Deser ten zobaczyłam w książce „Nigellissima. Włoskie inspiracje” i gdy tylko pojawiły się figi (w super cenie!), postanowiłam go wypróbować.
Nigella po raz kolejny mnie nie zawiodła. Kocham figi i mogę się nimi zajadać w nieskończoność. Często jem je bez dodatków, czasem z miodem lub serkiem. Ten deser był dla mnie fajną odmianą i zarazem inspiracją do dalszego eksperymentowania z figami w kuchni.
Proporcje składników zmodyfikowałam.
Składniki (2 porcje):
6 dużych fig
2 łyżeczki oliwy z oliwek
70 ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki miodu
garść łuskanych, posiekanych pistacji
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 220 C.
Figi pokrój nożem na niepełne ćwiartki – tak by móc je rozchylić niczym pąki kwiatów. Rozłóż je na blaszce do pieczenia, skrop oliwą z oliwek. Figi zapiekaj przez około 10 minut.
W małym rondelku podgrzej śmietankę z miodem. Gotuj do momentu aż się trochę zredukuje, zgęstnieje.
Figi wyjmij ostrożnie z piekarnika i wyłóż na talerze. Polej je miodową śmietanką i posyp pistacjami.
Lena napisał
Ale ten deser przepysznie wygląda 😉
Ola napisał
uwielbiam figi!
Angie napisał
Rozpieszczasz mnie takimi przepisami<3
Paulina Urbańczyk napisał
Angie <3
Kolizje smakow napisał
Tak przygotowanych fig jeszcze nie jadłam, muszą smakować fantastycznie 🙂
Ciążowe Zachcianki napisał
Lubię figi. Taki deser z przyjemnością bym zjadła:)
DżemDżus napisał
Meldują się wielcy fani fig i w deserach i w daniach głównych. Pychota, juz mi leci ślinka
Kasia napisał
O la la, bardzo elegancki deser :))
Marzena napisał
Juz widziałam na FB – cudny:-) A jaki degustator wdzięczny:-)
Natalie napisał
Ślinka cieknie 🙂
Piekarnik na Emigracji napisał
Przepiekne … chyba zaraz skocze zobaczyc do sklepu czy maja jeszcze figi 😉
Magdalena Kuchaja napisał
super połączenie smaków, bardzo mi się podoba figi+pistacje 😉
Marcelina napisał
Fanka fig obecna! Również powoli za nimi się rozglądam 🙂
Jak ci się udaje tego słodziaka odganiać od tych zacnych fig? Czy może sam próbował :))
Paulina Urbańczyk napisał
No właśnie w tym problem, że mi się nie udaje 😛 Obecny jest przy każdej sesji 😀
AZgotuj! napisał
Kupiłam dziś figi:) Twoje wykorzystane perfekcyjnie:)
La Lolla napisał
matkoo bosko <3 nie znam takich wariacji na temat fig, ale cóż za problem, przynajmniej jakby co, wiem jak ich użyć;))
Karmel-itka. napisał
właśnie kupiłam figi i szukam na nie sposobu 🙂
mysza75 napisał
U mnie jutro sałatka figowa. Uwielbiam jej smak. Fajna przekąska figowa aż chce się jeść
Paulina Urbańczyk napisał
Uwielbiam sałatki z figami <3
Łukasz napisał
Ale mi narobiłaś ochoty na takie figi! 😀
Paulina Urbańczyk napisał
😀
Tanika i Wojtas napisał
Bardzo smakowicie wyglądają, chętnie skusze się 😉
Sosna napisał
Nieźle kusisz 😀
Paulina Urbańczyk napisał
Sosna 😀 <3
Magda C. napisał
Mmm takie figi, nie pogardziłabym 😉
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
Tak podanych fig nie miałabym sumienia odmówić 🙂 Pyszne!
Olka napisał
Uwielbiam 🙂 muszę zrobić w tym wydaniu….
kulinarny blog samanthy napisał
Zachwyciłam się, pięknie podane i oczywiście uroczy smakoszek !
Salvador Dali napisał
ale cudownie podany deser..
matko.. zjadłabym <3
mojamalakuchnia napisał
Te figi musiały smakować pysznie!:)
Justyna Gonczaronek napisał
Zdjęcia są świetne!!!
Patrycja napisał
Wygląda wspaniale!