Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Figi z miodową śmietanka i pistacjami

Deser ten zobaczyłam w książce „Nigellissima. Włoskie inspiracje” i gdy tylko pojawiły się figi (w super cenie!), postanowiłam go wypróbować.
Nigella po raz kolejny mnie nie zawiodła. Kocham figi i mogę się nimi zajadać w nieskończoność. Często jem je bez dodatków, czasem z miodem lub serkiem. Ten deser był dla mnie fajną odmianą i zarazem inspiracją do dalszego eksperymentowania z figami w kuchni.
Proporcje składników zmodyfikowałam.
Ps. Mam nadzieję, że są tu jakieś fanki i fani fig ?! 😉



Składniki (2 porcje):
6 dużych fig
2 łyżeczki oliwy z oliwek
70 ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki miodu
garść łuskanych, posiekanych pistacji

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 220 C.
Figi pokrój nożem na niepełne ćwiartki – tak by móc je rozchylić niczym pąki kwiatów. Rozłóż je na blaszce do pieczenia, skrop oliwą z oliwek. Figi zapiekaj przez około 10 minut.
W małym rondelku podgrzej śmietankę z miodem. Gotuj do momentu aż się trochę zredukuje, zgęstnieje.
Figi wyjmij ostrożnie z piekarnika i wyłóż na talerze. Polej je miodową śmietanką i posyp pistacjami.

Smacznego 🙂 !

4 września 2014 Kategoria: Ciasteczka muffinki i inne słodkości, Desery komentarze 32

Komentarze

  1. Lena napisał

    4 września 2014 o 06:58

    Ale ten deser przepysznie wygląda 😉

    Odpowiedz
  2. Ola napisał

    4 września 2014 o 07:50

    uwielbiam figi!

    Odpowiedz
  3. Angie napisał

    4 września 2014 o 07:53

    Rozpieszczasz mnie takimi przepisami<3

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      13 września 2014 o 17:16

      Angie <3

      Odpowiedz
  4. Kolizje smakow napisał

    4 września 2014 o 07:57

    Tak przygotowanych fig jeszcze nie jadłam, muszą smakować fantastycznie 🙂

    Odpowiedz
  5. Ciążowe Zachcianki napisał

    4 września 2014 o 09:27

    Lubię figi. Taki deser z przyjemnością bym zjadła:)

    Odpowiedz
  6. DżemDżus napisał

    4 września 2014 o 10:09

    Meldują się wielcy fani fig i w deserach i w daniach głównych. Pychota, juz mi leci ślinka

    Odpowiedz
  7. Kasia napisał

    4 września 2014 o 12:39

    O la la, bardzo elegancki deser :))

    Odpowiedz
  8. Marzena napisał

    4 września 2014 o 12:53

    Juz widziałam na FB – cudny:-) A jaki degustator wdzięczny:-)

    Odpowiedz
  9. Natalie napisał

    4 września 2014 o 14:06

    Ślinka cieknie 🙂

    Odpowiedz
  10. Piekarnik na Emigracji napisał

    4 września 2014 o 15:24

    Przepiekne … chyba zaraz skocze zobaczyc do sklepu czy maja jeszcze figi 😉

    Odpowiedz
  11. Magdalena Kuchaja napisał

    4 września 2014 o 15:30

    super połączenie smaków, bardzo mi się podoba figi+pistacje 😉

    Odpowiedz
  12. Marcelina napisał

    4 września 2014 o 15:53

    Fanka fig obecna! Również powoli za nimi się rozglądam 🙂
    Jak ci się udaje tego słodziaka odganiać od tych zacnych fig? Czy może sam próbował :))

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      13 września 2014 o 17:16

      No właśnie w tym problem, że mi się nie udaje 😛 Obecny jest przy każdej sesji 😀

      Odpowiedz
  13. AZgotuj! napisał

    4 września 2014 o 16:49

    Kupiłam dziś figi:) Twoje wykorzystane perfekcyjnie:)

    Odpowiedz
  14. La Lolla napisał

    4 września 2014 o 17:18

    matkoo bosko <3 nie znam takich wariacji na temat fig, ale cóż za problem, przynajmniej jakby co, wiem jak ich użyć;))

    Odpowiedz
  15. Karmel-itka. napisał

    4 września 2014 o 18:18

    właśnie kupiłam figi i szukam na nie sposobu 🙂

    Odpowiedz
  16. mysza75 napisał

    4 września 2014 o 19:45

    U mnie jutro sałatka figowa. Uwielbiam jej smak. Fajna przekąska figowa aż chce się jeść

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      13 września 2014 o 17:17

      Uwielbiam sałatki z figami <3

      Odpowiedz
  17. Łukasz napisał

    4 września 2014 o 19:49

    Ale mi narobiłaś ochoty na takie figi! 😀

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      13 września 2014 o 17:17

      😀

      Odpowiedz
  18. Tanika i Wojtas napisał

    4 września 2014 o 20:36

    Bardzo smakowicie wyglądają, chętnie skusze się 😉

    Odpowiedz
  19. Sosna napisał

    5 września 2014 o 11:02

    Nieźle kusisz 😀

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      13 września 2014 o 17:15

      Sosna 😀 <3

      Odpowiedz
  20. Magda C. napisał

    5 września 2014 o 20:10

    Mmm takie figi, nie pogardziłabym 😉

    Odpowiedz
  21. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    5 września 2014 o 21:17

    Tak podanych fig nie miałabym sumienia odmówić 🙂 Pyszne!

    Odpowiedz
  22. Olka napisał

    6 września 2014 o 20:40

    Uwielbiam 🙂 muszę zrobić w tym wydaniu….

    Odpowiedz
  23. kulinarny blog samanthy napisał

    7 września 2014 o 09:36

    Zachwyciłam się, pięknie podane i oczywiście uroczy smakoszek !

    Odpowiedz
  24. Salvador Dali napisał

    7 września 2014 o 14:10

    ale cudownie podany deser..
    matko.. zjadłabym <3

    Odpowiedz
  25. mojamalakuchnia napisał

    7 września 2014 o 18:35

    Te figi musiały smakować pysznie!:)

    Odpowiedz
  26. Justyna Gonczaronek napisał

    8 września 2014 o 05:30

    Zdjęcia są świetne!!!

    Odpowiedz
  27. Patrycja napisał

    8 września 2014 o 06:46

    Wygląda wspaniale!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl