Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Grzanka z chałki z pastą z awokado i jajkiem w koszulce

Cześć ! Dziś zapraszam Was na pyszne śniadanie – grzankę z chałki z pastą z awokado i jajkiem w koszulce. Ostatnio uzależniłam się od produktów marki Fithia. Kocham grzanki, jednak te przygotowywane wcześniej na maśle – ociekały tłuszczem. Grzanki przygotowane na produktach do smarowania marki Fithia są zupełnie inne. Są lekkie, Fithia się nie przypala.

dsc_0374

Co więcej – podjęłam wyzwanie rzucone przez Fithia i swoje śniadanie wyczarowałam z 5 pięciu składników w mniej niż 3o minut.
W mojej kuchni na stałe zagościły produkty, które znajdziecie na poniższych zdjęciach. Są wśród nich:
– Olej RZEPAKOWY z pierwszego tłoczenia z dodatkiem OLIWY Z OLIWEK extra virgin.
– Olej RZEPAKOWY z pierwszego tłoczenia z dodatkiem oleju Z PESTEK DYNI tłoczonego na zimno.
– Olej RZEPAKOWY z pierwszego tłoczenia z dodatkiem oleju LNIANEGO tłoczonego na zimno.
– Fithia z olejem Z PESTEK DYNI tłoczonym na zimno.
– Fithia z olejem LNIANYM tłoczonym na zimno.
– Fithia z olejem SŁONECZNIKOWYM tłoczonym na zimno.

dsc_0351

Składniki (2 porcje):
Fithia z olejem SŁONECZNIKOWYM tłoczonym na zimno
2 kromki chałki
1 awokado
2 jajka
1 ząbek czosnku

+ do przyprawienia: sok z cytryny, szczypta soli, biały ocet winny

Wykonanie:
Jajka w koszulce: Naszykuj duży garnek i wlej do niego wodę na wysokość 10 cm. Wstaw na duży ogień, dodaj 3 łyżki octu winnego, doprowadź do wrzenia. Uwaga ! Wody nie solimy ! Rozbij jajko do małej miseczki i ostrożnie przelej do wody – w miejscu najintensywniejszego wrzenia. Podobnie zrób z drugim jajkiem. Jajka gotuj około 2 – 3 minut. Jajka wyjmij ostrożnie za pomocą łyżki cedzakowej. Nierówności można przyciąć nożem, by nadać jajku ładny kształt.
Grzanki: Na patelni rozgrzej Fithie. Dodaj kromki chałki i obsmaż je na złoty kolor z obu stron. W razie potrzeby – podczas smażenia – dodaj odrobinę Fithii.
Pasta z awokado: Awokado obierz ze skórki, przekrój na pół, pozbądź się pestki. Przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem. Dodaj drobno posiekany ząbek czosnku, dopraw sokiem z cytryny i solą.

Grzanki wyłóż na talerze, posmaruj pastą z awokado. Następnie wyłóż jajko w koszulce. Natnij je delikatnie by żółtko pięknie się wylało. Smacznego !

dsc_0357

A teraz CZAS NA WAS !

Zachęcam Was gorąco do podjęcia wyzwania Fithia i udziału w KONKURSIE SMAK WYZWOLONY. 

Zasady:

1. Użyj nie więcej, niż 5 składników i dowolnego produktu Fithia
2. Przygotuj swoje danie w mniej niż 30 minut
3. Zrób zdjęcie i pamiętaj, by znalazł się na nim produkt Fithia, który został wykorzystany do gotowania
4. Wrzuć zdjęcie wraz ze zgłoszeniem na www.smakwyzwolony.pl
5. Codziennie walcz o wspaniałe nagrody!

Uważam, że warto wziąć udział w konkursie. Czekają na Was super nagrody ! Codziennie czekają na Was zestawy produktów Fithia i eco torba, w ramach wyróżnień – 10 blenderów KitchenAid i nagroda główna Thermomix . Jest o co walczyć, więc do działania 🙂 ! Trzymam za Was mocno kciuki !
Ps. Pochwalcie się Waszymi przepisami !

dsc_0354 dsc_0394

5 grudnia 2016 Kategoria: Chleb, Konkursy, Śniadania, Wege, Zdrowo komentarzy 17

Komentarze

  1. Aneczkablog napisał

    5 grudnia 2016 o 06:59

    Coś pysznego uwielbiam awokado 🙂 i dodaje go prawie do wszystkiego 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      5 grudnia 2016 o 10:03

      Ooo ! Serio serio ? Może mnie jakoś zainspirujesz 🙂 Ja pokochałam awokado właśnie w takiej wersji 🙂 !

      Odpowiedz
  2. Ervisha napisał

    5 grudnia 2016 o 07:01

    W Twoim wydaniu każde danie nabiera magii 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      5 grudnia 2016 o 10:02

      Dziękuję za miłe słowa <3 !

      Odpowiedz
  3. iza napisał

    5 grudnia 2016 o 07:19

    ale pysznie wygląda!!!

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      5 grudnia 2016 o 10:01

      <3

      Odpowiedz
  4. Hola Paola napisał

    5 grudnia 2016 o 09:06

    Widziałam zdjęcie na insta, przepis wpisuje na listę do zrobienia.

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      5 grudnia 2016 o 10:01

      Aaaaa <3 Koniecznie daj znać jak smakowało 🙂

      Odpowiedz
  5. mlodakk napisał

    5 grudnia 2016 o 09:16

    Nie lubię avocado, ale to wygląda pysznie.

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      5 grudnia 2016 o 10:01

      W tej wersji awokado jest naprawdę pyszne. Samo w sobie jest dla mnie nijakie a odpowiednio doprawione – jest mega !

      Odpowiedz
  6. Megly napisał

    5 grudnia 2016 o 11:58

    Nie jestem przekonana czy pasta z awokado to coś, co bym polubiła. Sama nie wiem. Jednak całość wygląda tak apetycznie, że piszę się w ciemno na taką grzankę, bo po prostu wierzę, że w smaku to coś pysznego. Wygląda niesamowicie apetycznie! 🙂 Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      6 grudnia 2016 o 06:46

      Dziękuję ślicznie. Gwarantuje, że pokochałabyś awokado w tej wersji ! Ze mną też tak było 🙂

      Odpowiedz
  7. Magda napisał

    5 grudnia 2016 o 12:46

    Fantastyczne śniadanie, wszystkie składniki bardzo apetyczne, szczególnie jajko w koszulce 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      6 grudnia 2016 o 06:47

      Dziękuję ślicznie 🙂

      Odpowiedz
  8. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    5 grudnia 2016 o 22:23

    super propozycja śniadaniowa 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      6 grudnia 2016 o 06:47

      Dziękuję 🙂 !

      Odpowiedz
  9. U Rudej na Talerzu napisał

    6 grudnia 2016 o 17:18

    Pyszna kanapka, w sam raz na lunch. Intrygujący pomysł z wykorzystaniem chałki, która jest słodkawa 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Sklep z alkoholem Gniezno - Ekstrakt z wanilii
  • mecooks - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Tofu słodko-pikantne
  • Paulina - Tofu słodko-pikantne
  • Kolonie dla dzieci 2022 - Tiramisu. Najlepsze!
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl