Cześć! Dziś będziemy grillować krewetki, co Wy na to? Najpierw sobie poleżą w marynacie na bazie świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego i czosnku. Następnie wylądują na patelni grillowej, na koniec posypiemy je natką pietruszki i zjemy ze smakiem. To chyba mój ulubiony sposób na krewetki i chętnie się nim z Wami podzielę!
Jakiś czas temu zapytałam Was na instagramie o patelnie grillowe – jakie polecacie, która posłuży mi na lata. Dziękuję za wszystkie polecenia! Padło na patelnię grillową żeliwną w kolorze soczysta wiśnia od Chasseur.
Muszę przyznać, że zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia! I wierzę, że będzie dobrze mi służyła przez lata!
Chcesz by patelnia grillowa żeliwna służyła Ci przez wiele lat? Koniecznie zapamiętaj!
– Grzanie patelni rozpoczynamy od najniższej mocy palnika i stopniowo je zwiększamy. W ten sposób unikniemy szoku termicznego.
– Podczas gotowania warto używać niemetalowych przyborów kuchennych. Nigdy nie kroimy potrawy, która znajduje się na patelni ponieważ możemy uszkodzić powłokę.
– Podczas mycia nie używamy ostrych gąbek. Jeśli na patelni znajdują się przypalone pozostałości jedzenia – łatwo je usuniemy pozostawiając naczynie na noc wypełnione wodą.
– Patelnię należy osuszyć ręcznikiem przed przechowaniem. Warto ją też przetrzeć jadalnym olejem.
Kod rabatowy
A teraz mała niespodzianka! Dla wszystkich czytelników mojego bloga mam kod rabatowy – 20% na cały asortyment na stronie chasseur.pl
W uwagach do zamówienia wpiszcie „mojapasjasmaku” a otrzymacie rabat – 20% 🙂
Czas na krewetki!
Jak przygotować krewetki?
Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego (czarna żyłka)), opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Składniki (2 porcje):
26 – 28 surowych krewetek
sok wyciśnięty z 3 pomarańczy
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku – pokrojone w plasterki
1 – 2 łyżki posiekanych liści świezej kolendry lub bazylii
Wykonanie:
Sok pomarańczowy wymieszaj z czosnkiem. Do marynaty dodaj krewetki, całość wymieszaj i odstaw na 30 – 40 minut do lodówki. Patelnię grillową posmaruj oliwą z oliwek, następnie ją rozgrzej. Krewetki ułóż na patelni. Grilluj około 2 minut aż będą różowe, następnie przewróć na druga stronę, grilluj kolejne 1,5 – 2 minuty.
Gotowe krewetki podawaj z natka pietruszki lub z kolendrą.
Smacznego!
Avrea napisał
uwielbiamy krewetki 🙂 w soku pmarańczowym nie marynowałam , na pewno wypróbuję
Kamila napisał
Wygląda pysznie!
Chomik napisał
Ale patelnia super!
LanaDelRey napisał
Uwielbiam krewetki z grilla. Smakują zdecydowanie lepiej niż te smażone na głębokim tłuszczu. Zazwyczaj podaje je z pieczywem i sałatą.
Moja pasja smaku napisał
Dokładnie! Mam podobne zdanie. Dawno ich nie jadłam i chyba czas je przygotować 🙂