Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Jabłka grójeckie karmelizowane w miodzie spadziowym z ciastkiem czekoladowym z sosem z wiśni nadwiślanki

O konkursie „Blog ze znakiem smaku” czytałam już w maju. Bardzo chciałam wziąć w nim udział ale wciąż mi brakowało czasu na zrobienie czegoś kreatywnego. Aż w końcu otrzymałam maila z informacją o trwającym 3 i ostatnim etapie konkursu – kategoria: DESER. Postanowiłam podjąć wyzwanie. Z jakim efektem ? Sami zobaczcie 🙂 !

http://bzzs.trzyznakismaku.pl/



Składniki (2 porcje):

1 jabłko grójeckie
1 płaska łyżeczka masła
1 łyżka podkarpackiego miodu spadziowego

ciastko czekoladowe:
1 jajko
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
2 łyżki cukru
2,5 łyżki kakao
4 łyżki mąki
sól – szczypta

sos:
120 g wiśni nadwiślanki
1 łyżka wody
1 łyżka podkarpackiego miodu spadziowego


Wykonanie:

1. Sos:
Wiśnie umyj, pozbądź się pestek. Wrzuć je do rondelka, dodaj wodę i miód. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj jeszcze przez kilka – kilkanaście minut – do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Gotowy sos odstaw do przestygnięcia, zblenduj.

2. Ciastko czekoladowe:
Do miseczki wbij jajko i rozbełtaj je widelcem. Dodaj olej i mleko, wymieszaj. Następnie dodaj cukier, kakao oraz sól, wymieszaj. Na końcu dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.
Masę przelej do wysokiego kubka żaroodpornego. Piecz na największej mocy mikrofali około 2 minut. Ciastko najlepiej co chwilę sprawdzać, by za bardzo się nie spiekło.

3. Jabłko:
Jabłko umyj, obierz ze skórki, pozbądź się gniazda nasiennego. Następnie pokrój na plasterki lub w kostkę.
Na patelni rozpuść masło, dodaj miód. Gdy składniki połączą się – dodaj jabłko i smaż około 7 – 10 minut.

Wszystkie składniki wyłóż na talerze, udekoruj wedle fantazji. Możesz dodać gałkę lodów.

Smacznego 🙂 !


29 lipca 2014 Kategoria: Desery komentarzy 20

Komentarze

  1. Nieidealna Perfekcjonistka napisał

    29 lipca 2014 o 09:15

    ja poproszę większą porcję :))

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle napisał

      29 lipca 2014 o 11:16

      Ja też 😀

      Odpowiedz
    • Natalie napisał

      29 lipca 2014 o 14:03

      I ja! Przecież to tylko na liźnięcie 😉

      Odpowiedz
    • Kasia napisał

      29 lipca 2014 o 15:43

      O tak, dla nas, łasuchów, to za mała taka porcja, prosimy o więcej 🙂

      Odpowiedz
    • Różowa Szminka napisał

      31 lipca 2014 o 08:20

      Również jestem tego zdania, to taki mikrusek

      Odpowiedz
  2. Back Taste napisał

    29 lipca 2014 o 13:01

    Trzymam kciuki 🙂

    Podoba mi się nazwa deseru ;]

    Miłego:)

    Odpowiedz
  3. Gosia Szulc napisał

    29 lipca 2014 o 15:48

    Paulinko, przepiękna prezentacja 🙂 Wielki plus za regionalne produkty!

    Odpowiedz
  4. La Lolla napisał

    29 lipca 2014 o 16:08

    heh, masz talent, Pela!!

    Odpowiedz
  5. Angie napisał

    29 lipca 2014 o 17:34

    Wygląda, jak z najlepszej restauracji: ))

    Odpowiedz
  6. Marcelina napisał

    29 lipca 2014 o 21:09

    Ja już po tytule posta nabrałam mega ochoty 😉

    Odpowiedz
  7. Marcela napisał

    29 lipca 2014 o 21:50

    łał! super! top chef!:D

    Odpowiedz
  8. Salvador Dali napisał

    30 lipca 2014 o 05:48

    o kurka… cud, miód, malina! Boskość 🙂

    Odpowiedz
  9. Siwa napisał

    30 lipca 2014 o 08:06

    Jaki piękny minimalizm na talerzu 🙂
    Powodzenia w konkursie!
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    Odpowiedz
  10. Marta U napisał

    30 lipca 2014 o 20:36

    jak to całe jabłko a na talerzu plasterków tam pięć 🙂 bardzo dietetyczna porcja 🙂 wcale mi się to nie podoba ! 😉

    Odpowiedz
  11. Asia W napisał

    30 lipca 2014 o 20:59

    Trzymaj kciuki 🙂 bardzo ładna prezentacja.Pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
  12. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    30 lipca 2014 o 22:58

    Trzymam kciuki 🙂 Deser rewelacyjny, pięknie podany 🙂

    Odpowiedz
  13. codojedzenia napisał

    31 lipca 2014 o 06:02

    Wygląda bardzo elegancko i sądząc po składnikach smakuje extra. Dla mnie jeśli już są jabłka w deserze to jest pysznie

    Odpowiedz
  14. kulinarny blog samanthy napisał

    31 lipca 2014 o 08:18

    Bardzo ekskluzywnie podane, a smaki wyborne 🙂

    Odpowiedz
  15. zjedz_mnie napisał

    31 lipca 2014 o 13:02

    Osiągnełaś super efekt, bardzo efektownie wygląda 🙂

    Odpowiedz
  16. Olka napisał

    31 lipca 2014 o 18:52

    Podane jak u samego Amaro 🙂 fantastyczne smaki…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Sklep z alkoholem Gniezno - Ekstrakt z wanilii
  • mecooks - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Tofu słodko-pikantne
  • Paulina - Tofu słodko-pikantne
  • Kolonie dla dzieci 2022 - Tiramisu. Najlepsze!
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl