Dzień dobry ! Witam Was jaglanką czekoladowa z kokosową nutą. To będzie dobry dzień !
Składniki (2 porcje):
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 i 1/2 szklanki wody + dodatkowo gorąca woda w czajniku
1 łyżka kakao
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki wiórków kokosowych
1 łyżeczka soli
1 dojrzały banan
+ do dekoracji: nasionka chia, wiórki kokosowe, owoce goji, świeże owoce
Wykonanie:
Kaszę jaglaną wysyp na drobne sitko i przepłucz ją dokładnie wodą pod kranem. Woda musi być przeźroczysta. Zagotuj wodę w czajniku i przelej kaszę wrzątkiem.
W małym rondelku podgrzej 1 i 1/2 szklanki wody. Gdy zacznie się gotować – dodaj kaszę. Dodaj sól. Kaszy nie należy mieszać zbyt często – jedynie kiedy to koniecznie. Inaczej zrobi się z niej papka.
Kaszę gotuje około 30 minut. Kilkukrotnie dolewam do niej – podczas gotowania – po odrobinie gorącej wody z czajnika. Odparuj nadmiar wody.
Gdy kasza będzie gotowa – przełóż ją do duże miski, dodaj kakao, miód, wiórki kokosowe, banana pokrojonego na mniejsze kawałki. Całość zblenduj na gładką masę. Przełóż do miseczek i udekoruj wedle uznania.
Smacznego !
alezakwas napisał
Cudownie czekoladowa… Ja bym dała jeszcze mleka kokosowego, bo dla nałogowca kokosowego nigdy nie jest za wiele tego smaku 🙂
Moja pasja smaku napisał
Dobry pomysł, dzięki ! Wykorzystam następnym razem 🙂
marcelina napisał
Idealne połączenie! 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
Pysznie tak rozpocząć dzień!
Sosna napisał
Wspaniała jest 😀
zjedz_mnie napisał
Po takim śniadaniu energii na pewno nie zabraknie:)
marcela napisał
idealne sniadanie…….
Łycha smaków napisał
Musi być przepyszna…. 🙂
Salvador Dali napisał
mmm.. ależ mi słodko! 🙂
Bardzo fajna propozycja, uwielbiam 🙂
judik napisał
Podoba mi się! uwielbiam czekoladowe smaki 🙂
VEGAnation napisał
Świetnie wygląda 😀
Magda C. napisał
Mmm czekoladowy zawrót głowy na śniadanie, to lubię 🙂