Zastanawiacie się zapewne czym są Habżyki. To nowość na polskim rynku. Habżyki to chleb lniany niepieczony – żywy dostępny w 3 wariantach smakowych:
– słonecznik i len,
– cebula i czosnek,
– pomidor i bazylia.
Produkty 42° powstają w oparciu o technologię niedopuszczającą do obróbki termicznej żywności. Dzięki niskim temperaturom Habżyki zachowują wszystkie odżywcze wartości – bezcenne białka i naturalne enzymy zawarte w roślinach, a także niezbędne witaminy i minerały.
Od jakiegoś czasu interesuję się tematem jakim jest dieta bezglutenowa. Habżyki są wolne od glutenu, soi, mleka, jaj, konserwantów, sztucznych dodatków. O pozostałych walorach możecie przeczytać na opakowaniu Habżyków – zdjęcie poniżej:
Habżyki mogę śmiało polecić osobom dbającym o zdrowie i dobrą formę czy też cierpiącym z powodu dolegliwości chorobowych spowodowanych między innymi: celiakią, alergią, nadciśnieniem czy otyłością.
Habżyki są świetne ! Bardzo mi zasmakowały 🙂
Więcej o Habżykach możecie przeczytać na stronie www oraz na facebooku.
Wszyscy czytelnicy mojego bloga doskonale wiedzą jak wielką miłością pałam do domowego pesto 🙂 !
Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pesto z liści rzodkiewki. TAK ! LIŚCIE RZODKIEWKI SĄ JADALNE 🙂 ! Na pewno nie wszyscy o tym wiedzą. A szkoda, bo są bardzo, bardzo zdrowe.
Liście rzodkiewki są źródłem witaminy C, wapnia, fosforu i żelaza. Ponadto wykazują silne właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe, przebijając w tym względzie nawet brokuły!
Można je wykorzystać do sałatek, zup czy też pesto. Ważne jest by liście były młode i by pochodziły z upraw ekologicznych (bez oprysków).
Pesto z liści rzodkiewki jest pyszne ! Można je podać z makaronem lub wykorzystać jako pastę do chleba. Zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂
Składniki:
1 – 2 pęczki młodych liści rzodkiewki
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka pistacji bez skorupek
1 czubata łyżka tartego sera parmezanu / grana padano
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek – ilość wg uznania
sól i pieprz
Wykonanie:
Liście rzodkiewki dokładnie umyj i osusz. Następnie usuń twarde części. Słonecznik podpraż na suchej patelni.
Liście rzodkiewki, pestki słonecznika, pistacje, ser i czosnek zblenduj na papkę. Dodaj oliwę z oliwek – ilość według uznania. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Można przełożyć do słoiczka, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.
Fajne te chlebki 🙂
Już na kolejnym blogu widzę to cudeńko 🙂 brzmi bardzo apetycznie, muszę koniecznie kupić :))
Pesto z lisci rzodkiewki – rewelacja :)))
Fajne te Habżyki no i pesto z liści rzodkiewki cudo, po prostu cudo 🙂
Uwielbiam pesto, z lisci rzodkiewki jeszcze nie jadlam …zaintrygowalas mnie 🙂
ja ogólnie myślę nad odstawieniem każdego pieczywa 🙂 dobrze by mi to zrobiło 🙂 apetyczne pesto 🙂 takie zieloniutkie!
Ojjj mnie też by się przydało 🙂 Ale to nie jest takie proste 😀
Genialny pomysł na pesto z rzodkiewek :). a o tym chlebku pierwszy raz czytamy… interesujący 🙂
Super pomysł! Jestem mile zaskoczona 🙂
robiłam pesto z tych liści na warsztatach i niestety smak nas zabił 😉 może spróbuję wersji domowej i je odczaruję 😀 piękny kolor!
Pomysł, żeby zrobić pesto z liści rzodkiewki jest po prostu rewelacyjny!
Nie znam tego chlebka, co prawda sama robię zdrowe pieczywo, ale warto mieć pod ręką taką przegryzkę.
Dziś u mnie też będzie pesto, zapraszam bo zaskakujące nieco.
Widziałam kiedyś program, gdzie jamie Olivier robił sałatę z liści rzodkiewek. Ciągle jeszcze nabieram odwagi aby liście, które zwykła byłam wyrzucać, wykorzystać.
Liście rzodkiewki to świetny produkt, warto go wykorzystać. Od kiedy raz zrobiłam pesto, przekonałam się do nich i eksperymentuję. Zachęcam i Ciebie 🙂 Ps. Jestem ciekawa co to za sałatka 🙂 Masz jakiś link ?