Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Grillowane krewetki + kod zniżkowy – 20% na chasseur.pl

Cześć! Dziś będziemy grillować krewetki, co Wy na to? Najpierw sobie poleżą w marynacie na bazie świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego i czosnku. Następnie wylądują na patelni grillowej, na koniec posypiemy je natką pietruszki i zjemy ze smakiem. To chyba mój ulubiony sposób na krewetki i chętnie się nim z Wami podzielę!

Jakiś czas temu zapytałam Was na instagramie o patelnie grillowe – jakie polecacie, która posłuży mi na lata. Dziękuję za wszystkie polecenia! Padło na patelnię grillową żeliwną w kolorze soczysta wiśnia od Chasseur.
Muszę przyznać, że zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia! I wierzę, że będzie dobrze mi służyła przez lata!

Chcesz by patelnia grillowa żeliwna służyła Ci przez wiele lat? Koniecznie zapamiętaj!

– Grzanie patelni rozpoczynamy od najniższej mocy palnika i stopniowo je zwiększamy. W ten sposób unikniemy szoku termicznego.
– Podczas gotowania warto używać niemetalowych przyborów kuchennych. Nigdy nie kroimy potrawy, która znajduje się na patelni ponieważ możemy uszkodzić powłokę.
– Podczas mycia nie używamy ostrych gąbek. Jeśli na patelni znajdują się przypalone pozostałości jedzenia –  łatwo je usuniemy pozostawiając naczynie na noc wypełnione wodą.
– Patelnię należy osuszyć ręcznikiem przed przechowaniem. Warto ją też przetrzeć jadalnym olejem.

Kod rabatowy

A teraz mała niespodzianka! Dla wszystkich czytelników mojego bloga mam kod rabatowy – 20% na cały asortyment na stronie chasseur.pl
W uwagach do zamówienia wpiszcie „mojapasjasmaku” a otrzymacie rabat – 20% 🙂

Czas na krewetki!

Jak przygotować krewetki?
Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego (czarna żyłka)), opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.

Składniki (2 porcje):
26 – 28 surowych krewetek
sok wyciśnięty z 3 pomarańczy
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku – pokrojone w plasterki
1 – 2 łyżki posiekanych liści świezej kolendry lub bazylii

Wykonanie:
Sok pomarańczowy wymieszaj z czosnkiem. Do marynaty dodaj krewetki, całość wymieszaj i odstaw na 30 – 40 minut do lodówki. Patelnię grillową posmaruj oliwą z oliwek, następnie ją rozgrzej. Krewetki ułóż na patelni. Grilluj około 2 minut aż będą różowe, następnie przewróć na druga stronę, grilluj kolejne 1,5 – 2 minuty.
Gotowe krewetki podawaj z natka pietruszki lub z kolendrą.

Smacznego!

16 sierpnia 2018 Kategoria: Bezglutenowe, Drugie dania, Owoce morza, Przekąski, Zdrowo komentarzy 5

Komentarze

  1. Avrea napisał

    17 sierpnia 2018 o 08:37

    uwielbiamy krewetki 🙂 w soku pmarańczowym nie marynowałam , na pewno wypróbuję

    Odpowiedz
  2. Kamila napisał

    17 sierpnia 2018 o 08:37

    Wygląda pysznie!

    Odpowiedz
  3. Chomik napisał

    18 sierpnia 2018 o 19:14

    Ale patelnia super!

    Odpowiedz
  4. LanaDelRey napisał

    29 kwietnia 2020 o 12:35

    Uwielbiam krewetki z grilla. Smakują zdecydowanie lepiej niż te smażone na głębokim tłuszczu. Zazwyczaj podaje je z pieczywem i sałatą.

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      29 kwietnia 2020 o 17:36

      Dokładnie! Mam podobne zdanie. Dawno ich nie jadłam i chyba czas je przygotować 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (185)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (99)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (17)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (103)
  • Śniadania (81)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Truskawkowa Fiesta - Gnocchi ze szparagami i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym
  • asia - Tunezja. Co warto zobaczyć? Co warto kupić? Dużo zdjęć!
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl