Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Gwiazda drożdżowa z cynamonem

Cześć! Mam dla Was inspirację na świąteczne ciasto. Gwiazda drożdżowa prezentuje się pięknie i na pewno zrobi wrażenie na gościach. Możecie zrobić nadzienie cynamonowe lub z makowe. Każda wersja będzie przepyszna!
Jeśli zostanie Wam trochę ciasta – zróbcie z nich bułeczki na śniadanie. Wystarczy z resztek ciasta uformować kule, odstawić je do wyrośnięcia, posmarować rozmąconym jajkiem i upiec. Smacznego!

 

Składniki:
500 ml tłustego mleka
50 g świeżych drożdży
1 jajko + dodatkowo 1 rozmącone do posmarowania ciasta
1 kg mąki pszennej, + odrobina do oprószenia
150 g cukru
płaska łyżka drobnej soli
150 g miękkiego masła

Nadzienie:
100 g bardzo miękkiego masła
125 g cukru
3 łyżki mielonego cynamonu

Wykonanie:
Do miski wlej zimne mleko. Wymieszaj razem z drożdżami do połączenia się składników. Ja do tej czynności wykorzystałam robota planetarnego z końcówką – hakiem do ciasta. Do mleka z drożdżami dodaj jajko, mąkę, cukier i sól. Wyrabiaj do momentu, aż powstanie miękkie, lśniące ciasto, które odstaje od ścianek naczynia.
Masło pokrój w małą kostkę i dodaj do ciasta, które musi się wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie i lśniące.
Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką. Podziel na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na duży okrąg. Na środku okręgu połóż duży talerz do góry nogami i odrysuj nożykiem kółko. Nadmiar ciasta odłóż.
Pierwszy płat przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj 1/3 miękkiego masła, posyp 1/3 cukru zmieszanego z cynamonem, zostawiając około 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Przykryj drugim okręgiem ciasta, posmaruj masłem oraz cynamonowym cukrem. Przykryj trzecim okręgiem ciasta, ponownie posmaruj. Przykryj czwartym kawałkiem ciasta i lekko dociśnij.
Na środku ciasta odciśnij szklanką mały okrąg. Ciasto pokrój na 16 części – nie docinając go do środka. Każdy kawałek przekręć 2 razy parami na zmianę tzn jeden z sąsiadujących kawałków przekręć 2 razy w lewo, drugi – 2 razy w prawo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlep na końcu.
Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
Gwiazdę posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz około 12 – 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C. Odstaw do przestygnięcia.

Smacznego!

Tak prezentuje się gwiazda przed upieczeniem:

Ps. Pozwoliłam sobie wstawić filmiki z yt, które na pewno ułatwią Wam zrobienie gwiazdy. ?

18 grudnia 2017 Kategoria: Boże Narodzenie, Ciasta i tarty, Ciasteczka muffinki i inne słodkości, Desery, Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone - ciasta słodkie - ciasta na makaron), Wege komentarzy 7

Komentarze

  1. Kobieta po 30 napisał

    18 grudnia 2017 o 19:33

    Obawiam się, że mi nie wyszłoby tak pięknie!

    Odpowiedz
  2. Alutka napisał

    10 grudnia 2021 o 07:50

    Czy mąkę można zastąpić mąka białą orkiszowa?

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      10 grudnia 2021 o 09:37

      Tak, można zastąpić. Też często wybieram orkiszową.

      Odpowiedz
  3. Turystka napisał

    22 grudnia 2022 o 20:00

    Czy można jakoś zmienić sposób pieczenia gwiazdy, bo środki wyszły mi jakby troszkę surowe..?

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      23 grudnia 2022 o 17:29

      Szczerze mówiąc jeszcze z tym nie spotkałam. A reszta jest mocno przypieczona? Może warto podpiec chwilkę dłużej z termoobiegiem? Pewnie tak bym zrobiła.

      Odpowiedz
  4. Aleksandra napisał

    26 lutego 2023 o 08:20

    Czy nie trzeba przygotowywać zaczynu z drożdży? 🤔

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      26 lutego 2023 o 11:31

      Hej, nie trzeba 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl