Cześć ! Dziś mam dla Was pyszne gazpacho. Przepis mam od Pedro z bloga Hiszpańska Dusza. Gazpacho to tradycyjny hiszpański chłodnik, idealny na upały. Gazpacho idealnie orzeźwia, więc podawaj je dobrze schłodzone lub z kostkami lodu.
Składniki:
1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
1 średnia cebula
1 czerwona papryka
1/2 ogórka szklarniowego
2 ząbki czosnku
1 – 2 łyżki oliwy z oliwek
sól himalajska, świeżo zmielony pieprz
opcjonalnie: 1 – 2 łyżeczki cukru, kostki lodu
Wykonanie:
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do miski. Cebulę i paprykę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do pomidora. Ogórka obierz, zostawiając część skórki, pozbądź się środka, pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj czosnek i całość zblenduj na gładką masę. Dodaj oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem – w razie potrzeby – cukrem. Zblenduj by połączyć dobrze wszystkie składniki.
Smacznego !
Angelika i Monika (Candy Pandas) napisał
Nigdy takiego Gazpacho nie próbowałyśmy 🙂
Agnieszka Wieczorek napisał
Wygląda super-smacznie! A zrobię sobie takie 🙂
Marzena napisał
Uwielbiamy. Od zeszłego roku i pobytu w Barcelonie, to jest po prosty niezbędnik lata:-)
cookiemonster napisał
Takie pyszności ,że nawet piesek się skusił ? 😀 Wygląda smakowicie 🙂
Tysia napisał
Jeszcze nigdy nie jadłam, dziwne co nie :)?