Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Fasolka szparagowa ze szparagami i jajkiem w koszulce

Cześć! Często powtarzam, że w prostocie siła i powtórzę to po raz kolejny! Kilka ulubionych składników – zielona fasolka szparagowa, zielone szparagi i jajko, tworzą bardzo fajne danie.
Ps. Płynne żółtko wywołuje u mnie foodgasm. Chyba żaden produkt nie wywołuje u mnie takiej euforii. A Wy macie coś takiego, co wywołuje tyle emocji? 🙂

Składniki (2 duże porcje):
500 g zielonej fasolki szparagowej
1 pęczek zielony szparagów
2 jajka
2 łyżki masła
sól, świeżo zmielony pieprz, cukier
biały ocet winny

Wykonanie:
Fasolka szparagowa: Fasolkę umyj, obierz i oczyść. Wrzuć do zimnej wody (około 2 l.), dodaj 1/2 – 1 łyżeczki soli i 2 łyżeczki cukru. Doprowadź do wrzenia i gotuj około od 10 do 20 minut. W trakcie gotowania najlepiej próbować.
Szparagi: przepłucz pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Pokrój je na ukośne 2 – 3 cm kawałki. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj szparagi, dopraw je solą i pieprzem. Szparagi smaż około 3-4 minut. Często mieszaj, podrzucając na patelni.
Jajka w koszulce: Naszykuj duży garnek i wlej do niego wodę na wysokość 10 cm. Wstaw na duży ogień, dodaj 3 łyżki octu winnego, doprowadź do wrzenia. Uwaga ! Wody nie solimy ! Rozbij jajko do małej miseczki i ostrożnie przelej do wody – w miejscu najintensywniejszego wrzenia. Podobnie zrób z drugim jajkiem. Jajka gotuj około 2 – 3 minut. Jajka wyjmij ostrożnie za pomocą łyżki cedzakowej. Nierówności można przyciąć nożem, by nadać jajku ładny kształt.

Do miseczek wyłóż fasolkę i szparagi. Dodaj jako w koszulce. Całość dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

15 maja 2017 Kategoria: Bezglutenowe, Drugie dania, Sezonowo, Wege, Zdrowo komentarzy 5

Komentarze

  1. zjedz_mnie napisał

    15 maja 2017 o 11:09

    Moje klimaty, apetycznie:)

    Odpowiedz
  2. Mada napisał

    15 maja 2017 o 18:06

    siła tkwi w prostocie jak najbardziej! zwłaszcza jeśli ktoś uwielbia fasolkę szparagową tak jak ja a z jajkiem to nawet mój mężczyzna chętnie by zjadł:)

    Odpowiedz
  3. Magda napisał

    17 maja 2017 o 14:41

    Pysznie wygląda to danie, dużo zieleni i apetyczne jajeczko 🙂

    Odpowiedz
  4. SmakujFIT napisał

    19 maja 2017 o 21:15

    Super! 🙂 masło koniecznie zamienić na olej kokosowy! Będzie równie pysznie ale za to zdrowiej!

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      20 maja 2017 o 11:18

      Używam oleju kokosowego na co dzień i bardzo lubię. Ale masło też musi czasem być! Mój znajomy szef kuchni kiedyś powiedział, że gotowanie bez masła jest jak seks bez orgazmu – bez sensu! 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl