Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Habżyki z pesto z liści rzodkiewki

Zastanawiacie się zapewne czym są Habżyki. To nowość na polskim rynku. Habżyki to chleb lniany niepieczony – żywy dostępny w 3 wariantach smakowych:
– słonecznik i len,
– cebula i czosnek,
– pomidor i bazylia.



Produkty 42° powstają w oparciu o technologię niedopuszczającą do obróbki termicznej żywności. Dzięki niskim temperaturom Habżyki zachowują wszystkie odżywcze wartości – bezcenne białka i naturalne enzymy zawarte w roślinach, a także niezbędne witaminy i minerały.



Od jakiegoś czasu interesuję się tematem jakim jest dieta bezglutenowa. Habżyki są wolne od glutenu, soi, mleka, jaj, konserwantów, sztucznych dodatków. O pozostałych walorach możecie przeczytać na opakowaniu Habżyków – zdjęcie poniżej:



Habżyki mogę śmiało polecić osobom dbającym o zdrowie i dobrą formę czy też cierpiącym z powodu dolegliwości chorobowych spowodowanych między innymi: celiakią, alergią, nadciśnieniem czy otyłością.
Habżyki są świetne ! Bardzo mi zasmakowały 🙂

Więcej o Habżykach możecie przeczytać na stronie www oraz na facebooku.


Wszyscy czytelnicy mojego bloga doskonale wiedzą jak wielką miłością pałam do domowego pesto 🙂 !
Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pesto z liści rzodkiewki. TAK ! LIŚCIE RZODKIEWKI SĄ JADALNE 🙂 ! Na pewno nie wszyscy o tym wiedzą. A szkoda, bo są bardzo, bardzo zdrowe.
Liście rzodkiewki są źródłem witaminy C, wapnia, fosforu i żelaza. Ponadto wykazują silne właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe, przebijając w tym względzie nawet brokuły!
Można je wykorzystać do sałatek, zup czy też pesto. Ważne jest by liście były młode i by pochodziły z upraw ekologicznych (bez oprysków).
Pesto z liści rzodkiewki jest pyszne ! Można je podać z makaronem lub wykorzystać jako pastę do chleba. Zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂



Składniki:
1 – 2 pęczki młodych liści rzodkiewki
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka pistacji bez skorupek
1 czubata łyżka tartego sera parmezanu / grana padano
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek – ilość wg uznania
sól i pieprz

Wykonanie:
Liście rzodkiewki dokładnie umyj i osusz. Następnie usuń twarde części. Słonecznik podpraż na suchej patelni.
Liście rzodkiewki, pestki słonecznika, pistacje, ser i czosnek zblenduj na papkę. Dodaj oliwę z oliwek – ilość według uznania. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Można przełożyć do słoiczka, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.

Smacznego 🙂 !

Ps. Bardzo podoba mi się 'uśmiechnięte opakowanie’ 😀


14 czerwca 2014 Kategoria: Makarony, Pasty i smarowidła, Recenzje produktów, Śniadania, Wpisy komentarzy 13

Komentarze

  1. Natalie napisał

    14 czerwca 2014 o 18:25

    Fajne te chlebki 🙂

    Odpowiedz
  2. Olka napisał

    14 czerwca 2014 o 18:41

    Już na kolejnym blogu widzę to cudeńko 🙂 brzmi bardzo apetycznie, muszę koniecznie kupić :))
    Pesto z lisci rzodkiewki – rewelacja :)))

    Odpowiedz
  3. Monika W napisał

    14 czerwca 2014 o 20:07

    Fajne te Habżyki no i pesto z liści rzodkiewki cudo, po prostu cudo 🙂

    Odpowiedz
  4. Edyta B napisał

    14 czerwca 2014 o 20:32

    Uwielbiam pesto, z lisci rzodkiewki jeszcze nie jadlam …zaintrygowalas mnie 🙂

    Odpowiedz
  5. Marta U napisał

    14 czerwca 2014 o 21:22

    ja ogólnie myślę nad odstawieniem każdego pieczywa 🙂 dobrze by mi to zrobiło 🙂 apetyczne pesto 🙂 takie zieloniutkie!

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      14 czerwca 2014 o 21:23

      Ojjj mnie też by się przydało 🙂 Ale to nie jest takie proste 😀

      Odpowiedz
  6. BasJula napisał

    15 czerwca 2014 o 07:23

    Genialny pomysł na pesto z rzodkiewek :). a o tym chlebku pierwszy raz czytamy… interesujący 🙂

    Odpowiedz
  7. Magda C. napisał

    15 czerwca 2014 o 10:23

    Super pomysł! Jestem mile zaskoczona 🙂

    Odpowiedz
  8. Kaś napisał

    15 czerwca 2014 o 19:17

    robiłam pesto z tych liści na warsztatach i niestety smak nas zabił 😉 może spróbuję wersji domowej i je odczaruję 😀 piękny kolor!

    Odpowiedz
  9. Luka Li napisał

    17 czerwca 2014 o 10:12

    Pomysł, żeby zrobić pesto z liści rzodkiewki jest po prostu rewelacyjny!

    Odpowiedz
  10. SMAKOWE KUBKI napisał

    21 czerwca 2014 o 05:01

    Nie znam tego chlebka, co prawda sama robię zdrowe pieczywo, ale warto mieć pod ręką taką przegryzkę.
    Dziś u mnie też będzie pesto, zapraszam bo zaskakujące nieco.

    Odpowiedz
  11. Ewa napisał

    24 lipca 2015 o 15:27

    Widziałam kiedyś program, gdzie jamie Olivier robił sałatę z liści rzodkiewek. Ciągle jeszcze nabieram odwagi aby liście, które zwykła byłam wyrzucać, wykorzystać.

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      27 lipca 2015 o 18:23

      Liście rzodkiewki to świetny produkt, warto go wykorzystać. Od kiedy raz zrobiłam pesto, przekonałam się do nich i eksperymentuję. Zachęcam i Ciebie 🙂 Ps. Jestem ciekawa co to za sałatka 🙂 Masz jakiś link ?

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (186)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (27)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (100)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (18)
  • Ryby (16)
  • Ryż (45)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (103)
  • Śniadania (81)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Kurczak w mleku kokosowym
  • Keto świr - Kurczak w mleku kokosowym
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Aneta - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Moja pasja smaku - Makaron penne z kremowym sosem pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl