Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Grzanka ze szpinakiem, pieczarkami i jajkiem sadzonym

Cześć ! Celebrujecie czasem śniadania ? Ja w weekendy. Nie zadowoli mnie wtedy kromka chleba z serem czy szynką. Wolę poświęcić chwilę na przygotowanie dobrego śniadania, by później jeść je powoli i delektować się. To jedno z tych dań. Połączenie szpinaku, pieczarek i jajka to strzał w 10. Śniadanie proste w wykonaniu a efekt mega zadowalający !

Składniki (2 grzanki):
2 kromki dobrego pieczywa
mała garść szpinaku
1 duży / 2 małe ząbki czosnku
2 średnie pieczarki
oliwa z oliwek
1 łyżka masła
sól i świeżo zmielony pieprz
2 jajka

Wykonanie:
Szpinak umyj i osusz, czosnek drobno posiekaj, pieczarki pokrój w plasterki.
Przygotuj grzanki: Jedną stronę kromek chleba skrop oliwą z oliwek i podsmaż na rozgrzanej patelni. Następnie skrop drugą stronę i podsmaż do uzyskania złotego koloru.
Patelnię przetarłam ręcznikiem kuchennym by zebrać okruszki chleba. Rozgrzałam na niej odrobinę oliwy z oliwek i masło. Podsmaż czosnek przez około 30 sekund i dodaj szpinak. Dopraw do solą i pieprzem, smaż do momentu aż zwiędnie. Szpinak zdejmij z patelni.
Patelnię ponownie przetrzyj ręcznikiem kuchennym i rozgrzej na niej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj pieczarki, dopraw je solą i pieprzem, smaż na złoty kolor przez kilka minut.
Patelnię przetrzyj ręcznikiem kuchennym i rozgrzej ponownie odrobinę oliwy z oliwek. Wbij jajka, dopraw je solą i pieprzem. Patelnię przykryj pokrywką i smaż do momentu aż biało się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. Białko możesz nakłuć odrobinę widelcem.
Na grzanki wyłóż szpinak, następnie pieczarki i jajko sadzone.
Jeśli posiadasz 3 patelnie, możesz podsmażyć wszystkie elementy dania równocześnie. Grzanki przygotuj wcześniej, szpinak, pieczarki, jajka – przygotuj oddzielnie.

Smacznego !

11 stycznia 2017 Kategoria: Chleb, Grzyby, Przekąski, Śniadania, Wege, Zdrowo komentarzy 12

Komentarze

  1. Agnieszka Wieczorek napisał

    11 stycznia 2017 o 13:45

    Gdy mam rano czas, to uwielbiam robić takie śniadanka i delektować się nimi. Pomysł dla mnie super, śniadanie warte poświęcenia mu większej ilości czasu na przygotowanie 🙂

    Odpowiedz
  2. Salvador Dali napisał

    11 stycznia 2017 o 17:05

    to jajko ze szpinakiem wygląda bajecznie!
    Wszamałabym takie jedzonko 😉

    Odpowiedz
  3. Mada napisał

    11 stycznia 2017 o 21:13

    takie śniadania to tylko w weekendy niestety- dla siebie robię coś innego ale mój Adaśko uwielbia takie zapiekanki 🙂

    Odpowiedz
  4. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    11 stycznia 2017 o 21:56

    śniadanie po prostu idealne! 🙂

    Odpowiedz
  5. Iwona napisał

    12 stycznia 2017 o 21:43

    O tak, weekendowe śniadanie musi być lepsze niż to codzienne : )

    Odpowiedz
  6. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    13 stycznia 2017 o 15:37

    Rewelacyjne danie, już mi się podoba 🙂

    Odpowiedz
  7. laNika napisał

    15 stycznia 2017 o 17:44

    Ja zwykle jak mam rano więcej czasu to robię różne placuszki 😉 Ale takie śniadanie bardzo mi się podoba! Pyszności 🙂

    Odpowiedz
  8. zjedz_mnie napisał

    23 stycznia 2017 o 10:55

    Jajeczko powala swoim wyglądem i kusi niemiłosiernie:)

    Odpowiedz
  9. Pati napisał

    24 stycznia 2017 o 09:12

    Pięknie i smakowicie skomponowane!

    Odpowiedz
  10. Aneta napisał

    26 stycznia 2017 o 21:52

    Wygląda naprawdę bardzo, bardzo apetycznie…:)

    Odpowiedz
  11. Filiżanka Szczęścia napisał

    11 lutego 2017 o 15:58

    Przepysznie wygląda, chętnie bym zjadła:) W weekendy jest więcej czasu to można przygotować takie pożywne śniadanko:)

    Odpowiedz
  12. Joanna Seta-Pryjomska napisał

    12 lutego 2017 o 13:12

    Takie proste, a jakie smaczne! Ja z podobnymi dodatkami ostatnio gofry drożdżowe jadłam 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Sklep z alkoholem Gniezno - Ekstrakt z wanilii
  • mecooks - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Tofu słodko-pikantne
  • Paulina - Tofu słodko-pikantne
  • Kolonie dla dzieci 2022 - Tiramisu. Najlepsze!
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl