najbardziej, ale w takiej postaci z miłą chęcią. Poproszę bardzo o jedną porcje. 🙂

    Odpowiedz
  22. Monika W napisał

    9 marca 2014 o 18:31

    Kusisz Paulinka, kusisz 😉

    Odpowiedz
  23. ulcik napisał

    9 marca 2014 o 18:56

    pysznie się prezentuje!

    Odpowiedz
  24. mojamalakuchnia napisał

    9 marca 2014 o 23:26

    angielskie pyszności! : )

    Odpowiedz
  25. Magda C. napisał

    10 marca 2014 o 13:00

    Prześliczny deser, bardzo kuszący 🙂

    Odpowiedz
  26. Małgorzata K napisał

    10 marca 2014 o 13:40

    ciekawe co na to moja dieta 😉

    Odpowiedz
  27. napiecyku.pl napisał

    10 marca 2014 o 18:01

    deser z naszą poczciwą gruszka zawsze zasługuje na uwagę, ten w Twoim wydaniu wygląda pysznie:)))

    Odpowiedz
  28. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    10 marca 2014 o 21:49

    Deser jak marzenie 🙂 Nic dodać, nic ująć 🙂

    Odpowiedz
  29. Konczi i Szpileczka napisał

    11 marca 2014 o 18:33

    Pycha!! Smakowałby mi taki deserek!

    Odpowiedz
  30. M. napisał

    12 marca 2014 o 09:40

    mmm ale pyszności! taka wersja podoba mi się nawet bardziej niż klasyczna 😉

    Odpowiedz
  31. Edyta B napisał

    12 marca 2014 o 12:59

    Witam nominowałam Twoj blog w Liebster Blog Award
    Po szczegóły zapraszamy : http://smakiedyty.blogspot.ie/2014/03/liebster-blog-award.html , Serdecznie pozdrawiam

    Odpowiedz
  32. La Lolla napisał

    12 marca 2014 o 19:14

    ja się pytam cóż to za zmiana tła, przepiękny klimat!

    Odpowiedz
  33. judik napisał

    12 marca 2014 o 22:18

    Cudowny deser! A te karmelizowane gruszki musiały mu nadać nieziemskiego smaku! 🙂

    Odpowiedz
  34. Sto Łyżek Szczęścia napisał

    13 marca 2014 o 20:59

    Bardzo ładnie sie prezentuje. Uwielbian gruszki i w ogole bezowe desery 😉

    Odpowiedz
  35. Gosia Z. napisał

    14 marca 2014 o 23:24

    Piękne zdjęcia i ciekawy przepis. Nigdy nie próbowałam!

    Odpowiedz
  36. Justyna Gonczaronek napisał

    24 marca 2014 o 15:36

    jaka wspaniała nazwa! cudownie wygląda

    Odpowiedz
  37. z miłości do słodkości napisał

    25 maja 2014 o 19:17

    Uwielbiam ten deser!!! A jakie cudne zdjęcia…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl