Cześć ! Celebrujecie czasem śniadania ? Ja w weekendy. Nie zadowoli mnie wtedy kromka chleba z serem czy szynką. Wolę poświęcić chwilę na przygotowanie dobrego śniadania, by później jeść je powoli i delektować się. To jedno z tych dań. Połączenie szpinaku, pieczarek i jajka to strzał w 10. Śniadanie proste w wykonaniu a efekt mega zadowalający !
Składniki (2 grzanki):
2 kromki dobrego pieczywa
mała garść szpinaku
1 duży / 2 małe ząbki czosnku
2 średnie pieczarki
oliwa z oliwek
1 łyżka masła
sól i świeżo zmielony pieprz
2 jajka
Wykonanie:
Szpinak umyj i osusz, czosnek drobno posiekaj, pieczarki pokrój w plasterki.
Przygotuj grzanki: Jedną stronę kromek chleba skrop oliwą z oliwek i podsmaż na rozgrzanej patelni. Następnie skrop drugą stronę i podsmaż do uzyskania złotego koloru.
Patelnię przetarłam ręcznikiem kuchennym by zebrać okruszki chleba. Rozgrzałam na niej odrobinę oliwy z oliwek i masło. Podsmaż czosnek przez około 30 sekund i dodaj szpinak. Dopraw do solą i pieprzem, smaż do momentu aż zwiędnie. Szpinak zdejmij z patelni.
Patelnię ponownie przetrzyj ręcznikiem kuchennym i rozgrzej na niej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj pieczarki, dopraw je solą i pieprzem, smaż na złoty kolor przez kilka minut.
Patelnię przetrzyj ręcznikiem kuchennym i rozgrzej ponownie odrobinę oliwy z oliwek. Wbij jajka, dopraw je solą i pieprzem. Patelnię przykryj pokrywką i smaż do momentu aż biało się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. Białko możesz nakłuć odrobinę widelcem.
Na grzanki wyłóż szpinak, następnie pieczarki i jajko sadzone.
Jeśli posiadasz 3 patelnie, możesz podsmażyć wszystkie elementy dania równocześnie. Grzanki przygotuj wcześniej, szpinak, pieczarki, jajka – przygotuj oddzielnie.
Smacznego !
Agnieszka Wieczorek napisał
Gdy mam rano czas, to uwielbiam robić takie śniadanka i delektować się nimi. Pomysł dla mnie super, śniadanie warte poświęcenia mu większej ilości czasu na przygotowanie 🙂
Salvador Dali napisał
to jajko ze szpinakiem wygląda bajecznie!
Wszamałabym takie jedzonko 😉
Mada napisał
takie śniadania to tylko w weekendy niestety- dla siebie robię coś innego ale mój Adaśko uwielbia takie zapiekanki 🙂
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
śniadanie po prostu idealne! 🙂
Iwona napisał
O tak, weekendowe śniadanie musi być lepsze niż to codzienne : )
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
Rewelacyjne danie, już mi się podoba 🙂
laNika napisał
Ja zwykle jak mam rano więcej czasu to robię różne placuszki 😉 Ale takie śniadanie bardzo mi się podoba! Pyszności 🙂
zjedz_mnie napisał
Jajeczko powala swoim wyglądem i kusi niemiłosiernie:)
Pati napisał
Pięknie i smakowicie skomponowane!
Aneta napisał
Wygląda naprawdę bardzo, bardzo apetycznie…:)
Filiżanka Szczęścia napisał
Przepysznie wygląda, chętnie bym zjadła:) W weekendy jest więcej czasu to można przygotować takie pożywne śniadanko:)
Joanna Seta-Pryjomska napisał
Takie proste, a jakie smaczne! Ja z podobnymi dodatkami ostatnio gofry drożdżowe jadłam 🙂