Eton Mess to tradycyjny angielski deser składający się z truskawek, kawałków bez oraz kremu.
W związku z tym, iż lubię eksperymentować i zmieniać klasyczne przepisy – truskawki zastąpiłam karmelizowanymi gruszkami. Zrobiłam ukochany słony karmel.
Deser ten jest chyba jednym z najprostszych możliwych. Warto go zrobić gdy przyjdą niezapowiedziani goście 🙂 Możecie użyć dowolnych owoców !
Słodki 'bałaganik’ zrobiłam przy okazji Marcowego wyzwania Blogerek i Blogerów pt 'Desery bez pieczenia’.
Dziś w wirtualnej kuchni spotkałam się z : Martą, Kasią, Moniką, Magdą, Gosią, Iwoną, Ewą, Justyną, Marzeną, Beatą, Patrykiem i Adą, Justyną, Agatą i Małgorzatą 🙂 !
Składniki (2 porcje):
200 ml śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki cukru – u mnie – brązowego
łyżeczka wody
1 twarda gruszka – obrana i pokrojona na małe kawałki
szczypta soli
1 łyżeczka masła
kilka bez
Wykonanie:
1. Na patelni lub w rondelku z grubym dnem rozpuść cukier z wodą. Doprowadź do zagotowania i uzyskania złotego karmelu.
2. Dodaj masło i sól, dobrze wymieszaj do połączenia się składników.
3. Gdy masa będzie jednolita – dodaj gruszkę. Podgrzewaj w karmelu około 5 minut. Odstaw do przestygnięcia.
4. Kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy.
5. W pucharkach ułóż kolejno: 1/2 pokruszonych bez, 1/2 gruszek oraz 1/2 bitej śmietany. Następnie kolejną warstwę bez, gruszek i śmietany. Całość udekoruj pokruszoną bezą.
Smacznego 🙂 !
Marzena napisał
Bardzo smakowicie się prezentuje i jaki elegancki:-)
Beata napisał
Mess lubię w każdym wydaniu, ale takiego nie robiłam 🙂
Marta Uz napisał
słony karmel 🙂 szaleństwo z gruszkami 🙂
Patryk Beszterda napisał
Wyglada bardzo smacznie
Super wyglądają te deseczki
Justyna Żak napisał
wygląda smacznie:)
Myszka napisał
Ekstra pomysł = ekstra deser!
Sandersik napisał
i te gruszki <3 super!
Nieidealna Perfekcjonistka napisał
nie mogę patrzeć na te Wasze desery 😉 mam taką ochotę zjeść coś pysznego :)) a w domu brak słodyczy 🙂
Ciążowe Zachcianki napisał
Lubie desery bez pieczenia. Prezentuje się doskonale:)
Madlene P napisał
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Madlene P napisał
Deser pyszny, nie mogło być inaczej:) Ale zdjęcia też piękne! I deseczki, i pucharek:D
Karmel napisał
skusiłabym się na pewno na taki deser:)
Natalie napisał
Ale to musiało być dobre *.*
Marta Babeczki napisał
Kocham takie kremowe słodkości 🙂
martawkuchni.blog.pl napisał
ale cudo! mniam mniam!
Kaś napisał
też mi chodził po głowie 🙂 omnomnom!
izioni smaki napisał
Piękne zdjęcia i pyszny deser 🙂
Ewa Kuchennie napisał
Wygląda cudnie! Wszystko co ma w sobie bezę jest przepyszne :
codojedzenia napisał
Fajny przepis!
martawkuchni.blog.pl napisał
cudo!
DżemDżus napisał
Wprawdzie beza to nie jest to co tygryski lubią najbardziej, ale w takiej postaci z miłą chęcią. Poproszę bardzo o jedną porcje. 🙂
Monika W napisał
Kusisz Paulinka, kusisz 😉
ulcik napisał
pysznie się prezentuje!
mojamalakuchnia napisał
angielskie pyszności! : )
Magda C. napisał
Prześliczny deser, bardzo kuszący 🙂
Małgorzata K napisał
ciekawe co na to moja dieta 😉
napiecyku.pl napisał
deser z naszą poczciwą gruszka zawsze zasługuje na uwagę, ten w Twoim wydaniu wygląda pysznie:)))
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
Deser jak marzenie 🙂 Nic dodać, nic ująć 🙂
Konczi i Szpileczka napisał
Pycha!! Smakowałby mi taki deserek!
M. napisał
mmm ale pyszności! taka wersja podoba mi się nawet bardziej niż klasyczna 😉
Edyta B napisał
Witam nominowałam Twoj blog w Liebster Blog Award
Po szczegóły zapraszamy : http://smakiedyty.blogspot.ie/2014/03/liebster-blog-award.html , Serdecznie pozdrawiam
La Lolla napisał
ja się pytam cóż to za zmiana tła, przepiękny klimat!
judik napisał
Cudowny deser! A te karmelizowane gruszki musiały mu nadać nieziemskiego smaku! 🙂
Sto Łyżek Szczęścia napisał
Bardzo ładnie sie prezentuje. Uwielbian gruszki i w ogole bezowe desery 😉
Gosia Z. napisał
Piękne zdjęcia i ciekawy przepis. Nigdy nie próbowałam!
Justyna Gonczaronek napisał
jaka wspaniała nazwa! cudownie wygląda
z miłości do słodkości napisał
Uwielbiam ten deser!!! A jakie cudne zdjęcia…