Cześć ! Dziś zapraszam Was na pyszne śniadanie – grzankę z chałki z pastą z awokado i jajkiem w koszulce. Ostatnio uzależniłam się od produktów marki Fithia. Kocham grzanki, jednak te przygotowywane wcześniej na maśle – ociekały tłuszczem. Grzanki przygotowane na produktach do smarowania marki Fithia są zupełnie inne. Są lekkie, Fithia się nie przypala.
Co więcej – podjęłam wyzwanie rzucone przez Fithia i swoje śniadanie wyczarowałam z 5 pięciu składników w mniej niż 3o minut.
W mojej kuchni na stałe zagościły produkty, które znajdziecie na poniższych zdjęciach. Są wśród nich:
– Olej RZEPAKOWY z pierwszego tłoczenia z dodatkiem OLIWY Z OLIWEK extra virgin.
– Olej RZEPAKOWY z pierwszego tłoczenia z dodatkiem oleju Z PESTEK DYNI tłoczonego na zimno.
– Olej RZEPAKOWY z pierwszego tłoczenia z dodatkiem oleju LNIANEGO tłoczonego na zimno.
– Fithia z olejem Z PESTEK DYNI tłoczonym na zimno.
– Fithia z olejem LNIANYM tłoczonym na zimno.
– Fithia z olejem SŁONECZNIKOWYM tłoczonym na zimno.
Składniki (2 porcje):
Fithia z olejem SŁONECZNIKOWYM tłoczonym na zimno
2 kromki chałki
1 awokado
2 jajka
1 ząbek czosnku
+ do przyprawienia: sok z cytryny, szczypta soli, biały ocet winny
Wykonanie:
Jajka w koszulce: Naszykuj duży garnek i wlej do niego wodę na wysokość 10 cm. Wstaw na duży ogień, dodaj 3 łyżki octu winnego, doprowadź do wrzenia. Uwaga ! Wody nie solimy ! Rozbij jajko do małej miseczki i ostrożnie przelej do wody – w miejscu najintensywniejszego wrzenia. Podobnie zrób z drugim jajkiem. Jajka gotuj około 2 – 3 minut. Jajka wyjmij ostrożnie za pomocą łyżki cedzakowej. Nierówności można przyciąć nożem, by nadać jajku ładny kształt.
Grzanki: Na patelni rozgrzej Fithie. Dodaj kromki chałki i obsmaż je na złoty kolor z obu stron. W razie potrzeby – podczas smażenia – dodaj odrobinę Fithii.
Pasta z awokado: Awokado obierz ze skórki, przekrój na pół, pozbądź się pestki. Przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem. Dodaj drobno posiekany ząbek czosnku, dopraw sokiem z cytryny i solą.
Grzanki wyłóż na talerze, posmaruj pastą z awokado. Następnie wyłóż jajko w koszulce. Natnij je delikatnie by żółtko pięknie się wylało. Smacznego !
A teraz CZAS NA WAS !
Zachęcam Was gorąco do podjęcia wyzwania Fithia i udziału w KONKURSIE SMAK WYZWOLONY.
Zasady:
1. Użyj nie więcej, niż 5 składników i dowolnego produktu Fithia
2. Przygotuj swoje danie w mniej niż 30 minut
3. Zrób zdjęcie i pamiętaj, by znalazł się na nim produkt Fithia, który został wykorzystany do gotowania
4. Wrzuć zdjęcie wraz ze zgłoszeniem na www.smakwyzwolony.pl
5. Codziennie walcz o wspaniałe nagrody!
Uważam, że warto wziąć udział w konkursie. Czekają na Was super nagrody ! Codziennie czekają na Was zestawy produktów Fithia i eco torba, w ramach wyróżnień – 10 blenderów KitchenAid i nagroda główna Thermomix . Jest o co walczyć, więc do działania 🙂 ! Trzymam za Was mocno kciuki !
Ps. Pochwalcie się Waszymi przepisami !
Aneczkablog napisał
Coś pysznego uwielbiam awokado 🙂 i dodaje go prawie do wszystkiego 🙂
Moja pasja smaku napisał
Ooo ! Serio serio ? Może mnie jakoś zainspirujesz 🙂 Ja pokochałam awokado właśnie w takiej wersji 🙂 !
Ervisha napisał
W Twoim wydaniu każde danie nabiera magii 🙂
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję za miłe słowa <3 !
iza napisał
ale pysznie wygląda!!!
Moja pasja smaku napisał
<3
Hola Paola napisał
Widziałam zdjęcie na insta, przepis wpisuje na listę do zrobienia.
Moja pasja smaku napisał
Aaaaa <3 Koniecznie daj znać jak smakowało 🙂
mlodakk napisał
Nie lubię avocado, ale to wygląda pysznie.
Moja pasja smaku napisał
W tej wersji awokado jest naprawdę pyszne. Samo w sobie jest dla mnie nijakie a odpowiednio doprawione – jest mega !
Megly napisał
Nie jestem przekonana czy pasta z awokado to coś, co bym polubiła. Sama nie wiem. Jednak całość wygląda tak apetycznie, że piszę się w ciemno na taką grzankę, bo po prostu wierzę, że w smaku to coś pysznego. Wygląda niesamowicie apetycznie! 🙂 Pozdrawiam.
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję ślicznie. Gwarantuje, że pokochałabyś awokado w tej wersji ! Ze mną też tak było 🙂
Magda napisał
Fantastyczne śniadanie, wszystkie składniki bardzo apetyczne, szczególnie jajko w koszulce 🙂
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję ślicznie 🙂
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
super propozycja śniadaniowa 🙂
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję 🙂 !
U Rudej na Talerzu napisał
Pyszna kanapka, w sam raz na lunch. Intrygujący pomysł z wykorzystaniem chałki, która jest słodkawa 🙂