Książkę tą mogę śmiało nazwać encyklopedią na temat kuchni włoskiej. To jedna z moich ulubionych książek. Kocham kuchnię włoską, od dawna byłam zafascynowana Włochami, a dzięki tej książce poszerzyłam swoje horyzonty. Jakiś czas temu przestało bawić mnie zwykłe spaghetti. Chciałam czegoś więcej – agnolotti, tortellini, ravioli. Chciałam nauczyć się robić takie cudeńka. Dzięki tej książce jest to możliwe, każdy z przepisów ilustruje krok po kroku jak zrobić daną rzecz.
Książka ma twardą oprawę i ponad 500 smakowitych stron. Podzielona jest na rozdziały:
– ciasta i przygotowania wstępne : ciasto słone, ciasto słodkie, ryż, zboża, jajka,
– sosy : buliony, wywary, przyprawy, przetwory na słodko i słono,
– mięso : białe, czerwone, dziczyzna,
– ryby : mięczaki i skorupiaki,
– warzywa : owocowe i strączkowe,
– owoce : cytrusowe, egzotyczne i sezonowe,
– słodkości : kremy i dekoracje,
– słowniczek,
– indeksy : produktów, potraw, przepisów.
Przed każdym rozdziałem, pokazane są niezbędne nam przyrządy kuchenne wraz z ich opisem. Jest to bardzo pomocne.
Przepisy są bardzo czytelne, do każdego punktu zamieszczone zdjęcie, wszystko jest dokładnie zilustrowane – tak jak sama nazwa mówi. Cieszę się, że w zawartości znajdziemy wszystko to, co tytułem obiecuje nam autor, wydawca.
Bardzo pomocny jest słowniczek na końcu, można się wiele z niego dowiedzieć.
Książkę mogę z czystym sumieniem polecić, jestem z niej bardzo zadowolona 🙂
Dziękuję za udział w książkowej akcji! 🙂 Pozdrawiam serdecznie
http://www.smakiemsietoczy.blogspot.com
Mogłabyś podać przepis na raviolli:)?
Jasne 🙂 W tej chwili mogę podać przepis jednak bez zdjęć własnego autorstwa. Zdjęcia dodam jak tylko wrócę do zdrowia i zrobię pyszne ravioli 🙂
Wow! Miło natykać się na poszukiwaną wiedzę w rodzimej blogosferze! 🙂 I oczywiście zapraszam do mnie! 😉