Zastanawiacie się zapewne czym są Habżyki. To nowość na polskim rynku. Habżyki to chleb lniany niepieczony – żywy dostępny w 3 wariantach smakowych:
– słonecznik i len,
– cebula i czosnek,
– pomidor i bazylia.
Produkty 42° powstają w oparciu o technologię niedopuszczającą do obróbki termicznej żywności. Dzięki niskim temperaturom Habżyki zachowują wszystkie odżywcze wartości – bezcenne białka i naturalne enzymy zawarte w roślinach, a także niezbędne witaminy i minerały.
Od jakiegoś czasu interesuję się tematem jakim jest dieta bezglutenowa. Habżyki są wolne od glutenu, soi, mleka, jaj, konserwantów, sztucznych dodatków. O pozostałych walorach możecie przeczytać na opakowaniu Habżyków – zdjęcie poniżej:
Habżyki mogę śmiało polecić osobom dbającym o zdrowie i dobrą formę czy też cierpiącym z powodu dolegliwości chorobowych spowodowanych między innymi: celiakią, alergią, nadciśnieniem czy otyłością.
Habżyki są świetne ! Bardzo mi zasmakowały 🙂
Więcej o Habżykach możecie przeczytać na stronie www oraz na facebooku.
Wszyscy czytelnicy mojego bloga doskonale wiedzą jak wielką miłością pałam do domowego pesto 🙂 !
Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pesto z liści rzodkiewki. TAK ! LIŚCIE RZODKIEWKI SĄ JADALNE 🙂 ! Na pewno nie wszyscy o tym wiedzą. A szkoda, bo są bardzo, bardzo zdrowe.
Liście rzodkiewki są źródłem witaminy C, wapnia, fosforu i żelaza. Ponadto wykazują silne właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe, przebijając w tym względzie nawet brokuły!
Można je wykorzystać do sałatek, zup czy też pesto. Ważne jest by liście były młode i by pochodziły z upraw ekologicznych (bez oprysków).
Pesto z liści rzodkiewki jest pyszne ! Można je podać z makaronem lub wykorzystać jako pastę do chleba. Zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂
Składniki:
1 – 2 pęczki młodych liści rzodkiewki
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka pistacji bez skorupek
1 czubata łyżka tartego sera parmezanu / grana padano
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek – ilość wg uznania
sól i pieprz
Wykonanie:
Liście rzodkiewki dokładnie umyj i osusz. Następnie usuń twarde części. Słonecznik podpraż na suchej patelni.
Liście rzodkiewki, pestki słonecznika, pistacje, ser i czosnek zblenduj na papkę. Dodaj oliwę z oliwek – ilość według uznania. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Można przełożyć do słoiczka, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.
Natalie napisał
Fajne te chlebki 🙂
Olka napisał
Już na kolejnym blogu widzę to cudeńko 🙂 brzmi bardzo apetycznie, muszę koniecznie kupić :))
Pesto z lisci rzodkiewki – rewelacja :)))
Monika W napisał
Fajne te Habżyki no i pesto z liści rzodkiewki cudo, po prostu cudo 🙂
Edyta B napisał
Uwielbiam pesto, z lisci rzodkiewki jeszcze nie jadlam …zaintrygowalas mnie 🙂
Marta U napisał
ja ogólnie myślę nad odstawieniem każdego pieczywa 🙂 dobrze by mi to zrobiło 🙂 apetyczne pesto 🙂 takie zieloniutkie!
Paulina Urbańczyk napisał
Ojjj mnie też by się przydało 🙂 Ale to nie jest takie proste 😀
BasJula napisał
Genialny pomysł na pesto z rzodkiewek :). a o tym chlebku pierwszy raz czytamy… interesujący 🙂
Magda C. napisał
Super pomysł! Jestem mile zaskoczona 🙂
Kaś napisał
robiłam pesto z tych liści na warsztatach i niestety smak nas zabił 😉 może spróbuję wersji domowej i je odczaruję 😀 piękny kolor!
Luka Li napisał
Pomysł, żeby zrobić pesto z liści rzodkiewki jest po prostu rewelacyjny!
SMAKOWE KUBKI napisał
Nie znam tego chlebka, co prawda sama robię zdrowe pieczywo, ale warto mieć pod ręką taką przegryzkę.
Dziś u mnie też będzie pesto, zapraszam bo zaskakujące nieco.
Ewa napisał
Widziałam kiedyś program, gdzie jamie Olivier robił sałatę z liści rzodkiewek. Ciągle jeszcze nabieram odwagi aby liście, które zwykła byłam wyrzucać, wykorzystać.
Moja pasja smaku napisał
Liście rzodkiewki to świetny produkt, warto go wykorzystać. Od kiedy raz zrobiłam pesto, przekonałam się do nich i eksperymentuję. Zachęcam i Ciebie 🙂 Ps. Jestem ciekawa co to za sałatka 🙂 Masz jakiś link ?