Cześć! Mam dla Was inspirację na świąteczne ciasto. Gwiazda drożdżowa prezentuje się pięknie i na pewno zrobi wrażenie na gościach. Możecie zrobić nadzienie cynamonowe lub z makowe. Każda wersja będzie przepyszna!
Jeśli zostanie Wam trochę ciasta – zróbcie z nich bułeczki na śniadanie. Wystarczy z resztek ciasta uformować kule, odstawić je do wyrośnięcia, posmarować rozmąconym jajkiem i upiec. Smacznego!
Składniki:
500 ml tłustego mleka
50 g świeżych drożdży
1 jajko + dodatkowo 1 rozmącone do posmarowania ciasta
1 kg mąki pszennej, + odrobina do oprószenia
150 g cukru
płaska łyżka drobnej soli
150 g miękkiego masła
Nadzienie:
100 g bardzo miękkiego masła
125 g cukru
3 łyżki mielonego cynamonu
Wykonanie:
Do miski wlej zimne mleko. Wymieszaj razem z drożdżami do połączenia się składników. Ja do tej czynności wykorzystałam robota planetarnego z końcówką – hakiem do ciasta. Do mleka z drożdżami dodaj jajko, mąkę, cukier i sól. Wyrabiaj do momentu, aż powstanie miękkie, lśniące ciasto, które odstaje od ścianek naczynia.
Masło pokrój w małą kostkę i dodaj do ciasta, które musi się wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie i lśniące.
Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką. Podziel na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na duży okrąg. Na środku okręgu połóż duży talerz do góry nogami i odrysuj nożykiem kółko. Nadmiar ciasta odłóż.
Pierwszy płat przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj 1/3 miękkiego masła, posyp 1/3 cukru zmieszanego z cynamonem, zostawiając około 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Przykryj drugim okręgiem ciasta, posmaruj masłem oraz cynamonowym cukrem. Przykryj trzecim okręgiem ciasta, ponownie posmaruj. Przykryj czwartym kawałkiem ciasta i lekko dociśnij.
Na środku ciasta odciśnij szklanką mały okrąg. Ciasto pokrój na 16 części – nie docinając go do środka. Każdy kawałek przekręć 2 razy parami na zmianę tzn jeden z sąsiadujących kawałków przekręć 2 razy w lewo, drugi – 2 razy w prawo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlep na końcu.
Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
Gwiazdę posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz około 12 – 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C. Odstaw do przestygnięcia.
Smacznego!
Tak prezentuje się gwiazda przed upieczeniem:
Ps. Pozwoliłam sobie wstawić filmiki z yt, które na pewno ułatwią Wam zrobienie gwiazdy. ?
Obawiam się, że mi nie wyszłoby tak pięknie!
Czy mąkę można zastąpić mąka białą orkiszowa?
Tak, można zastąpić. Też często wybieram orkiszową.
Czy można jakoś zmienić sposób pieczenia gwiazdy, bo środki wyszły mi jakby troszkę surowe..?
Szczerze mówiąc jeszcze z tym nie spotkałam. A reszta jest mocno przypieczona? Może warto podpiec chwilkę dłużej z termoobiegiem? Pewnie tak bym zrobiła.
Czy nie trzeba przygotowywać zaczynu z drożdży? 🤔
Hej, nie trzeba 🙂