W sobotę – 31.05.2014 roku – odbył się czwarty Food Blogger Fest. Moja pasja smaku brała w nim udział po raz pierwszy.
Warto było wstać o 4 w nocy (dla niektórych – rano) i udać się w podróż do stolicy 🙂
Ogromnym plusem całego wydarzenia było spotkanie się z blogerami z całej Polski, niektórych już miałam okazję poznać na żywo, innych – jeszcze nie.
Food Blogger Fest to konferencja dla blogerów kulinarnych. W tym roku prowadziły ją Małgosia Minta i Martyna Szydłowska.
Na pierwszy ogień poszedł Piotr Ogiński, który opowiadał nam o tym jak sobie radzić z hejtem na blogu. Piotrka nie muszę chyba przedstawiać – prowadzi dość popularny kanał kulinarny „Kocham gotować„. Brał także udział w pierwszej edycji telewizyjnego show „Top Chef”.
Piotrka bardzo lubię, jest pozytywną osobą i taki był właśnie jego 'wykład’. Było wesoło 🙂 !
Następnie w duecie – Małgorzata Adamska (autorka bloga kulinarnego Delimamma) oraz Adam Czapski (znany z 1 edycji „Hell’s Kitchen, prowadzący bloga łyżka-widelec-nożyczki) opowiadali nam o Stowarzyszeniu Opolskiej Blogosfery Kulinarnej, o swojej działalności, pokazali ciekawe zdjęcia.
Najbardziej zainteresowali mnie Kamil Prandecki i Agnieszka Wiewiórska – właściciele Meat Love czyli biznesu opartego na miłości do mięsa.
Meat Love to lokal, który na pewno odwiedzę podczas kolejnej wizyty w stolicy.
Prezentacja Kamila i Agnieszki była bardzo interesująca, udzielili oni wielu rad dla osób, które myślą o własnym biznesie, przekonywali, że warto w życiu ryzykować. Warto robić to, co się kocha.
Zaintrygowały mnie lody bekonowe, koniecznie muszę ich spróbować !
Meat Love docenił sam Maciej Nowak. To chyba najlepsza wizytówka 🙂
Ps. Zdjęcia pokazane przez Kamila i Agnieszkę sprawiły, że moje ślinianki zwariowały 🙂 !
Po Meat Love przyszedł czas na „Zwłasnego ogródka” Marty Wajdy oraz „Smażone ogórki, grillowana kapusta i wędzone pory, czyli rzecz o kuchni roślinnej” Marty Dymek prowadzącej znanego wielu osobom bloga Jadłonomia.
Konrad Traczyk przybliżył nam temat Hash.fm czyli megapanelu blogów. Szczerze mówiąc nie słyszałam wcześniej nic na ten temat. Z ciekawości się zarejestrowałam, zobaczymy co dalej 😉 !
O smakowaniu życia oraz o turystyce kulinarnej w Polsce i na świecie opowiadali autorzy bloga Tasteaway – Natalia Sitarska i Łukasz Smoliński.
Na temat łączenia kulinarnych tradycji ze współczesnością wypowiedział się Aleksander Baron, o prowadzeniu restauracji – Marta Gessler.
Poza wystąpieniami wyżej wymienionych prelegentów mogliśmy zajadać się do woli słodkościami od firmy E.Wedel, podpatrywać pracę Joanny Profus – Mistrzyni Cukiernictwa oraz Janusza Profus – Maestro Czekolady. Tworzyli istne cuda z czekolady.
Do słodyczy nie mogło zabraknąć kawy od Nespresso. Postawiła mnie na nogi po wczesnej pobudce i po podróży 🙂
Każdy z nas miało możliwość skomponować własną sałatkę z dodatkiem oleju smakowego od firmy Kujawski oraz zjeść pysznego burgera od Meet Meat.
Miła i słodka niespodzianka od firmy Wedel 🙂
Szaleństwo z Tysią 🙂
Ucieszyłam się, gdyż udało mi się dostać na warsztaty fotograficzne, które miały się odbyć w trakcie konferencji. Niestety na miejscu okazało się, iż warsztaty odbędą się po konferencji – która notabene się przedłużyła. W związku z tym na warsztatach spędziłam około 15 minut. Musiałam zmykać na pociąg. To jedyny minus całego spotkania. Na szczęście plusy takie jak ciekawe wykłady, pyszne jedzenie, spotkanie z blogerami z całej Polski przeważają nad jednym minusem i konferencja otrzymuje ode mnie mocną 5 🙂 !
Ps. Fajnie było Was wszystkich zobaczyć 🙂
Małgorzata K napisał
na kolejnej takiej imprezie widzimy się 🙂 następnym razem nie odpuszczę 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
Trzymam Cię za słowo ! Wydrukuję ten komentarz i przy następnej okazji pokażę 😛
Monika W napisał
Ja tak samo jak Małgosia nie odpuszczę następnym razem ! 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
Monia, Ciebie też trzymam za słowo 😀
Agata napisał
Ale Ci zazdroszczę, że tam byłaś! Ciekawa jestem tego, jak sobie radzić z tym hejtem, bo ostatnio zaczynają się takie głosy u mnie pojawiać. Zanim sobie to racjonalnie wytłumaczę i oleję, to ciśnienie zdąży podskoczyć 😉
Paulina Urbańczyk napisał
Poważnie ? Ważne by robić swoje i się nie przejmować 🙂 Piotrek otworzył nam oczy, ważne by na tego hejta spojrzeć z innej perspektywy 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
Ps. Nie wiem co można u Ciebie Agatko hejtować 🙁
Agata napisał
No poważnie. Mam świadomość tego, że jeszcze nie znalazła się osoba, która dogodziłaby każdemu, więc nawet nie próbuję 😉 Dzięki za miłe słowo :*
Marta U napisał
co to za nowe ptasie mleczko? bo mnie zainteresowało, a uwielbiam <3 świetna relacja !
Paulina Urbańczyk napisał
Aaaa dostałam 🙂 Fajne, bo je się zimne, tak fajnie chłodzi 🙂 <3
Justyna Gonczaronek napisał
Było cudownie 😀 i mega smacznie!!! Nasze fotki z FOTOBUDKI będą świetną pamiątką 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
Taaaak fotobudka była genialna 😀
Paulina napisał
Żałuj, że nie zostałaś na dłużej na warsztatach, mi baaardzo pomogły 😀
Meat Love było najlepsze, nie mogę się doczekać końca sesji i wolnego czasu by skoczyć na jakiegoś Porka 😀
Natalie napisał
Genialne! Ach zazdroszczę 🙂
Anna napisał
Ale fajnie, smacznie ładnie, i bardzo ciekawe tematy, do tego w jakim towarzystwie 🙂
Paulina | czekolada-utkane.pl napisał
Widzę, że miałyśmy pobudkę prawie o tej samej porze ;)) Mi też najbardziej podobało się wystąpienie właścicieli Meat Love 🙂
Szkoda, że nie udało nam się dłużej zostać na tych warsztatach – może za rok 😉
Paulina Urbańczyk napisał
Paula, strasznie żałuję. Gdyby wszystko szło zgodnie z harmonogramem albo chociaż dotrzymali słowa danego w mailu (warsztaty w trakcie konferencji)…. Ale wyszło jak wyszło. Liczę na to, że za rok sobie odbijemy 🙂
Aaaa i jeszcze jedna ważna rzecz – nauczyłam się, by kupować bilet w jedną stronę, a Ty 😛 ?!
Paulina | czekolada-utkane.pl napisał
Na pewno odbijemy! 🙂 Ja jechałam Polskim Busem, więc bilety musiałam zamówić szybciej przez internet, tym bardziej, że kierunek Warszawa-Gdańsk cieszy się dużą popularnością… Następnym razem najprościej chyba zostać na noc 😀
Karolina napisał
Zazdroszczę i gratuluje 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
Udział w takiej imprezie musi być niesamowitym przeżyciem 🙂
Karmel napisał
Bardzo fajna relacja, gratulacje:)
Marzena napisał
Bardzo żałuję, że nie było mi dane być tam…:-(
Ivka napisał
Super impreza, ale ze mnie gapa, że nie byłam!
Deli napisał
Dla mnie to też była okazja do fajnego spotkania z ludźmi, którzy myślą podobnie i podobne rzeczy ich kręcą 😉
Pozdrawiam serdecznie!
Marcela napisał
łał! musiało być fantastycznie! pozdrawiam Cię cieplutko i życzę powodzenia!:)
La Lolla napisał
zawsze jestem ciekawa takich spotkań, ludzi…bo wiesz jak to jest, inaczej zza kompa, a inaczej w rzeczywistości…;)
SMAKOWE KUBKI napisał
Ciekawie opisałaś to wydarzenie, z zainteresowaniem poczytałam, miło jest w ten sposób poznac blogerów kulinarnych
Gosia Szulc napisał
meat love jest super, jak będziesz w Wawie następny raz to pozycja obowiązkowa!
JustInka napisał
Bardzo fajny opis! Zachęciłaś mnie to udziału w takich imprezach! I już żałuję, że mnie tam nie było!
aleksandra gr napisał
Do zobaczenia niedługo 🙂
Magda C. napisał
Dzięki za relację 🙂 Tylko pozazdrościć!
Królowa Karo napisał
Nie, zdecydowanie nie powinnam o tej porze czytać o jedzeniu, ani oglądać go na zdjęciach.
DżemDżus napisał
Super relacja, ja choć z Warszawy to jakoś nie trafiłam tam. Teraz właściwie żałuję, ale co sie odwlecze to nie uciecze.
RedHead napisał
Bardzo chętnie wzięłabym udział w takim wydarzeniu. Niezapomniane 🙂 Świetna relacja.
Karola Smyk napisał
super! gratuluję 😉
Izabela Wojtczuk napisał
Z relacji wynika jedno top była świetna impreza, może następnym razem uda mi się być 🙂