O konkursie „Blog ze znakiem smaku” czytałam już w maju. Bardzo chciałam wziąć w nim udział ale wciąż mi brakowało czasu na zrobienie czegoś kreatywnego. Aż w końcu otrzymałam maila z informacją o trwającym 3 i ostatnim etapie konkursu – kategoria: DESER. Postanowiłam podjąć wyzwanie. Z jakim efektem ? Sami zobaczcie 🙂 !
Składniki (2 porcje):
1 jabłko grójeckie
1 płaska łyżeczka masła
1 łyżka podkarpackiego miodu spadziowego
ciastko czekoladowe:
1 jajko
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
2 łyżki cukru
2,5 łyżki kakao
4 łyżki mąki
sól – szczypta
sos:
120 g wiśni nadwiślanki
1 łyżka wody
1 łyżka podkarpackiego miodu spadziowego
Wykonanie:
1. Sos:
Wiśnie umyj, pozbądź się pestek. Wrzuć je do rondelka, dodaj wodę i miód. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj jeszcze przez kilka – kilkanaście minut – do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Gotowy sos odstaw do przestygnięcia, zblenduj.
2. Ciastko czekoladowe:
Do miseczki wbij jajko i rozbełtaj je widelcem. Dodaj olej i mleko, wymieszaj. Następnie dodaj cukier, kakao oraz sól, wymieszaj. Na końcu dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.
Masę przelej do wysokiego kubka żaroodpornego. Piecz na największej mocy mikrofali około 2 minut. Ciastko najlepiej co chwilę sprawdzać, by za bardzo się nie spiekło.
3. Jabłko:
Jabłko umyj, obierz ze skórki, pozbądź się gniazda nasiennego. Następnie pokrój na plasterki lub w kostkę.
Na patelni rozpuść masło, dodaj miód. Gdy składniki połączą się – dodaj jabłko i smaż około 7 – 10 minut.
Wszystkie składniki wyłóż na talerze, udekoruj wedle fantazji. Możesz dodać gałkę lodów.
Smacznego 🙂 !
Nieidealna Perfekcjonistka napisał
ja poproszę większą porcję :))
wenus-lifestyle napisał
Ja też 😀
Natalie napisał
I ja! Przecież to tylko na liźnięcie 😉
Kasia napisał
O tak, dla nas, łasuchów, to za mała taka porcja, prosimy o więcej 🙂
Różowa Szminka napisał
Również jestem tego zdania, to taki mikrusek
Back Taste napisał
Trzymam kciuki 🙂
Podoba mi się nazwa deseru ;]
Miłego:)
Gosia Szulc napisał
Paulinko, przepiękna prezentacja 🙂 Wielki plus za regionalne produkty!
La Lolla napisał
heh, masz talent, Pela!!
Angie napisał
Wygląda, jak z najlepszej restauracji: ))
Marcelina napisał
Ja już po tytule posta nabrałam mega ochoty 😉
Marcela napisał
łał! super! top chef!:D
Salvador Dali napisał
o kurka… cud, miód, malina! Boskość 🙂
Siwa napisał
Jaki piękny minimalizm na talerzu 🙂
Powodzenia w konkursie!
Pozdrawiam,
siwapiecze.blogspot.com
Marta U napisał
jak to całe jabłko a na talerzu plasterków tam pięć 🙂 bardzo dietetyczna porcja 🙂 wcale mi się to nie podoba ! 😉
Asia W napisał
Trzymaj kciuki 🙂 bardzo ładna prezentacja.Pozdrawiam serdecznie 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
Trzymam kciuki 🙂 Deser rewelacyjny, pięknie podany 🙂
codojedzenia napisał
Wygląda bardzo elegancko i sądząc po składnikach smakuje extra. Dla mnie jeśli już są jabłka w deserze to jest pysznie
kulinarny blog samanthy napisał
Bardzo ekskluzywnie podane, a smaki wyborne 🙂
zjedz_mnie napisał
Osiągnełaś super efekt, bardzo efektownie wygląda 🙂
Olka napisał
Podane jak u samego Amaro 🙂 fantastyczne smaki…