Cześć! Mam dla Was inspirację na świąteczne ciasto. Gwiazda drożdżowa prezentuje się pięknie i na pewno zrobi wrażenie na gościach. Możecie zrobić nadzienie cynamonowe lub z makowe. Każda wersja będzie przepyszna!
Jeśli zostanie Wam trochę ciasta – zróbcie z nich bułeczki na śniadanie. Wystarczy z resztek ciasta uformować kule, odstawić je do wyrośnięcia, posmarować rozmąconym jajkiem i upiec. Smacznego!
Składniki:
500 ml tłustego mleka
50 g świeżych drożdży
1 jajko + dodatkowo 1 rozmącone do posmarowania ciasta
1 kg mąki pszennej, + odrobina do oprószenia
150 g cukru
płaska łyżka drobnej soli
150 g miękkiego masła
Nadzienie:
100 g bardzo miękkiego masła
125 g cukru
3 łyżki mielonego cynamonu
Wykonanie:
Do miski wlej zimne mleko. Wymieszaj razem z drożdżami do połączenia się składników. Ja do tej czynności wykorzystałam robota planetarnego z końcówką – hakiem do ciasta. Do mleka z drożdżami dodaj jajko, mąkę, cukier i sól. Wyrabiaj do momentu, aż powstanie miękkie, lśniące ciasto, które odstaje od ścianek naczynia.
Masło pokrój w małą kostkę i dodaj do ciasta, które musi się wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie i lśniące.
Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką. Podziel na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na duży okrąg. Na środku okręgu połóż duży talerz do góry nogami i odrysuj nożykiem kółko. Nadmiar ciasta odłóż.
Pierwszy płat przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj 1/3 miękkiego masła, posyp 1/3 cukru zmieszanego z cynamonem, zostawiając około 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Przykryj drugim okręgiem ciasta, posmaruj masłem oraz cynamonowym cukrem. Przykryj trzecim okręgiem ciasta, ponownie posmaruj. Przykryj czwartym kawałkiem ciasta i lekko dociśnij.
Na środku ciasta odciśnij szklanką mały okrąg. Ciasto pokrój na 16 części – nie docinając go do środka. Każdy kawałek przekręć 2 razy parami na zmianę tzn jeden z sąsiadujących kawałków przekręć 2 razy w lewo, drugi – 2 razy w prawo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlep na końcu.
Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
Gwiazdę posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz około 12 – 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C. Odstaw do przestygnięcia.
Smacznego!
Tak prezentuje się gwiazda przed upieczeniem:
Ps. Pozwoliłam sobie wstawić filmiki z yt, które na pewno ułatwią Wam zrobienie gwiazdy. ?
Obawiam się, że mi nie wyszłoby tak pięknie!
Czy mąkę można zastąpić mąka białą orkiszowa?
Tak, można zastąpić. Też często wybieram orkiszową.